La Diputació de Barcelona, a petició de l’Ajuntament de Sant Sadurní, ha realitzat un estudi per detectar els habitatges del municipi amb indicis de desocupació. L’estudi, que es va presentar divendres, Un estudi que, segons el regidor d’Habitatge Xavier Rojo, “és el primer pas per fer aflorar els pisos buits al mercat amb un lloguer assequible davant la necessitat d’habitatge de lloguer que hi ha al municipi”.

Tal com va explicar Albert Terrones, tècnic d’habitatge de la Diputació, “no s’ha donat un nombre inequívoc de pisos buits sinó que s’ha facilitat un llistat d’adreces amb indicis de desocupació que s’ha confeccionat a partir del creuament de dades com el padró, el consum d’aigua o fonts que il·lustren quins habitatges provenen d’execucions hipotecàries o dacions en pagament”.

A Sant Sadurní la Generalitat té registrats 80 pisos buits de grans tenidors, que els mateixos bancs han ratificat. Aquests estarien inclosos en el llistat elaborat per la Diputació, en el qual s’han detectat 209 habitatges sense empadronament i amb consums d’aigua anormalment baixos, del total de 5.885 que consten al padró de 2016. Amb aquest llistat a la mà, l’Ajuntament iniciarà a partir del mes de gener les inspeccions per verificar quins d’aquests pisos realment estan buits. Si és el cas, se’ls aplicarà una taxa de 450 euros i un recàrrec de l’IBI del 50%. “Més endavant no es descarta aplicar sancions però, tal com va apuntar Rojo,”és un tema complex de regular perquè no hi ha gaires models a seguir”.

L’estudi es va presentar divendres de la setmana passada a Sant Sadurní amb la presència del diputat Josep Ramon Munt, que va voler destacar que “els pisos buits són una problemàtica perquè es poden acabar convertint en pisos okupats, però també suposen una oportunitat per tenir lloguers assequibles”. Munt també va donar a conèixer algunes xifres significatives: el 66% dels municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona els preocupa el tema de l’habitatge. D’aquests un 70% ha realitzat actuacions i ha volgut saber quins estan en mans dels grans tenidors. I només un 18% ha aconseguit obtenir aquests pisos dels grans tenidors. “El repte és important. Però en el cas de Sant Sadurní es fa palesa la voluntat de solucionar el problema”.

FER UN COMENTARI