Una exposició mostra 20.000 anys de pràctiques funeràries a la Catalunya de la prehistòria

0
1698

Demà divendres, a les vuit del vespre, s’inaugura al Vinseum de Vilafranca l’exposició “La fi és el principi”, que explica 20.000 anys de pràctiques funeràries a la Catalunya de la prehistòria, des del paleolític superior fins a l’inici de l’edat del ferro. La mostra, organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria: l’arqueologia de la mort.

L’exposició, que exhibeix més de 300 objectes de 19 museus catalans, incorpora troballes singulars recents com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de Can Sadurní a Begues, els sepulcres en mina de Gavà, la Cova de Montanisell, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera o les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès.

Del Penedès, en concret, s’hi exposen una vintena de peces provinents de jaciments a Vilafranca, trobades en les darreres excavacions realitzades amb motiu de la construcció dels nous accessos a l’autopista. Es tracta, principalment, d’eines del camp com diferents trossos de falça i destrals o aixades de pedra, puntes de fletxa per a la cacera, algunes joies i ornaments personals. D’entre totes, destaca per la seva singularitat una lamineta feta d’obsidiana, un material molt poc habitual en territori català. Les investigacions han permès esbrinar que el material prové del volcà Montse Archi, a Sardenya. Es tracta d’un objecte de prestigi que es va incloure en un aixovar funerari.

FER UN COMENTARI