Entre el 25 i el 29 de juny se celebrarà a l’Audiència Provincial de Barcelona el judici pel cas dels 9 vilanovins acusats per delictes de desordres públics, resistència a l’autoritat, atemptat contra un agent de l’autoritat i falta de danys, per una manifestació de rebuig a la visita del llavors ministre Cristóbal Montoro i la senadora Alícia Sánchez Camacho al Pòsit de Pescadors, en un acte electoral el 21 de maig de 2014. La Fiscalia els demana penes que van dels 4 als 8 anys de presó cadascun i una multa de 10.000 euros.
La defensa dels joves denuncia que la concentració d’aquell 21 de maig era pacífica i que els nou encausats, juntament amb altres col·lectius de la ciutat, es manifestaven per rebutjar les polítiques socials i nacionals del Partit Popular. Segons denuncien els encausats, va ser el servei de seguretat de PP el que va provocar la situació, ja que va ignorar les indicacions dels Mossos que els recomanaven sortir per una altra porta i van sortir pel mig de la concentració “buscant la confrontació”.
“Als 9 de Vilanova no se’ls jutja pel que han fet, sinó pel que són. És una aplicació del dret penal d’autor més pròpia del totalitarisme del segle XX que d’una democràcia del s. XXI. Se’ls està aplicant un dret penal de l’enemic amb unes penes absolutament desproporcionades i amb un objectiu molt clar: desincentivar l’exercici del dret de manifestació i atemorir la població per evitar que es rebel·li contra la injustícia”, denuncia l’advocat dels joves, Eduardo Cáliz.
Acusació controvertida
En la causa el PP no es persona com a acusació particular, sí que ho fa la Fiscalia i també un agent de la Policia Local de Vilanova que, segons denuncia l’advocat, tot i no tenir cap interès directe en aquest procediment, demana penes més altes que la Fiscalia.
Neus Boj, mare d’un dels joves acusats, explica que les famílies pateixen perquè el judici coincideix amb un moment polític complex i amb unes sentències judicials molt controvertides. Tot i això, l’advocat de la defensa insisteix que nombroses sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans declaren que el dret a manifestació és un dret essencial que s’ha de protegir per sobre d’altres i només es pot limitar o reduir quan provoqui una alteració de la pau pública d’una gravetat extrema. “En aquest cas l’alteració de la pau pública no va ser produïda pels manifestants, sinó pel servei de seguretat del PP”, insisteix.
Fer visible la injustícia
Segons la defensa dels acusats i el Grup de Suport dels 9 de Vilanova, és absolutament necessari que hi hagi una mobilització de tota la societat civil en defensa dels joves i en defensa del dret a manifestació i protesta. “El 26 de juny comença un judici en què no només es poden condemnar 9 joves a penes de presó, sinó que poden condemnar tota la dissidència política a no sortir tranquil·lament a una manifestació per por a ser condemnats”, conclou Cáliz.
Amb l’objectiu de fer visible el cas, el Grup de Suport dels 9 de Vilanova ha organitzat una manifestació per al 22 de juny a la tarda. El recorregut començarà a la plaça de les Neus i acabarà al monument a Francesc Macià, al final de la Rambla. Hi intervindran Anna Gabriel, Frankie Argemí, Maria Sirvent, Eva Pou i el grup de suport als joves d’Altsasu. S’acabarà amb un sopar solidari i actuacions musicals.