Vilanova renovarà amb criteris energètics tots els fanals en els propers dos anys

0
1173

El ple de l’Ajuntament va aprovar dilluns amb el vot de CiU, ERC, el PSC, el PP i els regidors no adscrits Francis Álvarez i Carmen Reina, l’oposició de la CUP i Som VNG i l’abstenció de la no adscrita Ariadna Llorens, les bases per adjudicar abans d’acabar l’any el nou contracte de gestió de l’enllumenat públic de Vilanova. El cost del servei serà molt car: l’Ajuntament haurà de pagar a l’empresa adjudicatària 16,5 milions d’euros en quinze anys (a raó d’1,1 milions anuals). El motiu principal és que el contracte contempla que en dos anys l’empresa faci una inversió de deu milions per a la renovació de totes les lluminàries de la ciutat. Una renovació de la xarxa elèctrica que es farà amb criteris energètics, de manera que com més es redueixin les emissions i major sigui l’estalvi econòmic, més hi guanyarà l’adjudicatària. Altres guanys que comporten el nou contracte, segons va explica el regidor Joan Giribet (CiU), és el control remot de la xarxa de semàfors, la renovació de tota la xarxa elèctrica i la motorització de totes les instal·lacions. El govern local calcula que l’estalvi energètic serà del 40%.

Gerard Llobet (PSC) considera necessària la inversió atès que “des del 2010 no s’ha fet cap inversió en renovació dels quadres elèctrics” i té clar que l’Ajuntament de Vilanova no ho podria assumir directament. Álvarez va recordar que ell ja havia demanat la renovació de l’enllumenat amb criteris ecològics el gener de 2012, de manera que “anem almenys amb sis anys de retard”.

El que no va dir el govern durant el debat, i sí va recordar l’oposició, és que el nou contracte es feia perquè l’anterior, de 2016 i per valor de 6,5 milions, va ser impugnat per l’empresa que no va adjudicar-se el contracte, i que el tribunal li va donar la raó. Amb tot, el Consistori ha trigat un any a treure la nova versió del contracte que hauria de solucionar els continus talls de corrent elèctric, baixades de tensió i zones d’ombra que hi ha a Vilanova, molt criticades per l’oposició.

Deborah Zimmerman (Som VNG) va criticar la “privatització d’un dels pocs serveis públics gestionats de manera directa”, que entén que és “la manera més cara de finançament”. Va dir que “només les grans empreses es poden presentar a contractes” tan grans, i proposava com a alternativa que la renovació de la xarxa no es fes de cop, sinó progressivament. Jaume Marsé (CUP) creu que 15 anys de contracte és massa temps, pagar 16,5 milions “és excessiu” i que s’hauria pogut abaratir reservant una part de la feina a la brigada municipal. També lamenta que hagi desaparegut l’objectiu d’haver reduït un 40% els gasos d’efecte hivernacle al 2030.

FER UN COMENTARI