PDeCAT-PSC-PP van aprovar provisionalment en el ple de l’Ajuntament de Vilafranca d’ahir dimarts, amb l’oposició de CUP-ERC-VeC, la modificació del pla general al sector central del barri del Molí d’en Rovira. Ara, la seva aprovació definitiva queda a mans de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. El dia abans, l’alcalde Pere Regull havia fet una darrera reunió –la segona en una setmana– amb la plataforma Obrim el Molí d’en Rovira per intentar apropar posicions, sense èxit: la plataforma reclamava de totes totes aturar el pla i revisar-lo amb la participació de tot el veïnat que hi estigués interessat, i l’Ajuntament estava decidit a aprovar-lo de totes totes i va intentar convèncer el veïnat de les seves bondats.
En el debat del plenari, els posicionaments de l’oposició coincidien amb els de la plataforma: el pla s’hauria fet només tenint en compte els interessos econòmics dels grans propietaris i beneficiaris de la promoció immobiliària; a vigílies d’eleccions per evitar que el resultat electoral en pogués comprometre el desenvolupament; sense informació suficient al veïnat; i amb una enquesta-bustiada en què s’amagava la intenció d’aixecar 900 habitatges nous al barri.
Durant el debat, el regidor de Territori Josep M. Martí (PDeCAT) va dir que l’oposició havia “tergiversat abastament” la informació del pla, per exemple dient que una gran rotonda trossejaria la plaça Vilanova. Al seu parer, l’Ajuntament havia “trobat el just equilibri entre beneficis i càrregues”; per contra, CUP, ERC i VeC creuen que s’afavoreix els propietaris en treure del pla la reforma del carrer Comerç (que pagarà íntegrament l’Ajuntament) i el PP considera el contrari perquè tem que no els sigui prou viable tirar naus a terra i aixecar-hi blocs de pisos, amb la qual cosa el pla quedaria en paper mullat. Per a Josep Ramon (PP), amb conservar les naus catalogades del carrer Comerç n’hi hauria prou, mentre que ERC les preservaria totes i el govern ha optat pel camí intermedi.
Martí creu que ara és un bon moment per desencallar un pla que fa quinze anys que està bloquejat, fet impedeix fins i tot aixecar un pis nou o ampliar activitats econòmiques al sector. Francisco Romero (PSC) va al·legar, a més, que els propietaris tenen uns drets per fer 900 habitatges des de 2003; va assegurar que la majoria de veïns i veïnes volen el pla; i va blasmar contra l’oposició que no vol que es faci mai res enlloc.
Toni Peñafiel (VeC) es pregunta com és que no ha donat cap senyal d’alarma el fet que fos el projecte al qual més al·legacions s’han presentat en almenys cinc anys. Mònica Hill (ERC) va dir que “l’operació urbanística més important dels propers vint anys” s’ha fet amb un procés de participació que “ha estat una presa de pèl”. I Marcel Martínez (CUP) va admetre que al barri li cal una intervenció, però no “un pla expansionista” que converteix carrers en zones verdes i que augmenta l’edificabilitat un 20%.