62 cavalls pasturen durant l’hivern en llibertat al parc del Garraf

0
2637

La Fundació Miranda completa avui dimarts a la tarda la tercera de les transhumàncies equines que ha fet durant aquesta tardor per portar tots els seus cavalls, 62 en total, des del Berguedà fins al parc del Garraf. En aquesta ocasió, els cavalls i eugues que han fet el viatge a peu han estat 18. És el segon any que aquesta fundació sense ànim de lucre i que rescata equins que es troben maltractats fa aquesta migració i la idea és anar-la repetint cada any, a la primavera i a la tardor.

La directora de la Fundació, Rosa Galindo, explica que el projecte té tres vessants que el fan molt interessant: per una banda “els cavalls tenen una vida en llibertat després d’haver passat tota una vida amb maltractaments”; en segon lloc, per la tasca social que poden fer, quan es posa en contacte la família equina amb persones que tinguin interès de contemplar-los, interactuar-hi, etc.; i en tercer lloc, per la tasca de gestió forestal que fan animals.

En aquest sentit, segons Galindo, “el cavall és l’únic gran herbívor que menja garritx”, una gramínia que crema molt fàcilment, i al parc del Garraf n’està ple. La directora de la fundació assegura que tal com està el parc ara, “tenim la foguera preparada”. I l’any passat, tan sols pasturant-hi diàriament, es va reduir el 72% la presència de garritx en les 400 hectàrees de pastura. Enguany, a més, la zona de pastura s’amplia en 600 hectàrees més, dins el terme municipal d’Olivella.

La transhumància fins al parc que gestiona la Diputació de Barcelona l’han dut a terme quatre genets/amazones, amb el suport logístic de dos vehicles d’assistència (on porten menjar per al viatge, ajuden a tallar carreteres, etc.). Galindo afirma que la manera de controlar el ramat és amb quatre persones muntant alguns dels cavalls, ja que altrament viatgen a un ritme alt, a pas de cavall, i seria fàcil que se’n perdessin durant el camí, o que creuessin una carretera sense control.

Un viatge esgotador d’onze dies

Aquest darrer viatge transhumant ha durat onze dies, havent passat pel recuperat camí ramader de la Marina, que és més llarg que altres trajectes, que poden ser de set o vuit dies de camí. El grup va entrar al Garraf dissabte, procedent de Viladellops, i va passar per Canyelles i Vilanova, on havia de descansar un dia. Però com que els animals estaven esgotats del viatge, van reposar durant tres dies a l’Ortoll. El tram entre l’Ortoll i el parc el van completar dimarts. La tornada al Berguedà està prevista cap al mes de maig. A la propera tardor, tornaran.

FER UN COMENTARI