Vinyes, mar, muntanya, gastronomia, esports, oci, patrimoni i cultura: el Penedès, el nostre territori, és un pack complet apte per a tots els gustos, edats i butxaques. Tenim la gran sort de gaudir paisatges tan diversos com els més de 30 quilòmetres de costa mediterrània amb el mar que banya el Garraf i el Baix Penedès, els cims i les muntanyes que acullen milers d’excursionistes, famílies i trobades esportives cada any, i les vinyes que dominen la majoria de cultius de la zona i que mariden amb els cellers i els seus secrets subterranis.

La nostra terra acull més de 400.000 turistes anuals, però la pandèmia per coronavirus d’aquest darrer any ha provocat una caiguda en picat de les visites. Tot i així, el confinament i les limitacions perimetrals han tingut un efecte positiu: ens han permès descobrir i conèixer millor el propi territori i viure experiències a tocar de casa. El turisme de proximitat ha demostrat que, al Penedès, no hi falta res. Aquesta setmana hem parlat del turisme al costat de casa amb la Núria Sala, directora del Consorci de Promoció Turística, i també us volem presentar onze bateries de propostes imperdibles que no podeu deixar escapar, tant si sou de la zona com si veniu a visitar-la.

No perdeu el fil!

IMATGE DE PORTADA: ISTOCK

1. Cosir la calma

MARIA ROSA FERRÉ

Us imagineu despertar-vos lluny dels sorolls de la ciutat atrafegada? Oblidar-vos de fums, clàxons, rebombori i presses?; deixar alarmes i despertadors a un racó i esmorzar amb la calma com a companya de taula? Al Penedès tot és possible: hi ha centenars d’allotjaments, des d’hotels i apartaments amb encant al cor de les viles i pobles de la vegueria fins a masies, cases rurals, barraques i bombolles sota les estrelles per arraconar la rutina per uns dies i gaudir de paisatges vius i experiències inoblidables.

La nostra zona té l’avantatge de trobar-se entre dues grans ciutats, Barcelona i Tarragona, i de ser fàcilment accessible per carretera o mitjançant trens i autobusos. Al Garraf i al Penedès trobareu nombrosos allotjaments totalment equipats i preparats per acollir tot tipus de visitants, des de famílies, empreses i grups d’amics a parelles o viatgers que prefereixen fer una pausa en solitari i que busquen un racó d’intimitat.

A més, el Penedès és un territori que no s’acaba: és ideal per a una escapada d’un cap de setmana, però les experiències i els paisatges tan diferents el converteixen en l’indret perfecte per a unes vacances més llargues, que es poden gaudir en allotjaments a tocar de tots els serveis, en masies amb molta història o fins i tot en barraques de pedra seca que daten del segle XVIII al bell mig de les vinyes. En algunes de les masies i hotels també s’ofereixen menús elaborats amb productes de quilòmetre zero, i el treball en xarxa entre els diversos serveis i establiments permet que els visitants disposin d’informació de primera mà sobre les activitats, els museus, els cellers i les rutes que poden dur a terme. Paisatges naturals, comoditat, calma i sostenibilitat: aquí tenim de tot!

2. La punta de l’agulla

PENEDÈS TURISME

La punta de l’agulla del turisme al nostre territori és el patrimoni enogastronòmic que s’elabora des dels cultius i cellers que conformen i acompanyen el nostre paisatge més característic, les vinyes. Al Penedès hi ha més de 300 cellers productors de vins tranquils i escumosos, de caves i d’altres productes de qualitat que treballen cada dia per preservar la terra, cuidar l’entorn i aconseguir els raïms per elaborar els seus productes en harmonia amb la natura.

Cada vegada hi ha més empreses que vetllen per una agricultura més respectuosa amb el medi, i això queda palès a les seves ofertes enoturístiques: una de les propostes més populars és La Carretera del Vi, la primera wine road de l’estat, que es pot fer amb cotxe elèctric i recorre 7 municipis fent parada a una tretzena de cellers. També hi ha cellers que presenten experiències on mariden els seus productes amb la cura de l’entorn, com una ruta ornitològica que explica quina relació hi ha entre el control de plagues i malalties dels ceps i els ocells, o recorreguts amb segway, patinets i bicicletes, cavalls o un tren elèctric-solar que no deixen pràcticament petjada ecològica.

PENEDÈS TURISME

Els visitants locals i els turistes podran gaudir d’esmorzars, dinars, sopars i pícnics de quilòmetre zero, tastos i maridatges amb els vins elaborats pels cellers mateixos degustant xocolata, formatges, embotits ibèrics, sushi o foie acompanyats dels millors enòlegs i enòlogues; concerts a l’aire lliure, tallers i activitats per a grans i petits o simplement d’una aturada per qui estigui fent una excursió, passejada o ruta a peu o en bicicleta als wine bars, terrasses que es mimetitzen entre vinyes i que ofereixen un ampli catàleg de productes. I tot des de casa seva: instal·lacions imponents amb infraestructures modernes, bodegues centenàries a vint metres sota terra, jardins modernistes, masies protagonistes de llegendes i contes de fades, cellers construïts als peus d’una muntanya… hi ha opcions per a tothom!

MARC CUSCÓ

Al Penedès, doncs, hi ha més d’una setantena de cellers, des de petits projectes familiars fins a empreses de gran volum i renom internacional, que garanteixen experiències inoblidables, visites guiades i teatralitzades i activitats de tast perquè tant les persones residents com les turistes tornin a visitar-nos.

3. Vilafranca, capital del vi

AJUNTAMENT DE VILAFRANCA – CARLES FORTUNY

Un dels grans atractius de Vilafranca del Penedès, Capital del Vi,  és el manteniment de les tradicions maridades amb propostes actuals.

La sostenibilitat, la vinya i el vi, el paisatge, la riquesa formada per edificis històrics, la seva gent, la cuina de proximitat, són part important dels al·licients d’aquesta vila.

El paisatge de la vinya que envolta Vilafranca ofereix als visitants ordre,  color i un producte, el vi, que proporciona un munt d’experiències que permeten tant descobrir gustos i aromes, com conèixer la història de cada celler i gaudir en família de les propostes relacionades. Ja a la vila pots submergir-te en la cultura enològica a través del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el Vinseum, així com gaudir del vi i la cuina en els restaurants i enoteques. En destaca el “Bar a Vins”, una ruta pel centre de Vilafranca formada per diferents establiments on trobar el maridatge perfecte d’una tapa amb una copa de vi de la DO Penedès.

Perdre’s pel nucli antic de Vilafranca permet viatjar en el temps a través dels seus edificis. En destaquen els d’origen medieval i els modernistes, explicats en les visites guiades de Turisme de Vilafranca, que també es poden fer en forma de ruta per lliure seguint la senyalització del terra. Alguns d’aquests edificis són accessibles amb l’Obrim Vilafranca, que se celebrarà els dies 25 i 26 de setembre.

Sortir al camp és trobar-se amb diferents itineraris que transcorren entre vinyes i ens porten a fites interessants, tant naturals com patrimonials. Són camins de dificultat i distància diverses. Dos dels recorreguts són especialment per fer-los amb la canalla, el “Camí del Vi” i “ Entre vinyes”, dues maneres de caminar tot descobrint la vinya i la seva relació amb la vila.

Però no només és caminar, també és bici.  Tant les carreteres com els camins del territori ofereixen un gran assortiment de possibilitats per a les persones amants de la bici. I un lloc, l’Alberg de Joventut, que disposa d’espais adequats per a les bicicletes.   

Això i més és Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi.

4. Costures salades

MARC CUSCÓ

A vegades només ens fa falta tancar els ulls i deixar-nos emportar per la bonança, els sons i les olors del mar: és molt important buscar petits moments de pausa, i més hem passat un any ple de canvis, restriccions i incerteses. Al nostre territori tenim unes platges que ofereixen repòs i emocions a parts iguals.

I és que no només hi podeu anar a prendre el sol, llegir, jugar a pales o a banyar-vos, sinó que també teniu l’opció de fer ioga, tai-xi, marxa nòrdica o pilates a la sorra, atrevir-vos amb el surf, paddle surf o el kitesurf entre onades, fer un tast o un maridatge amb productes de proximitat dalt d’un vaixell o anar a l’aventura amb un caiac o les ulleres de fer snorkel. I el millor de tot és que els municipis penedesencs d’interior tenen la costa a deu minuts: no hi ha excusa!

MARC CUSCÓ

Els paisatges marítims del Penedès i el Garraf també compten amb museus imprescindibles per conservar la memòria del territori: a Vilanova i la Geltrú hi ha el Museu del Ferrocarril, el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, el Museu Romàntic de Can Papiol, l’Espai Far, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, el Centre d’Art Contemporani La Sala o el jaciment iber de Darró, entre altres punts culturals d’interès. Resseguint la costa avall també podeu gaudir de quatre rutes per la natura de Cubelles (es poden trobar a cubelles.cat) que recorren el seu paisatge i el patrimoni del poble, o d’una exposició dedicada al centenari de l’Orquestra Pau Casals que aquests dies es pot visitar al Museu Pau Casals del Vendrell.

PENEDÈS TURISME

Seguint pel litoral del Baix Penedès trobem el municipi de Calafell, que aquest mateix mes ha reobert el Museu Casa Barral amb un format nou que reivindica el seu llegat literari, tant de l’escriptor i polític Carlos Barral com d’altres autors dels anys 50. I a Cunit, poble amb un passat agrícola molt arrelat, podeu fer una parada a l’església romànica de Sant Cristòfol, del segle XII.

5. Vilanova i la Geltrú, un mar de museus

CECILIA LORENZO

Apropar-se al mar Mediterrani és endinsar-se en un món d’aigües blaves, cels clars i sorres infinites. És una experiència que reconforta la ment i l’ànima. Que convida a viatjar i a allunyar-nos de les preocupacions que ens envolten.

Els museus, des d’una altra perspectiva, també tenen aquesta funció. Allà on veiem aigües blaves, trobem una paleta de colors en cadascuna de les seves obres i objectes. Allà on podem contemplar cels clars, viatgem a través del temps per conèixer altres formes de fer, de sentir. I allà on trepitgem sorres infinites, ens apropen a cultures mil·lenàries. Properes i molt llunyanes.

Aquesta simbiosi entre mar i museus és el que es pot viure a Vilanova i la Geltrú. Una ciutat costanera, capital del Garraf, que mira cap al mar i que ens rep als seus museus. Uns museus que conformen una teranyina que ens permet viatjar des de la prehistòria fins a l’actualitat.

Una capbussada per les aigües de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ens apropa a conèixer obres realitzades per artistes com Joaquim Sorolla, Santiago Rusiñol, El Greco i Anglada Camarasa, entre altres, i ens enfonsa a territoris com l’Antic Egipte, l’Amèrica anterior a l’arribada de Colom, o a les tribus indígenes filipines de l’època colonial. Trepitjar el terra del Museu del Ferrocarril de Catalunya ens porta a conèixer la història del tren i a viatjar en ella gràcies a les diferents locomotores antigues que s’hi poden descobrir.

Mirar cap a l’Espai Far i la Torre Blava – Espai Guinovart vol dir conèixer la tradició més marinera de Vilanova, retrobar-se amb la carpa Juanita i retre un homenatge al seu món i a la seva gent.

Endinsar-se en el Museu Romàntic Can Papiol i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes ens porten a visitar dues cases senyorials construïdes prop de l’any 1800, que recuperen les tradicions i costums d’aquella època.

Posar l’ull (i els peus) al Poblat Ibèric i Vil·la Romana d’Adarró ajuda a conèixer els nostres orígens com a civilització. I entrar al Centre d’Art Contemporani La Sala ens connecta amb la nostra realitat artística més actual. 

Per tant, escapar-se a Vilanova i la Geltrú ens obre les portes dels seus espais culturals, del seu mar, de la seva gastronomia i, sobretot, de la seva gent.

6. Cubelles, molt més que platges

AJUNTAMENT DE CUBELLES

Més enllà de les platges, a Cubelles la natura és la protagonista d’una de les zones humides més destacades del Penedès. La recuperació dels espais humits de la desembocadura del riu Foix ha convertit aquesta zona en una de les de major atractiu del municipi. L’espai natural del delta del Foix manté el braç de sortida a la mar que es va formar arran de les riuades de 1994, a la qual s’ha afegit un segon braç deixant una illa al mig, connectada amb la zona d’esbarjo a través d’unes passarel·les de fusta.

En aquest espai, s’organitzen al llarg de l’any tot un seguit d’activitats per estar en contacte amb la flora i la fauna que hi habita. Sota el nom d’“El Foix ens Ensenya”, tots els dimecres fins al 21 de juliol es fa una passejada per conèixer l’Abellerol, una au d’origen africà que té a Cubelles una de les colònies més importants del Penedès.

També és una bona oportunitat per observar, de ben a prop, verdums, mussols, cueretes, diferents tipus de coloms i, si hi ha sort, conills i guineus. Aquesta és una activitat que es pot fer en família, ja que és una ruta molt tranquil·la de 2 hores de durada.

Per conèixer l’espai natural del Foix més a fons, durant tot l’any cada últim diumenge de mes i tots els diumenges de juliol i agost, es pot gaudir d’una visita guiada per l’espai. La passejada té diverses parades on es fan explicacions sobre l’espai, l’ecologia i les actuacions de recuperació que s’hi duen a terme. Per tenir una millor experiència de la visita es dota als visitants d’un telescopi i d’uns prismàtics per observar els ocells i la resta de fauna que habita als marges del Foix.

Les possibilitats que ens ofereix la flora d’aquest espai natural es pot descobrir de primera mà gràcies a la passejada etnobotànica i el posterior taller de cosmètica natural. Una activitat per descobrir els usos medicinals i alimentaris de les plantes que es troben pel camí. Aquesta activitat comença el pròxim 6 de juny i es fa durant tot l’any cada primer diumenge de mes. Durant el taller, els participants podran fer, en funció de l’estacionalitat de l’any, una crema solar natural, cremes hidratants o antimosquits. I de cara a l’hivern un bàlsam labial. Tot això, envoltats del magnífic paisatge natural a tocar de les platges cubellenques.

7. Cunit: platja, muntanya i història

AJUNTAMENT DE CUNIT

Cunit és el municipi més septentrional de la demarcació de Tarragona. Pertany a la comarca del Baix Penedès, en la qual se situa en el seu extrem sud-est, i limita amb el Garraf i amb l’Alt Penedès.

Cunit gaudeix de dos espais privilegiats de platja i de muntanya que conviden al descans i a gaudir del sol i de les aigües tranquil·les i temperades. Tampoc s’ha d’oblidar el seu passat històric, format per diverses edificacions, i les seves manifestacions culturals que perduren en el temps, amb el suport dels cunitencs i les cunitenques.

El llarg del passeig Marítim de Cunit té 2,7 quilòmetres, per tant, és ideal per passejar, fer esport o gaudir d’una magnífica postal de la Mediterrània. A més, els seus set espigons fan que el litoral cunitenc sigui molt diferenciador, alhora que formen acollidores platges en forma de mitges llunes de sorra fina i aigües tranquil·les i poc profundes, que són ideals per a tot tipus de públic, sobretot l’infantil.

A part de la plana costanera, Cunit convida als seus visitants a conèixer els boscos, ubicats en els darrers contraforts de la Serralada Litoral. Molts indrets de la muntanya cunitenca esdevenen una gran balconada sobre el mar i ofereixen panoràmiques molt atractives.  La pràctica del senderisme hi és molt recomanable per descobrir paratges de gran bellesa com la serra de Puig de Tiula. Tot aquest patrimoni natural es pot gaudir a través de les quatre rutes que es poden descobrir –cadascú al seu ritme–, o bé participar amb les sortides organitzades del “Tot Natura”.

A més, el patrimoni històric de Cunit és força important: comparteix espai amb descobertes de l’home paleolític a la cova de Sant Antoni, seguit de la civilització dels ibers –com ara la granja del fondo d’en Roig– i edificacions que mostren l’evolució que hi va haver al llarg dels anys a la zona, com ara l’església romànica al nucli antic, cases de pagès, masies i  places. A més, cal mencionar la importància de les manifestacions culturals, com la Festa Major de Sant Cristòfol el 10 de juliol, la Festa Major Petita per Sant Sebastià el 20 de gener, el Carnaval i les fires temàtiques i esdeveniments gastronòmics, com el Mes del Xató, la Xarel·lada i Food Truck Festival.

L’Oficina de Turisme esdevé l’equipament turístic per excel·lència on els usuaris trobaran tota la informació necessària per a la seva estada en el municipi. Es troba al c/ Francesc Macià, núm. 3, a tan sols 50 m de la platja.

8. Col·leccionant puntades

CIC FASSINA

La terra ens parla: és per això que els museus que preserven el llegat dels qui ens han precedit i que uneixen les costures que han construït el nostre territori són essencials. Al Penedès es pot visitar el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el Vinseum, que es troba a Vilafranca, capital del vi, i que acull exposicions, activitats, productes i tot tipus de projectes que reivindiquen, des del 1945, el patrimoni vitivinícola penedesenc que té més de 2.700 anys d’història.

A deu minuts de Vilafranca hi ha la capital de les bombolles, Sant Sadurní. Aquest poble de tradició cavista és la seu del Centre d’Interpretació del Cava, ubicat a una destil·leria del 1814 i que ofereix 1.200 metres quadrats plens dels secrets de l’elaboració i els orígens del cava.

Per qui es vulgui remuntar encara més enrere en la història del vi i la vinya també hi ha el jaciment de la Font de la Canya i la DO Vinífera, a Avinyonet; un indret dedicat a la civilització ibèrica i que s’endinsa als orígens de la viticultura al territori a partir de les descobertes i troballes desenterrades al jaciment.

Als Monjos s’ubica el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana
i la Guerra Aèria i el refugi antiaeri del Serral. // CIARGA

A la vegueria també hi ha museus que rescaten la memòria d’esdeveniments històrics més recents, com el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria i el refugi antiaeri del Serral de Santa Margarida i els Monjos. Aquestes instal·lacions descobreixen els personatges i fets més rellevants en el sector bèl·lic aeri de la Guerra Civil espanyola, i s’hi fa una visita combinada amb el castell de Penyafort el quart diumenge de cada mes.

Per recopilar tota la informació sobre els efectes que va tenir aquest punt d’inflexió al Penedès, també es pot visitar el Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona que s’ubica a Subirats. Aquest equipament trasllada els visitants als inicis del 1939, a les acaballes de la Guerra Civil, mitjançant els testimonis de veïns de la zona, material recopilat a diferents fortificacions i retalls de la premsa de l’època. A Subirats també es pot fer una parada al Museu de l’Esperanto, l’antic Hispana Esperanto-muzeo, que consta d’una col·lecció privada del farmacèutic Lluís Hernández Yzal i la seva dona, Teresa Massana, dedicada íntegrament a l’esperanto, l’idioma que pretenia ser universal.

9. Castellet, arrels de cultura

AJUNTAMENT DE CASTELLET I LA GORNAL

Al bell mig de la vegueria Penedès, a la confluència de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf hi ha Castellet i la Gornal; un municipi amb molts petits nuclis urbans repartits per tota la seva geografia i múltiples actius turístics que val la pena conèixer. El més popular és l’embassament del Foix, un dels espais naturals més emblemàtics de tot el Penedès, en un entorn natural com el Parc del Foix. Els amants de la natura, especialment de l’ornitologia, tenen una parada obligada a l’observatori d’aus del pantà, des d’on es pot veure l’elegància del bernat pescaire o del martinet sobrevolant les seves aigües, la polla d’aigua o l’ànec collverd, i moltes altres espècies. L’estada es pot complementar amb activitats educatives a l’Escola de Natura Cuabarrada.

També es poden seguir les rutes senyalitzades pel parc –seguint els GR i PR–, de les quals se’n pot rebre tota la informació a les oficines del parc, a Castellet. Des de Castellet mateix es pot començar la ruta dels Castells de Marca al Penedès; un itinerari circular, de 26,8 quilòmetres, que es pot fer en tres trams: del Castell de Castellet al de Penyafort, del de Penyafort al d’Olèrdola i del d’Olèrdola al de Castellet.

El Castell és, precisament, el principal símbol i l’estampa més característica del municipi. Va desenvolupar funcions de límit de la marca hispànica amb l’al-Àndalus i va tenir una gran importància estratègica fins al segle XVI, quan va començar un llarg període de decadència. Actualment és propietat d’Abertis, es pot visitar amb reserva prèvia i s’hi fan concerts del cicle Música als Castells.

Aprofitant l’estada a Castellet, on cada any se celebra el Mercat Medieval, els visitants poden aprofitar per conèixer l’església romànica de Sant Pere i fer una agradable passejada per tot el poble per contemplar les escultures que hi té disseminades, obra de l’artista de Clariana Luís Zafrilla: l’Anell de Möebius, amb vitralls en 3D al·legòrics al cicle de la vinya i el vi; els relleus representatius d’oficis antics, com els Picapedres, els Traginers de Fogots, el Forn, les Mestresses, el Marge dels Oficis; i una Penèlope al mirador que té el poble sobre el pantà. Altres monuments que val la pena visitar són el pont romà que hi ha prop de Cal Llopart o l’església romànica de Sant Esteve, a les Masuques.

Finalment, la tradició vitivinícola d’aquest territori rural té el seu màxim exponent en el mar de vinyes que es reparteix per tots els racons, i en tres cellers situats dins de finques properes a Sant Marçal, com són Oriol Rossell, Emendis i Pinord.

10. Miravinyes

Si sou dels qui us agrada tenir un record de les vacances i dels moments de calma, o busqueu racons per capturar les postes de sol més espectaculars, us recomanem la Ruta dels Miravinyes, un recorregut pels miradors més privilegiats del Penedès. Aquesta ruta es pot acompanyar d’una audioguia en català, castellà, anglès i francès que situa els visitants i narra la història, la cultura i els detalls geogràfics i patrimonials del territori.

11. Cabdellar el territori

Els pèlags de Vilobí

El fil conductor de totes les activitats culturals, del patrimoni arquitectònic, de la preservació de la memòria, el medi i el paisatge i el que s’amaga rere els bastidors de tota l’oferta turística de la zona són els municipis, que treballen colze a colze enxarxant propostes i territori. Des dels inicis de la irrupció del turisme al Penedès i al Garraf que els municipis s’han mobilitzat per tenir cura dels espais naturals que rebien cada vegada més visitants i per recollir acuradament els vestigis històrics que transmeten la supervivència i les tendències de la civilització local al llarg dels anys.

Un dels avantatges del Penedès és que és un racó rural a tocar de grans ciutats, però que també disposa de tots els serveis. El nostre territori ens permet gaudir de la tranquil·litat i l’aire lliure amb un cop de cotxe o fent un breu passeig des de pràcticament tots els seus nuclis: aquest és el cas de les Deus de Sant Quintí, un petit racó de conte amb gorgs i grutes emmarcat en un paisatge aquàtic que transporta l’aigua de l’aqüífer de Carme-Capellades; o dels pèlags de Vilobí o el Parc dels Talls, un ecosistema molt singular, amb molta riquesa de fauna i flora que es conserva perquè està protegida: el bany no està permès, però es pot gaudir de la natura fent-hi un passeig o anant-hi de pícnic.

El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit

Seguint els paratges aquàtics també es pot fer un recorregut amb l’aigua com a protagonista, el Camí del Riu, ruta de 43 quilòmetres que recorre els espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó: el camí involucra els municipis de Sant Quintí de Mediona, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats. L’itinerari es pot fer a peu o en bicicleta i tots els seus detalls es poden gestionar a elcamidelriu.cat. A Torrelavit, a més, compten amb un equipament dedicat exclusivament a la història del riu Bitlles i al paper imprescindible de l’aigua en el vincle entre la població local i la terra; el Centre d’Interpretació de l’Aigua. Aquest centre exposa els diferents usos de l’aigua del riu, des de contextos més domèstics com a les fonts, pous i safareigs, fins al funcionament dels dotze molins paperers que es trobaven actius al municipi entre els segles XVII i XX.

A Santa Oliva, municipi del Garraf, també hi ha uns safareigs construïts al segle XIX que han estat recentment restaurats i que encara avui reben l’aigua del Rec Major. L’aigua és un dels puntals del municipi, que es caracteritza pels cultius d’horta i les mines d’aigua en el seu paisatge particular.

En relació amb el patrimoni arquitectònic i històric del Penedès un punt imprescindible és la Giralda de l’Arboç, una rèplica de la Giralda sevillana que va ser encarregada pel fundador del Teatre Romea de Barcelona, Joan Roquer i Marí, com a residència per la seva dona a finals del segle XIX.

Amb molta més història dins i fora de les seves parets es pot visitar l’església de Sant Valentí de les Cabanyes, que ofereix visites guiades mensuals; o el monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet del Penedès.

El monestir de Sant Sebastià dels Gorgs

Per als més intrèpids, una bona proposta és la sortida a l’avenc de l’Esquerrà, que es troba al parc del Garraf dins el terme municipal d’Olesa de Bonesvalls. Aquest avenc és el més profund de tot el massís del Garraf, té una boca d’entrada de set metres d’amplada i agrupa quatre vies: la Normal (de 0 a -123 m) i la via Anna (de -123 a -205 m), la via del Rat-penat (de -16 a -206 m), la via Lamarca-Torras (de -90 a -192) i els pous concrecionats (de -44 a -99 m).

I si el que busqueu són unes bones vistes des del mig de la ciutat, podeu pujar dalt del campanar de la basílica de Santa Maria de Vilafranca en una de les visites que s’hi organitzen a l’hora de la posta de sol.

12. Enllaçar notes i vi

VIJAZZ

Al Penedès es marida el producte i cultiu estrella de les seves terres, el vi i la vinya, amb l’oci, l’entreteniment i les agendes culturals. Més especialment a la primavera i a l’estiu, però també durant la resta de l’any, al Garraf i al Penedès s’hi realitzen nombrosos festivals, fires i punts de trobada amb el vi fent d’arrel i les arts escèniques com a branques.

El festival més conegut a la zona, ja sigui perquè es duu a terme a la capital del vi, a Vilafranca, com per la gran quantitat de visitants que atrau (més de 50.000 persones quan s’ha pogut desenvolupar amb normalitat) és el Vijazz, una proposta que casa vins, caves i escumosos locals amb els artistes de jazz internacional amb més talent i renom del moment. A Guardiola de Font-rubí el Centre Recreatiu La Cooperativa hi realitza el Cicle Cava Jazz, un festival de música i escumosos que s’acostumava a celebrar entre els mesos de gener i maig; i a Subirats s’hi celebra el festival de Música a les Vinyes, una trobada abrigada pels paisatges més característics de la zona.

El Temps de Vi de Vilanova, que aquest 2021 es recupera, ofereix vins locals, concerts i xerrades; i altres exemples de les trobades que vinculen el cultiu de la vitis i la música són el VinyaSons, que es realitza durant set caps de setmana en diferents cellers del territori; el festival Música a les Vinyes de Torre-ramona, que acobla el cava autòcton amb la música i l’icònic préssec d’Ordal, o el festival musical Vinya&Art que se celebra a Sant Cugat Sesgarrigues.

13. Afilant emocions

LLUÍS SALCEDO

El Penedès no és només un territori de quietud planera; també hi ha opcions més extremes per a aquelles persones a qui els agradi posar-se a prova.

A la nostra zona hi ha propostes de pel·lícula per triar i remenar: alguns cellers ofereixen sobrevolar les vinyes amb helicòpter o travessar-les a bord d’un Mehari o un 4×4. Qui es decanti per emocions encara més fortes també pot atrevir-se amb el puènting amb vistes a les vinyes, a descendir per coves estretes o a posar a prova la força i l’equilibri amb alguna via ferrada.

Els amants de la roca i les alçades també trobaran el seu lloc: els escaladors disposen d’un ampli ventall de parets d’escalada esportiva o de rocs per fer bloc a indrets tan diversos com els voltants de la Llacuna (Anoia), la riera de Mediona, el Coll de la Barraca de Font-rubí o la Font Freda de Gelida (Alt Penedès), la Roca Negra o la Penya Ginesta (Garraf) o Sansuies i la Vall de l’Infern (Baix Penedès).

Si preferiu pujar una muntanya sense cordes ni arnesos també us podeu atrevir amb els 7 cims: el puig de l’Àliga, el puig de les Agulles, el puig de Formigosa, el Clapí Vell, el Montagut, el Solanes o el puig Castellar. Alguns d’ells voregen els 1.000 metres d’altura, i cada any (aquest 2021 es fa el 6 de juny) podeu participar en la cursa de resistència de muntanya que els recorre, que ja arriba a la 17a edició. A més, amb aquesta ruta podreu conèixer paisatges de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia.

PENEDÈS TURISME

I si el que us agrada és agafar la bicicleta o caminar, a la vegueria teniu desenes de rutes per carretera o entre vinyes, pobles i camins. En aquesta línia, una bona iniciativa són les propostes de la Penedès 360°, tres itineraris circulars aptes per fer en bici de muntanya, a peu o bé amb cicloturisme. Aquestes rutes, que travessen paisatges de plana, mar i muntanya, es poden consultar a la pàgina web penedes360.cat.

14. Per a gourmets i llepafils

AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ

La cuina i la gastronomia del Penedès, tot i ser molt similars a la majoria de cuina catalana, també tenen les seves especificitats: els nostres àpats i ingredients principals difereixen dels de la Catalunya Nord, mariden mar i muntanya i reben influències aràbigues, de la navegació de cabotatge i tenen part dels seus orígens en la cuina de flama i no de brasa, per la poca quantitat de fusta de la zona. La carn més tradicional és l’aviram, perquè el Penedès no és un territori ramader; i el fet de disposar de costa també aporta molts plats amb el peix com a component principal.

A més, també comptem amb productes autòctons molt característics, que amaneixen la identitat del territori com el xató, salsa que a cada racó de la vegueria té els seus secrets.

15. Enfilant camí

ISTOCK

Si sou amants de les aventures on the road i del turisme sobre rodes, esteu de sort. Al Penedès hi ha molts espais preparats per acollir autocaravanes i furgonetes, com la xarxa d’àrees per a autocaravanes de la comarca de l’Alt Penedès, que compta amb un total de 12 municipis amb aparcaments de pernocta per a aquests vehicles recreatius (RV, Recreational Vehicles). A més, molts cellers disposen de places per a RV per a qui vulgui llevar-se entre ceps i esmorzar acompanyat d’un bon vi.

16. L’agulla més alta

Església romànica dins el conjunt del castell d’Olèrdola. Foto: Museu d’Arqueologia de Catalunya

La preservació del patrimoni històric al Garraf i al Penedès han permès que, a ple segle XXI, puguem endinsar-nos en un viatge en el temps i passejar-nos per edificis i restes de l’edat mitjana i d’èpoques anteriors que ens transporten a les vides dels nostres avantpassats.

El nostre territori està ple de vestigis com el castell de Canyelles, del segle XV, o el conjunt monumental d’Olèrdola, una de les joies del territori que es troba a més de 350 metres d’altitud i que ja servia de punt de control estratègic a l’edat de bronze. A Gelida s’hi troba un dels castells amb més activitat: data del segle X però avui és un punt d’interès turístic i cultural que acull actes diversos i visites guiades.

També del segle X són el castell de Ribes, al Garraf, i el Castellot de Castellví de la Marca, on es pot arribar tot fent una excursió tranquil·la i que ha estat restaurat recentment, recuperant els 13 metres d’alçada inicials i incorporant una escala interna.

A Sant Martí Sarroca, i més concretament al turó de la Roca, es troba un conjunt monumental que inclou el castell fundat per la família Santmartí, eix central de la Fira Medieval del poble; i al nucli històric de Calafell es pot visitar el castell de la Santa Creu, documentat per primera vegada el 1037. Al turó on s’erigeix s’hi ha trobat material ceràmic que data entre els segles III i II ane.

A Santa Oliva, que aquest 2021 celebra el seu primer mil·lenni, hi ha un castell del segle XI en perfecte estat; i al municipi de la Ràpita es pot visitar el popular castell de Penyafort, centre neuràlgic de desenes d’activitats per a tots els gustos. Durant la Guerra Civil Espanyola es va utilitzar com a presó pels aviadors franquistes i per això avui és un punt imprescindible per aquells que vulguin descobrir el pas de la Guerra Civil al territori. A Subirats hi ha un castell a 300 metres d’altitud, punt de trobada d’escaladors; i a Mediona  s’hi pot trobar un conjunt monumental amb més de mil anys d’història.

I és que el Penedès és terra de marca, de frontera de la Marca Hispànica: hi ha registrats quasi una cinquantena de castells, la majoria amb origen al segle X, que servien com a torre de control de la defensa del territori contra els seus múltiples invasors. Una de les rutes més recomanables recorre el Parc d’Olèrdola, el Parc del Foix, Santa Margarida i els Monjos i Castellet i la Gornal unint el Conjunt Monumental d’Olèrdola, el Castell de Castellet i el Castell de Penyafort, tres castells de marca.

17. El Penedès és una destinació per visitar tot l’any

La Núria Sala  és la directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès des del 2010, i hi treballa des de l’any 2002. En tot aquest temps ha pogut veure de primera mà l’evolució del Penedès com a destinació turística i ha viscut i contribuït al treball d’adaptació de les empreses i institucions del territori per fer de la vegueria una destinació amb un gran potencial turístic.

Amb tants anys d’experiència al sector turístic, quins canvis has observat en l’oferta i les tendències turístiques al Penedès?

Hi ha destinacions que són turístiques per naturalesa perquè sempre han tingut elements que s’han transformat en icones turístiques. Però quan un lloc no té una naturalesa turística associada s’ha de construir, i per això cal molta coordinació territorial i posar valor als atractius que, malgrat no ser grans o reconeguts, sumin una oferta turística interessant. Al Penedès, hem anat veient amb el pas dels anys que l’allotjament rural, que es crea per donar servei al turista directament, no només ven habitacions o llits sinó que ara ven experiències, estades temàtiques, propostes que et permeten gaudir-lo en entorns, contextos i amb gent diferent. L’allotjament ha fet una evolució cap a les experiències, és molt més que una casa o habitacions còmodes en un entorn rural, presenta vivències que et fan voler venir o voler tornar. I en l’altre sector on hi ha hagut evolucions notables és en els cellers, que han passat d’elaborar o vendre vins i escumosos a oferir propostes enoturístiques. Al nostre territori han estat pioners en la creació de serveis turístics com la Carretera del Vi que es va idear ja el 2001. A partir d’aquí han diversificat les propostes i les han adaptat a la demanda i a les preferències dels clients, complementant-les amb altres serveis com la restauració, els allotjaments i l’entorn.

Cada vegada hi ha més implicació dels ajuntaments i dels col·lectius i les entitats locals en les ofertes turístiques…

S’ha de destacar el creixement que ha fet la destinació des del punt de vista municipal: els agents turístics privats han creat productes i propostes per als visitants, han fet evolucionar l’oferta i han contribuït al fet que el territori i les institucions veiessin que el Penedès té un aparador potent. Cada vegada hi ha més serveis i empreses que s’hi bolquen, i la destinació elabora propostes per acompanyar totes les ofertes: s’han desenvolupat projectes com la xarxa d’autocaravanes, l’adequació de rutes, els miradors Miravinyes… Ara estem en un moment de creixement com a destinació turística i cada cop estem més ben preparats perquè els turistes vulguin repetir.

Quines són les claus, tenint en compte el context de pandèmia, per fidelitzar els turistes i també els visitants locals?

Venim d’una situació de pandèmia per coronavirus que fa que tinguem la necessitat de transmetre seguretat perquè els serveis turístics es puguin gaudir, això és imprescindible. Havent garantit això, la seducció turística implica mostrar l’essència d’allò que oferim, pensant propostes que presentin la singularitat dels establiments i racons, i sent prou flexibles per no ser repetitius i estàtics i tenir una oferta viva. Pel que fa als visitants locals, com que quan no hi havia restriccions s’acostumava a marxar més lluny, aquest any ha servit perquè els residents coneguessin millor el seu entorn, i són ells els millors ambaixadors. D’aquesta manera es multipliquen els punts de difusió per donar a conèixer la nostra oferta turística.

La xarxa d’autocaravanes fa poc que funciona, però sembla que ha estat tot un encert.

Aquest projecte es va preparar amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració dels dotze municipis participants, i efectivament hem comprovat que funciona molt bé. Treballant en equip van definir tenir àrees reduïdes per evitar una saturació als municipis i amb limitació de l’estacionament, de manera que es garanteix una rotació constant. Cada vegada hi ha més gent que es mou amb autocaravanes o furgonetes pel territori, i creiem que aquesta xarxa es farà extensiva al Baix Penedès i altres comarques que s’hi volen sumar per oferir un projecte comú. S’ha de tenir una bona planificació, però veiem que el servei té molts usuaris i seguirem treballant-hi per posicionar-lo encara més.

Com ha de ser el turista ideal?

M’agradaria que fos molt respectuós i responsable i amb una sensibilitat especial per cuidar l’entorn que visita o deixar-lo fins i tot millor de com se l’ha trobat. A més, el turista ideal ha de ser curiós i estar disposat a conèixer els secrets i les singularitats de la destinació que visita, i és important que valori el llegat i la història de tots els racons del Penedès. A la nostra ubicació tenim molts visitants excursionistes, però també ens agrada que els turistes es quedin uns dies, que gaudeixin de la destinació en la seva màxima plenitud: que dormin aquí, que utilitzin els serveis que li oferim, i que s’enduguin una fotografia transversal del turisme penedesenc.

I l’amfitrió?

L’amfitrió ideal és aquell que sent la destinació, que diu amb el cap ben alt que al Penedès s’hi està bé i assegura que hi ha una oferta turística àmplia. L’amfitrió que busquem és aquell que convida la gent a venir i descobrir el territori. El que treu pit de casa seva i contribueix a fer xarxa. Aquí tenim de tot, però ens falta dir-ho més.

Quines campanyes s’estan duent a terme des del Consorci?

Ara farem el llançament de les propostes d’estiu: no ens avorrirem gens! Estarem amb la gent de la zona de la mà i tindrem propostes en cellers i altres espais singulars del territori. Tindrem activitats a museus, festivals, propostes gastronòmiques, música… I com que les activitats de verema cada cop s’avancen més, també les presentarem en aquesta campanya estiuenca. I no podem oblidar-nos dels municipis de la costa, que d’aquí poc ja començaran a tenir moviment. Ho presentarem tot sota les campanyes “Mil i una cites per a aquest estiu” i “6 propostes de per què has de venir al Penedès”.

Quines accions s’han ideat a partir de la pandèmia per covid-19?

Des del Consorci vam fer la campanya Compta amb nosaltres per destacar els treballadors que atenen els visitants, tant si són residents com si no, i posar cara a les persones que quedaven invisibilitzades. Aquesta campanya segueix viva i aquesta setmana l’hem ampliada amb més persones que ens atenen a casa nostra, i així posem noms i cognoms a qui et trobaràs quan vinguis al Penedès. A més, durant el confinament comarcal, vam llançar la campanya Fem Penedès per reivindicar el turisme a casa i connectar amb els residents, perquè tothom conegués les propostes turístiques de les comarques de la zona.

Quin és el punt fort de la nostra zona?

El Penedès és una destinació que es pot gaudir durant tot l’any. Encara que a la zona costanera el plat fort sigui l’estiu, la combinació de possibilitats del territori i els seus paisatges tan diversos fan que sigui un indret sense estacionalitat. És una destinació apta per gaudir durant tot l‘any, i això és el que volen totes les destinacions turístiques.

FER UN COMENTARI