L’Institut d’Estudis Penedesencs està elaborant un estudi sobre els Pessebres per l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, per això fa una crida a enviar fotos de pessebres que es fan a les cases, per tal de veure la diversitat que hi ha. Les imatges es poden enviar fins al 14 de gener al correu electrònic [email protected] i les bases de participació es poden consultar a la web www.iepenedesencs.org. El projecte forma part del programa Etnologia en Xarxa, de l’Observatori del PAtrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.
I és que, segons expliquen, en els pessebres hi ha una sèrie de processos immaterials amb unes característiques molt concretes (a nivell de tradicions, costums, oficis, rituals, etc), que no es veueun però que són vitals i que es van transmetent de generació en generació.
Relacionada amb aquest estudi, l’IEP, juntament amb l’Associació de Pessebristes de Vilafranca, ha organitzat per al pròxim 20 de desembre a les set de la tarda a la seva seu, la conferència “Pessebres. La perspectica immaterial, única forma de salvaguarda”, a càrrec de Jordi Montlló Bolart, doctor en Antropologia Social i president del Col·lectiu El Bou i la Mula. L’acte serà presentat per Ramon Albornà, president de l’Associació de Pessebristes de Vilafranca, el qual recentment ha publicat, juntament amb Ismael Porta, el llibre Germans Castells, art i figures per al Pessebre.