Catalunya és una regió que té poc a envejar d’altres: podem gaudir del mar, amb platges tan diverses i resplendents com les de la Costa Brava o la Costa Daurada, fer excursions a muntanyes tan heterogènies com Montserrat i els Pirineus, descobrir història, cultura i patrimoni en ciutats com Vic, Tarragona o Barcelona i recórrer paisatges de plana que passen per camps d’arbres fruiters, els arrossars del Delta i conreus de cereals… o de vinya.

En el context actual, però, encara no ens podem desplaçar lliurement per totes les comarques; i per aprofitar l’esclat de la primavera que ha arribat mentre estàvem confinats i l’inici del sobtat estiu cal buscar indrets amb encant al costat de casa. I al nostre territori, al Penedès, tenim la sort de comptar amb racons per a tots els gustos i poder-los maridar amb el producte estrella: vins i escumosos de quilòmetre zero. La situació dels darrers mesos ha revaloritzat els entorns rurals i ens ha empès al fet que, aquest 2020, reivindiquem el turisme de proximitat i ara, més que mai, ens convertim en visitants del nostre propi entorn.

Us convidem a no deixar passar aquesta oportunitat i a aventurar-vos a conèixer encara millor els paratges de la zona i totes les activitats turístiques que s’hi duen a terme, ja que, encara que la situació actual hagi suposat canvis importants, el turisme del nostre territori és molt adaptable i ofereix propostes per a totes les edats, s’ajusta a grups reduïts i presenta idees amb totes les vistes i colors.

FOTOGRAFIA DE PORTADA: MARC CUSCÓ

1. Reactivar el cos

Al Penedès hi ha molts espais per practicar l’escalada a l’aire lliure, com el Passatge del Terror, a Gelida. // JAUME COCA

El paisatge de les comarques del Penedès i del Garraf té un encant que ens convida a sortir de casa i gaudir-lo, ja sigui sols o amb companyia. A menys d’una hora de la capital barcelonina, i amb rutes i activitats disponibles per a tots els nivells i propòsits, qualsevol moment és ideal per atrevir-se a explorar les postals que ens envolten mentre reprenem l’activitat física a l’aire lliure, que tant hem trobat a faltar últimament.

Des del Pla surten itineraris per fer a peu, amb bicicleta, amb segway o a cavall. // OFICINA DE TURISME DEL PLA

Molts joves de la zona practiquen l’escalada, un esport que avui en dia es troba en un moment àlgid i que situa el Penedès com un punt de trobada imprescindible: hi ha indrets que s’omplen d’escaladors cada setmana com la Font Freda de Gelida, el Coll de la Barraca de Font-rubí o el Castell de Subirats a l’Alt Penedès; Roca-Aguliera, Sansuies i el Vall de l’Infern al Baix Penedès o la Penya Ginesta i la Roca Negra al Garraf. També és un espai idoni per als ciclistes i els runners: no en va el Consorci de Promoció Turística del Penedès i diverses empreses de la zona van elaborar la popular Penedès 360° (penedes360.cat), ruta apta per a senderisme, cicloturisme i BTT que ressegueix tot el territori per paisatges de vinya, mar i muntanya.

Tot el Penedès està connectat per rutes que es poden fer a peu o amb bicicleta. // MARIA ROSA FERRÉ

Els amants de boscos i muntanya també poden decantar-se per coronar un dels 7 cims del Penedès: el Clapí Vell, l’Àliga, el Montmell, el Montagut, la Formigosa, Castellar o les Agulles. També hi ha l’opció de conèixer el Penedès a través de cinc miradors, els Miravinya, des d’on es pot descobrir la cultura i la història del vi del territori (i que compten amb una aplicació mòbil gratuïta que en desvela tots els secrets).

Si us agraden els paisatges més planers, a Vilobí trobareu el Parc dels Talls, un ecosistema singular resultat de les explotacions mineres que cal preservar. Als pèlags s’hi pot passejar i gaudir de la natura, però és un espai protegit i el bany està prohibit. Conservar aquest espai únic és cosa de tots! I al Pla, petit municipi entre vinyes de poc més de 1.000 habitants, us podreu atrevir amb rutes a peu, amb segway, a cavall o amb bicicleta aptes per a tota la família i que van dels 3 als 13 quilòmetres (disponibles a turismeelpladelpenedes.com).

2. Al cor dels tanins

Des de l’ànima dels cellers s’orquestra la major part del moviment enoturístic de la zona, que no és poc: tastos i maridatges, visites guiades, sortides a les vinyes i iniciatives per a totes les edats. I és que el patrimoni enogastronòmic està disposat a acollir tothom!

Al Penedès hi ha uns 300 cellers que elaboren vins, caves i escumosos de qualitat, i que busquen oferir als visitants locals i turistes experiències inoblidables que els animin a repetir destí. De fet, més d’una setantena de cellers del territori, des de projectes familiars a grans empreses internacionals, obren les portes i es converteixen en ambaixadors de la terra amb un ampli ventall de propostes. No hi ha res millor que gaudir de vivències enoturístiques des del mateix punt on s’originen els productes.

L’activitat principal per excel·lència a tot celler és una visita guiada acompanyada d’una degustació dels vins que s’hi elaboren, però ja fa anys que aquesta és només la idea més bàsica i un punt de partida de desenes de conceptes originals. Així, podrem passejar entre les vinyes del Penedès muntant a cavall, a sobre d’un segway o una bicicleta, o amb un tot terreny, un patinet o bici elèctrics, un Mehari o un trenet, i fins i tot us podeu atrevir a sobrevolar les vistes amb helicòpter.

PENEDÈS TURISME

És essencial, però, no perdre’s els tastos i les degustacions: als cellers podreu maridar els seus vins i escumosos amb sushi, formatges, xocolata, foie, ostres, algues o embotits, i ho podreu fer ben entaulats als mateixos cellers o sota un cel estrellat amb música en directe. Als tastos i maridatges sempre hi haurà enòlegs i personal del celler per explicar les especificitats de cada producte i resoldre tots els dubtes. A més, a molts cellers adapten tastos per aquelles persones que estan fent excursions a peu o amb bicicleta i volen fer una aturada gastronòmica per reprendre forces i continuar el camí, i també s’hi ofereixen esmorzars, dinars i sopars. I si encara no ho coneixeu, us proposem tastar els wine bars: trobareu una desena de cellers amb terrasses entre vinyes, on podreu degustar vins i escumosos sota el sol i envoltats d’un paisatge espectacular.

3. Terra de castells

El Penedès va ser terra de marca. De la Marca Hispànica. És a dir, terra de frontera, conquerida per l’imperi franc procedent del nord a un Al-Andalus musulmà que durant segles va ser amo i senyor de bona part de la península Ibèrica, i que sovint comandava ràtzies per saquejar les terres cristianes i endur-se un bon botí. Aquest és el context històric que justifica la florida de castells per tot el territori Penedès (47 n’hi ha de documentats), principalment a partir del segle X. El sistema de defensa que es va implantar s’organitzava a partir d’aquestes fortificacions, que generalment es construïen en punts alts i amb bona visibilitat, per poder albirar de seguida les incursions dels sarraïns.

El jeràrquicament més important d’aquell estol de castells va ser sense cap mena de dubte el d’Olèrdola, amb uns dominis que s’estenien fins al mar. No van ser, però, els medievals els primers a adonar-se de la importància d’aquesta talaia. El que avui és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya fa 4.000 anys que és un enclavament estratègic per als habitants de la zona. Ja a l’edat de Bronze l’ocupaven els ibers i posteriorment ho van fer els romans. Una visita al conjunt monumental d’Olèrdola avui és un viatge en el temps. Se’n conserven, com a elements més significatius, la muralla romana, l’església de Sant Miquel encimbellada al capdamunt del turó, una gran cisterna romana de 350 m2 excavada a la roca, les tombes antropomorfes al Pla dels Albats, les restes fora muralles de l’església de Santa Maria així com tota una trama de carrers i cases a l’interior del recinte. El conjunt d’Olèrdola, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, és sens dubte la joia de la corona del patrimoni casteller del Penedès.

Però hi ha més. Molt més. També van ser importants i es poden visitar, encara que malmesos, el mil·lenari castell de Subirats, també ubicat en una zona estratègica; talment com el de Gelida; el de Mediona, un dels pocs emplaçat en terres baixes, ja que les amenaces venien de la zona del riu; el castell de Vilademàger, que contràriament és el que es troba a una cota més alta (749 metres sobre el nivell del mar), a la Llacuna; fins i tot el Castellot, a Castellví de la Marca; el castell dels Santmartí, a Sant Martí Sarroca; o el castell de la Santa Creu, a Calafell, tots del segle X o XI a tot estirar. Val la pena fer una ruta per conèixer el bo i millor que el temps ens ha llegat d’aquest patrimoni arquitectònic, arqueològic, cultural, del qual n’hauríem de fer bandera.

4. Desconnectar per reconnectar

Les masies rurals, enmig de les vinyes, tenen un entorn privilegiat. // MARIA ROSA FERRÉ

El Penedès és una zona amb encant rural molt ben connectada a Barcelona i fàcilment accessible per carretera o mitjançant transport públic. És un racó ideal per poder gaudir de grans ciutats i beneficiar-se, alhora, del descans, el silenci i la calma que es troba entre els seus pobles i paisatges.

I, com no podia ser d’altra manera, tant les comarques del Penedès com el Garraf disposen de nombrosos allotjaments preparats per acollir famílies i grups d’amics tots els dies de l’any, des d’hotels i apartaments en els nuclis més habitats fins a completíssimes masies rurals amb encant, rodejades de camps i vinyes. Els allotjaments del Penedès s’han anat ammotllant a les necessitats dels seus usuaris, ja que tot i que la zona és idònia per fer turisme durant un dia, també és recomanable allargar l’estada unes nits per poder-la conèixer més a fons.

Algunes masies permeten ser llogades al complet i ofereixen menús amb gastronomia pròpia del territori que es visita i totes les comoditats imaginables; i també hi ha apartaments i hotels a punt per acollir nouvinguts a tocar de museus, platges i cellers. A més, la preparació del personal que treballa en tots aquests allotjaments permet reforçar el vincle entre els visitants i la terra i descobrir activitats i rutes més personalitzades i adaptades als interessos dels clients.

Per a aquelles persones que desitgin viure una experiència encara més intensament lligada al territori i participar en un turisme més sostenible, també hi ha l’opció de dormir literalment enmig dels ceps, en barraques de pedra seca perfectament acomodades, que daten del segle XVIII.

En definitiva, el Penedès i el Garraf formen part d’un territori al voltant de punts d’interès com Tarragona i Barcelona però, oferint tots els serveis i totes les infraestructures de grans ciutats, també són una molt bona destinació que garanteix calma, una bona pausa i intimitat.

5. Vertebrant el territori

Les Deus de Sant Quintí són un dels espais naturals amb encant del territori. // AJUNTAMENT DE SANT QUINTÍ

La columna vertebral de l’activitat turística del Garraf i el Penedès és els municipis, que presenten desenes de propostes per a totes les èpoques de l’any i per a tots els gustos i butxaques. Cada municipi exhibeix idees peculiars per gaudir en família, amb els amics o en solitari, però tots reivindiquen el seu patrimoni i la seva història.

A la comarca del Baix Penedès s’asseguren la cultura i l’espectacle: a la capital de la comarca, el Vendrell, es poden visitar diversos museus que recullen el llegat humà d’artistes com el violoncel·lista Pau Casals, de qui es conserva la casa nadiua i una Vil·la-Museu molt completa. A més, també hi ha diverses cases antigues reconvertides a museu com la casa-museu dedicada al poeta i dramaturg Àngel Guimerà o la que homenatja l’escultor Josep Cañas, aquesta última a Banyeres del Penedès.

La Giralda de l’Arboç. // AJUNTAMENT DE L’ARBOÇ

A l’Arboç, terra de bon vi i de puntes de coixí, els visitants gaudiran d’edificis modernistes, de la història de l’artesania de les puntes de coixí amb un museu específic, de l’espectacular i aràbiga construcció de la Giralda i de les particularitats del tauró europeu a un cau monogràfic.

 

A l’Alt Penedès l’epicentre del patrimoni són el vi i la vinya, però sovint patrimoni i paisatge van de la mà. A Torrelavit compten amb el Centre d’Interpretació de l’Aigua, iniciativa que recorda la importància de cuidar el riu Bitlles i que busca donar a conèixer el vincle d’aquest riu amb la població local, ja que durant el segle XVIII havia estat el motor d’una dotzena de molins de la indústria paperera. A més, juntament amb Sant Quintí, Sant Sadurní, Sant Pere de Riudebitlles, Mediona i Subirats, ja fa anys que manté el Camí del Riu, itinerari de 43 quilòmetres que recorre els espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó. Aquesta ruta, que es pot consultar a camidelriu.cat, es pot fer a peu o amb bicicleta.

El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit és un dels espais que connecten patrimoni i paisatge. // CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’AIGUA

A Sant Quintí el paisatge aquàtic s’estén a les Deus, un indret que recull aigua de l’aqüífer de Carme-Capellades i on es pot gaudir de circuits d’aventura i excursions per paratges espectaculars. A més, el poble compta amb una ruta del patrimoni que passeja per tots els racons i carrers amb història i es marida amb els carquinyolis locals.

Al Penedès hi ha activitats per a totes les edats, i algunes s’adapten específicament als petits de la casa: al Castell de Penyafort, a la Ràpita, els infants poden descobrir la seva història a través de diversos jocs, i a Vilafranca una ruta modernista es completa amb unes ulleres de realitat virtual, on apareix un trobador que ens acompanya en la descoberta de la vila i, quan s’arriba al claustre de Sant Francesc, el guia passa a ser un monjo que ens endinsa en la història de l’edifici. A més, també es fan visites teatralitzades en petits grups al VINSEUM i al cementiri per als més atrevits!

Enxarxant els municipis

Una de les característiques del turisme penedesenc és el lligam i la compenetració entre els diferents municipis, que creen xarxa entre si amb diverses propostes turístiques impulsades pel Consorci de Promoció Turística del Penedès, que combinen patrimoni i naturalesa. Així, una iniciativa molt popular és la Carretera del Vi, una Wine Road que recorre punts d’interès cultural i tretze cellers en set municipis diferents, o la xarxa d’autocaravanes, que presenta espais de pernocta per a aquests vehicles en dotze municipis.

Els pèlags de Vilobí. // AJUNTAMENT DE VILOBÍ

A més, cada any se celebren desenes de festivals d’espectacle i gastronomia, que enguany s’han vist afectats per la situació d’emergència sanitària i alguns s’han hagut de posposar fins al 2021. Així, les cites imperdibles als festivals del territori són el mític Vijazz de Vilafranca, que se celebrarà a finals de juliol i marida el vi amb la millor música jazz del moment, el Cicle Cava Jazz de Guardiola, amb un repertori d’escumosos i artistes d’altíssima qualitat, el Temps de Vi de Vilanova, que enguany s’ha fet virtualment o el Microvi d’Avinyonet, i propostes de més petit format com el ViGralla de Llorenç del Penedès, el Música a les Vinyes de Subirats o el Vinya&Art de Sant Cugat, entre tants altres. Al Pèlag Sec de Vilobí cada estiu se celebra un festival musical d’entrada lliure, el Festival Talls, que enguany tampoc es podrà dur a terme a causa del context excepcional.

Un altre esdeveniment típic i que agermana tot el territori és les festes dedicades al xató, que s’uneixen en una ruta que s’atura a les poblacions del Vendrell, Calafell, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Vilafranca.

6. Vincle i memòria

A la DO Vinífera es recullen els resultats de les excavacions del jaciment de la Font de la Canya. // ARQUEOVITIS

A banda de propostes de rutes de patrimoni i en plena natura, el nostre territori compta amb nombrosos museus i centres dedicats a la pròpia història i identitat.

Per la seva banda, Sant Sadurní enalteix el seu símbol identitari, el cava, amb el Centre d’Interpretació del Cava (CIC Fassina), que presenta un recorregut interactiu on s’expliquen els orígens i el procés d’elaboració i cultura del cava. Les visites es poden combinar amb cellers propers o l’Espai Xocolata de la fàbrica sadurninenca més gormanda, i s’acompanyen d’una degustació de productes locals.

Al fons del Vinseum hi ha més de 17.000 peces. // VINSEUM

A la veïna capital del vi, a Vilafranca, el Museu de les Cultures del Vi (VINSEUM) és un punt de trobada indispensable. Obert des de 1945, és el primer museu dedicat a la cultura del vi de l’Estat espanyol, i s’hi recullen exposicions, productes locals, activitats per a centres educatius, tastos, actes culturals… A més, es pot gaudir d’una visita guiada per conèixer els orígens de l’elaboració del vi a la zona i la seva evolució fins a l’actualitat, i aquest mes de juliol l’entrada és gratuïta! També regalen el carnet d’amic del museu a les persones que han treballat en serveis essencials durant el confinament: tota la informació es pot consultar a vinseum.cat.

En aquesta línia, i també per als amants de la cultura vitivinícola, Avinyonet és un altre municipi sine qua non es pot conèixer del tot el llegat del vi al territori. Al Penedès s’han descobert senyals que demostren que ja s’hi elaborava vi fa més de 2.700 anys: al Centre d’Interpretació DO Vinífera d’Avinyó Nou s’exposen els vestigis extrets en les excavacions del jaciment iber de la Font de la Canya, i s’hi poden fer visites lliures o guiades. I a Sant Sebastià dels Gorgs es pot fer una visita al monestir romànic, que conserva segles d’història entre les seves parets.

El CIARGA dels Monjos recorda les memòries de la Guerra Civil al territori. // CIARGA

El record de la Guerra Civil també té el seu lloc: als Monjos es pot visitar el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, espai museogràfic de referència al voltant de l’aviació i la Guerra Civil a Catalunya, que també s’adapta a públic familiar, i la seva visita es pot combinar amb el Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona de Subirats, que ens trasllada al gener de 1939 a través de testimonis locals, retalls de premsa i material recopilat en diverses fortificacions. A aquest mateix municipi també es pot visitar el Museu de l’Esperanto, que impulsa una ruta guiada pels detalls del llegat que Lluís M. Hernández, farmacèutic barceloní instal·lat a Sant Pau d’Ordal, va deixar al poble des dels anys 40 per estendre la llengua més internacional.

7. Vistes al mar

La platja del Far de Vilanova és una de les més concorregudes. // MARC CUSCÓ

El paisatge penedesenc no es compon només de vinyes: l’èxit de la simfonia d’aquest territori és que s’hi combinen camps de vinya i conreus diversos amb turons i muntanyes i una gran extensió de platges a les comarques del Baix Penedès i Garraf. Aquí podem passar d’escoltar els cants dels petits gafarrons, que fan niu entre ceps, als clams de les esveltes gavines de la costa en poc més de deu minuts.

I són precisament els paisatges marítims els que han inspirat obres tan destacables al llarg de la història com la capritxosa Vistes al mar del vilanoví Eduard Toldrà o el més que conegut poema Vinyes verdes vora el mar de Josep Maria de Sagarra. Al Penedès comptem amb una escorça marina que unifica tota la demarcació sud del territori, des de les platges del Francàs del Vendrell, al Baix Penedès, a les cales de Sitges, al Garraf. Aquestes setmanes ja hi ha les platges obertes i podem gaudir d’un arròs negre al passeig de Vilanova i la Geltrú o remullar-nos per oblidar la calor una estona al mar de Cubelles o Calafell, tot respectant les distàncies de seguretat i els límits d’aforament que requereix la situació de desconfinament. Cubelles també ofereix quatre rutes per la natura (que es poden trobar a cubelles.cat) que combinen el patrimoni del poble amb els seus entorns. A més, a aquest poble de mar i muntanya es pot fer una visita a una exposició que homenatja Josep Andreu i Lasserre, l’universal pallasso Charlie Rivel, en set llengües diferents.

A la platja de les Salines de Cubelles hi ha un espai habilitat per als gossos. //
AJUNTAMENT DE CUBELLES

I és que, de fet, ben a prop de la costa també es troben alguns museus amb encant com el Museu del Ferrocarril de Catalunya i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, a Vilanova, i el també vilanoví Museu Víctor Balaguer, dedicat a un dels principals impulsors de la Renaixença catalana; o el Palau Maricel, el museu Cau Ferrat i el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. A Vilanova, a més, ja es pot tornar a visitar el jaciment de restes ibèriques i romanes de Darró, però cal trucar per reservar hora al 687 917 009.

8. Fil conductor de l’enoturisme

AJUNTAMENT DE VILAFRANCA

En una comarca, l’Alt Penedès, on la natura, la vinya, i els productes que se’n deriven són bandera, la capital, Vilafranca del Penedès, és exemple.

Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi, té en el món de la vitivinicultura un fil conductor que uneix història, patrimoni, tradicions i paisatge, als quals se suma un factor actual imprescindible, la sostenibilitat en cadascuna de les seves dimensions: mediambiental, social i econòmica.

La vila reuneix diversos atractius que la fan ideal per al turisme en aquests temps convulsos; envoltada de vinya i de paratges naturals, amb camins que els travessen, no massificats i aptes per a totes les edats. I a més posseeix un patrimoni cultural que es pot gaudir passejant per la ciutat, tant per lliure com amb les visites guiades de grups reduïts organitzades des del Servei de Turisme de l’Ajuntament.

La xarxa de camins que envolten la vila permeten caminar al costat de la vinya, descobrint joies escampades pel Penedès com castells, ermites o paratges naturals. Destaquen dos petits recorreguts amb personalitat pròpia, el Camí del VI i Entre Vinyes. Tots dos ens mostren de manera complementària la relació de la vinya amb Vilafranca del Penedès, el primer amb estacions sensorials i el segon amb informació de les varietats de raïm, del conreu, de la flora.

Un altre aspecte rellevant actualment és la proximitat, i la gastronomia vilafranquina ho és, en la qual sobresurt una au amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida), el gall del Penedès, les verdures i les hortalisses, o postres com les catànies, sense oblidar el vi de la DO Penedès.

Aquest binomi, gastronomia i vi, el podeu gaudir amb “Bar a Vins”, una ruta urbana que permeten assaborir un bon vi de la DO Penedès amb una tapa característica dels establiments participants.

Vilafranca del Penedès vol mostrar-se als seus visitants amb els ulls dels vilatans i vilatanes, i ho fa amb el programa Amfitrions. Els amfitrions són persones enamorades de la vila que es posen a disposició dels visitants per mostrar la vila des de la seva perspectiva, des de la seva experiència, els seus hàbits, en definitiva la seva mirada. Aquestes propostes són un tast de totes les que pots trobar.

9. Sant Pere de Ribes captiva

Al bell mig de la comarca del Garraf, Sant Pere de Ribes es posiciona com un dels municipis amb un ventall de possibilitats de visita més ampli durant l’estiu, i que pot ser especialment atractiu aquest any que totes les recomanacions passen per fer un turisme de proximitat. És hora de conèixer i de saber apreciar el bo i millor del que tenim prop de casa. I Sant Pere de Ribes és ideal per al turisme familiar, perquè té cultura, té festa, té tradició, té entorn natural, té gastronomia i té enologia.

Per començar, el parc natural del Garraf; un entorn natural caracteritzat per la formació de coves, avencs, dolines i rasclers, amb tot de masies disseminades per la zona, envoltades de margalló, de vinya, de barraques i de marges de pedra seca. El seu extens terme municipal permet fer-hi moltes rutes a peu per conèixer-ne l’entorn. Partint de Ribes es pot pujar al Montgròs (358 metres), el pic més alt de la comarca, com també es poden fer excursions guiades, itineraris naturalístics o passejades de curta durada i baixa dificultat.

Així mateix, la llarga tradició vitivinícola del municipi es tradueix en diferents cellers elaboradors, tota una gamma d’allotjaments rurals, masies amb encant, hotels i habitatges turístics i una gran oferta de restauració, representativa dels productes de la gastronomia mediterrània. Cal destacar, juntament amb els cellers, altres productors artesans de formatge, foie, melmelades, mel, pastisseria amb productes com el Sabre de Sant Pau, les pedres del Garraf o les trenes de Santa Eulàlia, com a postres típiques.

Menció a part mereix el patrimoni arquitectònic que van deixar els americanos a finals del segle XIX i principis del XX, i que és ben recognoscible tan sols fent un tomb pel centre neuràlgic ribetà. La petita burgesia local, enriquida després de fer les Amèriques, ha deixat com a llegat gran quantitat d’edificis singulars, que es mostren amb tota la seva esplendor cada any al maig amb el Retorn dels Indians. Fer un recorregut pel barri del Palou, pels carrers Major i del Pi, les places de la Font i de la Vila, passejar per la colonial plaça Marcer o contemplar l’Església Nova amb les seves dues torres bessones, és una delícia.

Finalment, cal destacar els eixos comercials que tenen tant el nucli de Ribes com el de les Roquetes, que conviden a passejar-s’hi i gaudir de l’oferta variada del seu comerç local. De motius per visita Sant Pere de Ribes, no en falten. L’oferta és àmplia i vairada, i tothom hi podrà trobar els seus racons predilectes.

10. Turisme a casa

Les visites als Miravinyes, les rutes amb bicicleta i les activitats a l’aire lliure són algunes de les propostes més segures per a aquests dies. // MARIA ROSA FERRÉ

El turisme al Penedès està reprenent la seva activitat després de l’aturada del confinament i moltes instal·lacions ja han obert les portes als visitants d’arreu. Centenars de recursos turístics, que van des de museus, restaurants i cellers a hotels, vaixells i cases rurals, han estat treballant conjuntament amb ajuntaments i oficines de turisme per adaptar les seves propostes a la situació actual, que requereix unes mesures de seguretat concretes i suposa algunes delimitacions.

Així i tot, el turisme penedesenc s’ha adaptat perfectament a la situació, ja que la majoria d’activitats que s’hi desenvolupen ja estan pensades per a grups reduïts o presenten una atenció més personalitzada. Des del Consorci de Promoció Turística del territori s’ha vetllat perquè els diversos projectes i empreses puguin seguir presentant ofertes turístiques dins les mesures de seguretat exigides, i per això s’ha volgut apostar més per les activitats a l’aire lliure, com és el cas de les terrasses i wine bars dels cellers locals.

ISTOCK

A més, i malgrat la situació de desconfinament, el darrer cap de setmana es van registrar unes 200 autocaravanes que utilitzaven alguna de les dotze zones habilitades per a RV (Recreational Vehicles com autocaravanes, campers i furgonetes) als municipis de Vilobí del Penedès, Torrelles de Foix, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Martí Sarroca, Sant Quintí de Mediona, Santa Margarida i els Monjos, el Pla del Penedès, Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Subirats, Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès. De fet, el turisme amb autocaravana és un estil molt segur per a aquesta temporada, ja que és un turisme a mida, familiar i molt mal·leable; i el Penedès hi està completament abocat.

La majoria de propostes turístiques del territori són molt flexibles i aptes tant per a turistes estrangers com per a visitants locals, ja que gairebé totes les d’activitats reivindiquen el paisatge i la història de la zona i serveixen perquè tant els turistes com els locals coneguin bé el que els envolta i el que visiten.

Els museus ja s’estan reactivant amb visites guiades a grups més petits i portes obertes amb reserva, i els cellers i punts d’interès que formen part de les diverses rutes per a senderisme o bicicleta ofereixen degustacions i activitats compatibles amb aquells grups de persones que fan una excursió i van de pas.

Així, aquest 2020 és un bon moment per conèixer els secrets del nostre propi entorn i per visitar els museus i instal·lacions culturals i turístiques del territori, o gaudir de rutes entre mar i muntanya, mentre ho acompanyem amb un esmorzar de pagès i una copa de vi.

11. Turisme per descobrir el territori

PENEDÈS TURISME

Tast & go!

Si us agrada anar a la vostra i sou dels que cada cap de setmana agafeu la bici o aneu a fer passejos llargs, la iniciativa Tast & go que ofereixen molts cellers us encaixa a la perfecció: podeu acostar-vos a conèixer els cellers del Penedès durant una caminada o llogar una bicicleta elèctrica i fer una ruta xino-xano aturant-vos a prendre una copeta i un aperitiu a les terrasses i wine bars dels cellers que ja han obert.

Miradors a la vinya

Per als més instagramers, i als qui us agradi omplir càmeres i mòbils amb fotografies de postes de sol espectaculars,  us animen a recórrer els diferents miradors naturals que formen part de la ruta dels Miravinya, un itinerari pensat per fer amb el cotxe i que té els seus punts d’aturada en  cinc miradors: la famosa Cadira a Torrelavit, La Bardera a Subirats, El Circell a Avinyonet, el de Sant Pau a Vilafranca, i el Balcó del Penedès a Font-rubí. I no oblideu etiquetar les vostres imatges amb el hashtag #penedesexperience i descarregar-vos l’audioguia en format d’aplicació mòbil homònima si voleu conèixer més detalls!

Carretera… i sense manta!

Si teniu la sort de conduir un vehicle camperitzat i voleu uns dies de desconnexió de la rutina i connexió amb la natura, podeu donar un cop d’ull a les dotze àrees d’autocaravanes del Penedès, que trobareu a l’apartat RV Penedès de la pàgina web de Penedès Turisme (enoturismepenedes.cat) amb totes les coordenades i indicacions. Aquí també trobareu tots els serveis i els detalls de cadascuna de les àrees i què s’ha de fer per mantenir-les cuidades.

Castells de Marca

Història, patrimoni i exercici: aquests són els tres pilars de la ruta circular des de tres Castells de Marca del Penedès, en aquest cas el Conjunt Monumental d’Olèrdola, el Castell de Castellet i el Castell de Penyafort. Aquesta ruta, disponible a la pàgina de Penedès Turisme, passa pel Parc del Foix, el Parc d’Olèrdola, Santa Margarida i els Monjos i Castellet i la Gornal, i dona a conèixer tres fortificacions dels primers segles de l’època medieval.

12. Si oferim experiències segures, el turista vindrà

David Font, director de l’Agència Catalana de Turisme

Què n’hem d’esperar, del turisme, aquest any?

La percepció d’aquesta temporada d’estiu serà la d’un turista de proximitat, tant de mercat català com de l’Estat espanyol. I amb la reobertura de fronteres, creiem que arribarà turisme d’algunes zones d’Europa com França, Regne Unit, Alemanya, Holanda i Bèlgica com a mercat principal. Ara bé, hi ha un turista intercontinental, d’Amèrica i Àsia, que no creiem que vingui, almenys a l’inici d’aquesta temporada, perquè la freqüència aèria encara no existeix amb prou força. Per tant, hem de preveure que aquesta temporada hi haurà menys visitants i d’un medi més proper.

A l’inici de la crisi sanitària diferents experts apuntaven que el turisme d’enguany seria una mica com el dels anys 70, és a dir, destins de proximitat i accessibles amb el vehicle propi, segones residències… Ara que ja estem en fase 3 i que les fronteres s’obriran abans del que es preveia, la tendència serà aquesta?

Efectivament, preveiem que hi hagi un turista de proximitat, perquè la gent prefereix destins on pugui arribar amb mitjans propis. Ara bé, creiem fermament que la resta de mitjans (avions, trens i vaixells) i, òbviament, tots els establiments turístics sense cap mena de discriminació, s’han preparat molt per poder complir tots els requisits que venen marcats per les normatives i podran acollir els turistes amb total seguretat.

Tenen alguna previsió de quan es començarà a percebre la recuperació del sector turístic?

La recuperació del sector començarà ja, perquè venim d’una aturada absoluta i qualsevol moviment que tinguem en les pròximes setmanes serà un moviment positiu. Una altra cosa és que siguem capaços de recuperar els nivells anteriors; estem davant d’una temporada complexa, la recuperació del sector aquest 2020 serà progressiva i lenta, i esperem que el 2021 ja sigui molt més ràpida.

Hi haurà un abans i un després de la covid-19 en el sector turístic? 

El Coronavirus ha fet que afrontéssim i acceleréssim alguns debats que teníem sobre de la taula. Òbviament hi ha uns canvis de comportament en els quals l’element de la seguretat i de la percepció de la seguretat han pres molta força. També n’hi ha hagut altres que fan referència a la preferència pels espais oberts en els quals no hi hagi una gran afluència de persones simultàniament, als grups reduïts per fer visites i excursions o qualsevol activitat turística, etc. Creiem que les ganes de viatjar de les persones hi són i que si es donen aquests criteris de seguretat que apuntàvem, viatjaran.

En quina direcció ha de treballar el sector enoturístic per adaptar-se als nous temps?

L’enoturisme és un dels actius que en els últims anys ha agafat més força al nostre país. Tenim molts cellers i molts punts al territori que ofereixen experiències enoturístiques i que són molt ben valorades, no només pel públic local, sinó també per l’internacional. De cara al futur hi ha un element bàsic que implica adaptar les experiències enoturístiques a les mesures de seguretat. Crec que la clau de l’experiència enoturística és que el celler, l’empresa o fins i tot els municipis, siguin capaços d’adaptar-se i de generar aquesta confiança que el turisme requerirà. Si la confiança existeix, el turista vindrà i gaudirà.

El fet que l’enoturisme sigui un tipus de turisme tranquil, poc massificat i d’estar molt en contacte amb la natura, farà que guanyi adeptes?

Les tendències el que ens indiquen és que la gent té necessitat i ganes de gaudir d’un entorn obert, descongestionat i on el paisatge pren molt valor. Gran part de la ciutadania de Catalunya viu en un entorn urbà i vol viure el desconfinament en un espai més obert. En aquest sentit, l’enoturisme està en una posició favorable i aquesta temporada ho ha de fer valdre molt.

Des de l’Agència Catalana de Turisme, com es treballa per potenciar el Penedès com a destí enoturístic?

Nosaltres el que treballem és amb una destinació integral que és Catalunya, amb tota la seva diversitat. El que posem sobre la taula és justament aquesta diversitat que fa que el ciutadà pugui gaudir de la vinya, de la muntanya, de la platja, de pobles i ciutats, d’elements patrimonials de primer nivell i tot plegat amb una gran facilitat de connexió. L’enoturisme és vinya, és vi, és cava, però també és gastronomia, és paisatge que en alguns llocs és més proper al mar i en altres a la muntanya, i al Penedès, a més, és proximitat també a dues ciutats com Barcelona i Tarragona.   

Aquest any la campanya que hem presentat, l’hem fet d’acord amb les diputacions i diferents entitats,  consorcis i mancomunitats perquè creiem que enguany ha arribat el moment de gaudir de casa nostra, de retrobar-nos i reconnectar amb Catalunya.

FER UN COMENTARI