El govern de Vilanova demanarà a la Direcció General del Comerç de la Generalitat que l’excepcionalitat horària comercial com a municipi turístic s’ampliï a tota la ciutat. Aquesta autorització ha de permetre que tots els comerços vilanovins puguin obrir en diumenges i festius.

Aquest ha estat un dels punts destacats del plenari d’aquesta setmana, un debat que es va iniciar amb l’encàrrec d’un estudi de viabilitat i una enquesta entre el sector. “Hem volgut presentar una proposta amb el màxim consens possible i amb la participació del màxim d’agents socials i econòmics de la ciutat, ha expressat en representació del govern el regidor de Projecció de la Ciutat, Jordi Medina. Una voluntat de consens que han destacat positivament tant el PSC, que ha apuntat la necessitat “d’adaptar-se al nous hàbits de consum”, com el grup de C’s, que considera que la mesura pot “contribuir a reactivar la ciutat”. Els grups de l’oposició també han demanat al govern que adopti “mesures paral·leles” de suport al comerç del centre.

Per la seva banda, el grup municipal de Som VNG hi ha votat en contra, argumentant que “el govern vol fer de l’excepcionalitat la norma” i que “se’n beneficiaran pocs comerços i es perjudicarà el model de petita botiga”. Una opinió que també han compartit els tres regidors no adscrits, que s’han abstingut: “Ens abstenim perquè l’estudi i la consulta realitzats no ens semblen concloents i ens preocupa que pugui tenir un efecte negatiu sobre el petit i mitjà comerç de la ciutat”.

El govern vilanoví, però, assenyala que l’ampliació horària permetrà, entre d’altres, desbloquejar la licitació del supermercat de la Collada, així com promoure campanyes conjuntes amb l’associació de comerciants coincidint amb esdeveniments que portin visitants. Aquesta ampliació no serà d’aplicació fins que la Direcció General de Comerç n’hagi tramitat l’autorització.

Els comerciants avisen que és “inviable”

A l’espera que la Generalitat autoritzi aquesta liberalització horària, l’associació de comerciants de Vilanova, Viu Comerç, han avisat l’Ajuntament que obrir els diumenges i festius és “inviable”. L’entitat, que agrupa 220 establiments, lamenta que “l’Ajuntament hagi començat la casa per la teulada” i reclama al govern local un pla d’inversions en il·luminació, neteja i millora dels carrers abans d’ampliar els dies d’obertura.

Al mateix temps, avisa que la majoria de negocis locals no tenen capacitat d’assumir més dies de feina si volen garantir una mínima conciliació familiar, ni tampoc poden ampliar la plantilla. “L’ampliació horària només l’aprofitaran les grans marques i franquícies i, com sempre, qui en sortirà perjudicat serà el petit comerç local”, apunta a l’ACN el president de Viu Comerç, Joan Galimany.

El pressupost de 2022, aprovat definitivament

El ple municipal també ha contingut la liquidació del pressupost municipal de 2021, que es va cloure amb un superàvit de més de tres milions d’euros, i s’ha aprovat definitivament el pressupost de 2022, amb la resolució de les al·legacions presentades per la secció sindical de CCOO a l’Ajuntament. “Les al·legacions presentades per CCOO són les que ja van presentar el 2020 i el 2021, i no són motiu d’impugnació del pressupost. Són temes que es tracten a la mesa de negociació amb els sindicats, o bé estan regulats per l’Estat”, han expressat els tres regidors no adscrits a través de les seves xarxes socials. Els grups de l’opsició, però, han acusat el govern municipal que no hagi obtingut el suport del sindicat amb representació majoritària a l’Ajuntament.

Amb aquests dos passos previs, s’ha pogut efectuar la modificació de pressupost prevista pel govern municipal, per tal d’incloure el crèdit necessari per a totes les subvencions a entitats -més d’un milió d’euros-, així com també l’execució de noves sentències judicials sobre el sector Llimonet.

La sessió plenària també ha fet efectiva la suspensió de la licitació del servei de recollida d’escombraries, que ja va anunciar fa uns dies, i alhora s’ha aprovat la delegació de competències a l’alcaldessa per agilitzar la tramitació per incloure una clàusula de revisió de preus en el nou contracte que s’ha d’impulsar. El govern ha argumentat que davant el context actual d’increment de preus de subministraments, “la clàusula pot afavorir la presentació d’empreses a la licitació”, mentre que l’oposició ha criticat la delegació de competències.

FER UN COMENTARI