Coopsetània dissenya el pla d’expansió del cooperativisme

0
1273

Aquest dimecres al matí ha tingut lloc a la masia d’en Cabanyes, de Vilanova, la segona de les tres taules territorials programades per enguany per l’ateneu cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf Coopsetània. Després d’una primera taula celebrada a l’abril en què es va fer un contacte inicial entre tots els actors que intervenen en l’economia social i representants institucionals del territori, aquesta segona trobada ha servit per dissenyar entre tots els assistents un pla d’expansió del cooperativisme a les dues comarques, amb accions concretes orientades a donar a conèixer aquest sector, crear xarxa i capilaritzar-se en la societat.

Miquel Àngel Carreto i Guillem Bau (tots dos d’Actua SCCL) han obert la taula amb una breu presentació en què s’ha informat sobre els 45 assessoraments a què ja ha arribat Coopsetània (en sis mesos s’ha assolit un 50% més que els trenta que eren l’objectiu marcat per tot l’any) i sobre les accions formatives que s’estan duent a terme en tots els camps per ajudar a la creació de cooperatives (d’habitatge, consum, gastronomia, moviment feminista, esportives…). Tot seguit, la trentena d’assistents a la taula s’han repartit en tres comissions: medi ambient, administració pública local i promoció i difusió de l’economia social.

Sectorial de medi ambient
La taula de medi ambient ha proposat la creació d’una taula sectorial de medi ambient i economia social, que hauria de dotar-se de recursos per desenvolupar un pla d’acció que identifiqui els actors presents a les dues comarques, crear un fòrum de debat i organitzar trobades, xerrades, tallers i altres activitats.

Consells municipals de l’economia social
La taula d’administració pública ha plantejat la conveniència de crear consells municipals de l’economia social, que siguin transversals dels diferents departaments dels ajuntaments, fins i tot de crear un pacte de l’economia social. També ha plantejat la necessitat de fer difusió positiva del món de l’economia social a través del catàleg de bones pràctiques que s’han detectat, a fi i efecte de sensibilitzar els àmbits polític i de l’administració. Finalment, s’ha informat de la voluntat d’organitzar a principis de la tardor d’una setmana de l’economia social i solidària, que concentraria un bon gruix d’actes en municipis del Garraf i l’Alt Penedès.

Arribar a joves, entitats i empreses
La taula de promoció i difusió de l’economia social ha conclòs que hi ha la necessitat de fer accions continuades per tal de donar a conèixer el món del cooperativisme al conjunt de la societat (especialment al jovent i al món empresarial), buscant els canals més adequats per a cada segment, així com a l’ampli teixit associatiu existent, especialment als municipis més grans de la vegueria Penedès. En aquest sentit, portar el món cooperatiu al món de l’educació (escoles, instituts i universitat), la creació de sinergies amb les organitzacions empresarials i fins i tot la creació d’un cowork d’empreses cooperatives són algunes de les idees que s’han recollit en el debat.

FER UN COMENTARI