Del 2 al 7 d’abril tindrà lloc, a Vilafranca, la segona edició del VilaPensa, el festival del Pensament del Penedès organitzat pel Vinseum. Després de la bona rebuda que va tenir l’any passat, amb més de 3.500 participants, enguany aquest projecte obert al coneixement, a la cultura i a les ciències proposa reflexionar al voltant de la recerca de la felicitat. Aquest serà el fil temàtic i transversal dels 32 actes que es programaran.
Per Jordi Sàbat, responsable del VilaPensa, “és necessari trobar moments en l’espai públic per poder compartir pensaments i idees plegats. De fet aquest és l’origen del VilaPensa“, explica. Per Sàbat, el festival està basat en la filosofia, però està obert a tothom, independentment dels orígens, formació, edat o ideologia.
Per al responsable del VilaPensa, per apropar-se a “aquesta eterna aspiració de la condició humana que és la felicitat”, s’ha estructurat un programa “des d’una perspectiva calidoscòpica. Ens hi aproximarem des de diferents perspectives: des de la filosofia pura (amb experts en estètica, ètica o filosofia aplicada), des de l’espiritualitat, des de la política, des de la literatura, des de les ciències de la vida, des de la música i el teatre, des de l’entreteniment (esport, cinema, fotografia), i també des de l’altruisme”, conclou Sàbat.
Tot i que el festival se celebrarà del 2 al 7 d’abril, els dies previs i posteriors també s’organitzaran activitats. En total, com hem apuntat al principi, s’han programat 32 activitats en 18 espais diferents i comptaran amb la participació de 35 ponents de primera línia acadèmica com Marina Garcés, Xavier Antich o Mercè Boada i amb la col·laboració de 26 entitats. Hi haurà conferències, jornades de bioètica i feminisme, concerts, exposicions, taules rodones, sessions de cinefòrum, sopars amb postres filosòfics i, fins i tot, activitats adreçades al públic infantil.
A més, enguany per primera vegada el VilaPensa surt fora de Vilafranca. Ho farà els dies previs, gràcies a la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques Públiques, que han articulat un intercanvi de professors de filosofia els quals faran xerrades en quatre biblioteques de la comarca (Sant Sadurní, Gelida, Sant Pere de Riudebitlles i Sant Quintí de Mediona).
Maria Arqué, de la Universitat de Barcelona, ha explicat que el VilaPensa s’adapta molt a la manera de treballar i de fer de la universitat, apropant i aproximant el coneixement a la ciutadania i ha subratllat el fet que la meitat de les ponents que hi participen siguin dones.
Finalment, Raimon Gusi ha volgut posar de manifest la importància que un festival com aquest es faci fora de Barcelona i ha apuntat que la Diputació de Barcelona està treballant per declarar el VilaPensa com a festival de referència de Catalunya.