Les activitats principals que es duran a terme aquest 2019 al Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, han estat presentades avui en una roda de premsa amb el regidor de Cultura, Raimon Gusi, i el responsable d’activitats del museu, Jordi Ribas.

La programació de l’entitat s’estructura a partir de cinc eixos temàtics: patrimoni, territori, diàlegs, tastos i educació. Generalment, les línies de treball i el contingut d’aquests eixos es desenvolupa a partir de les exposicions del patrimoni.

Les quatre exposicions programades per aquest any són Sireni & Co., que exposa els secrets del Penedès del Miocè (fa 24,6 milions d’anys); Ossos, mostra itinerant lligada a l’antropologia física i les troballes arqueològiques de Catalunya provinents de l’època medieval, Mercader Miret, que posarà en valor el llegat de l’artista Jaume Mercader-Miret i la donació de documents, il·lustracions i objectes d’orfebreria que es va destinar al Vinseum, i Cartografies, que segons Ribas suposa un recull de mapes “diversos, heterogenis i rics” del fons del museu que posaran a la taula la vitivinicultura, la geografia i l’estratègia bèl·lica del territori, entre altres.

Consolidació d’activitats

La programació dels diàlegs inclou la segona edició del VilaPensa, activitat exitosa en procés de consolidació, que aquest cop anirà dedicada a la recerca de la felicitat i es durà a terme la primera setmana d’abril. També acollirà una setmana d’activitats amb motiu del Dia Internacional del Museu, amb portes obertes i esdeveniments al voltant del 18 de maig. Dins aquesta setmana el Vinseum presentarà una novetat en l’espai d’exposicions permanents: una tria de materials de les excavacions arqueològiques de la Capella, el Palau Reial i Cal Pa i Figues que, sota el nom Les arrels del nou museu, busca reivindicar el passat, present i futur del museu i els orígens del territori.

Finalment, el Vinseum també acollirà gran part dels actes de la novena edició del Most Festival, el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava que es celebra anualment al Penedès i també al Priorat des de fa 3 anys.

L’eix educatiu del Vinseum segueix augmentant la participació i fent créixer l’agenda d’activitats. Aquest 2019 ja hi ha una vintena d’escoles amigues amb les quals el museu treballa activitats específiques, i es celebrarà la segona edició del Most Edu, projecte vinculat al Most Festival. Aquest eix busca presentar el museu als més joves i poder-los fidelitzar des d’un principi, donant a conèixer les virtuts del museu i, sobretot, la collita vitivinicultural del territori.

Ribas ha volgut destacar les presentacions trimestrals de llibres lligats a la cultura del vi, que s’encetaran amb la publicació Raïm. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins el darrer dijous d’aquest mes. Aquesta primera presentació comptarà amb la presència d’Hernán Ojeda, director de l’Unité Expérimentale de Pech Rouge, que parlarà de la resistència de les vinyes sense necessitat de pesticides.

Per al responsable d’activitats una fita important a assolir és l’atracció i acollida de la gent més jove, que sovint queda deslligada del patrimoni i la cultura del Penedès per manca d’activitats concretes per a aquest públic.

Tot i així, tant el responsable com el regidor s’han mostrat optimistes en referència a l’afluència de públic que s’espera per enguany, i han volgut posar èmfasi en l’enfortiment de l’assistència que s’ha esdevingut aquest darrer 2018.

FER UN COMENTARI