El grup municipal de Vilafranca en Comú ha criticat la presentació dels pressupostos de l’equip de govern, ja que cada any hi ha un excedent d’1,5 milions d’euros que només es poden destinar a activitats concretes i no permeten marge de maniobra. Per a Ramon Arnabat, portaveu del grup, aquest superàvit insinua que “l’equip de govern fa trampes en la previsió dels pressupostos, ja que pràcticament l’excedent només es pot destinar a reduir deute o a inversions concretes com la millora de la llosa de la via, que no passen per un debat previ”.

Els comuns proposen que el romanent s’incorpori als pressupostos del següent any: si s’incorporés el superàvit del 2018 als pressupostos del 2019, el grup municipal creu que es podrien destinar a iniciar la construcció d’una segona biblioteca i a l’adequació de l’antic hospital del carrer Sant Pere a un centre de serveis adaptats per a la gent gran. Arnabat estima que enguany ja es podrien destinar uns 600.000 euros als dos projectes.

D’altra banda, també demanen dedicar un pressupost major al manteniment i millora de l’espai públic i tenir en compte les mocions aprovades als plens a l’hora de fer la previsió pressupostària, ja que malgrat haver-se aprovat per unanimitat algunes mocions no s’inclouen als pressupostos.

Més participació

Per als comuns, els pressupostos 2019 “haurien de prioritzar l’atenció a la gent gran i les persones dependents, cultura i educació, creació d’espais comunitaris oberts que afavoreixin les relacions veïnals i la millora de l’espai públic”, i situar “els interessos dels vilafranquins i vilafranquines per davant dels interessos particulars de l’equip de govern”. En aquesta línia, el regidor Toni Peñafiel afegia que els pressupostos “han d’anar més enllà de l’equip de govern i els grups municipals; i haurien d’estar oberts a la participació ciutadana en temes com la millora de l’espai públic”.

Per això proposen:

  • 600.000 € per al projecte arquitectònic de la nova Biblioteca Central Comarcal i inici de la inversió el 2019.
  • 600.000 € per a la rehabilitació de l’edifici de l’antic Hospital per a convertir-lo en un centre de serveis per a les persones grans.
  • 600.000€ per a manteniment i millora de l’espai públic amb participació ciutadana.
  • Augment de 150.000 € en la partida a rehabilitació d’habitatges per a usos socials.
  • 40.000 € per a construir un Skatepark

A més, també proposen ampliar la partida de participació ciutadana en 8.000 € de cara als pressupostos del 2020.

FER UN COMENTARI