La primera quinzena de juny Santa Margarida i els Monjos es converteix en la capital de les herbes remeieres. La tradició de curar malalties amb remeis naturals, però també les seves aplicacions en els camps de la botànica, l’alimentació i altres, conflueix i es posa al dia en aquest espai de trobada que té la voluntat de donar a conèixer a un públic universal aquest món, però també la d’aprofundir en el seu coneixement.
Són vuit anys ja, amb el present, que l’Ajuntament del municipi organitza el Remeiart, cada vegada més consolidat i amb un públic fidel i que va in crescendo. L’any passat, només el dia de la fira (que serà diumenge de la setmana que ve, 17 de juny, al castell de Penyafort) es van superar les 5.000 visites, i al llarg de tota la quinzena els bars i restaurants del municipi van servir fins a 15.000 tapes que incorporen alguna herba entre els seus ingredients. Per bé que pels voltants de Sant Ponç (11 de maig), patró dels herbolaris, se celebren moltes fires i mercats d’herbes a Catalunya, en pocs anys l’esdeveniment de Santa Margarida i els Monjos s’ha projectat com un dels de més impacte del sector.
Un dels trets diferencials és l’Herbes Campus, el vessant científic del Remeiart, que enguany té com a fil conductor les tintures. Serà el dissabte 16 de juny al Molí del Foix, amb cinc investigadors que presentaran als Monjos les principals novetats del seu camp (les inscripcions estan obertes a www.remeiart.cat). En concret, hi haurà una sessió introductòria a les tintures a càrrec de la consultora Ester Risco; la ponència tècnica Control de qualitat i anàlisis necessàries. Estudis d’estabilitat. Residus i contaminants. Estandardització i requisits legals, a càrrec de Noelia Solé; una sessió pràctica sobre com interpretar els butlletins d’anàlisi, a càrrec de Montse Clos, assessora i formadora en seguretat i higiene alimentària; una sessió sobre les tintures en l’etnobotànica catalana, amb els professors Airy Gras, Teresa Garnatje, Montse Parada i Joan Vallès (Universitat de Barcelona); i un taller pràctic dels mètodes d’obtenció i preparació d’essències casolanes, i de les seves aplicacions a pagès, de la mà del naturalista Josep Pujol Montaner.