Adeu a Mahle

0
914
Mahle va tancar les seves plantes a Vilanova el gener del 2022. / La Fura

Els treballadors han acceptat la proposta de la companyia, que aporta 37 milions d’euros en indemnitzacions

Avui la multinacional alemanya Mahle ha tancat oficialment les portes, si bé ja no s’hi treballava des de fa gairebé un mes. La companyia, ubicada des de fa més de seixanta anys a Vilanova, va concedir als treballadors permisos retribuïts fins que acabessin les negociacions i ara, un cop finalitzades, els empleats han tornat a la fàbrica. Aquesta vegada, però, ho han fet per recollir les seves pertinences i rebre les cartes formals d’acomiadament.

37 MEUR per indemnitzar la plantilla

Ara fa una setmana, la plantilla ratificava el preacord a què els seus representants sindicals i la direcció de la companyia van arribar per al tancament definitiu de la planta. Ho van fer votant, i el sí va ser majoritari en el resultat final: 287 vots a favor, 24 en contra i 7 abstencions.

La proposta definitiva contempla l’aportació de 37 milions d’euros per part de l’empresa per fer front a les indemnitzacions preacordades. Un pla d’indemnitzacions que inclou mesures diferenciades entre els treballadors de menys de 50 anys, i els de més de 50.

En aquest sentit, el preacord estableix per als menors de 50 anys, el pagament de 33 dies per any treballat sense límit de mensualitats, a més de 1.025 euros per cada any a l’empresa i un pagament únic del 10% del salari net, multiplicat per 24 mensualitats. Si el total fos inferior a 35.000 euros, aleshores l’empresa es compromet a pagar com a mínim aquests 35.000. En el cas dels treballadors amb més de 50 anys, en canvi, s’ha fixat un pla de rendes a través d’un conveni especial amb la Seguretat Social, amb un complement per arribar a cobrar entre el 72 i el 82% del sou net, en funció de l’edat.

El president del comitè d’empresa, Narcís Pineda, assegura que les negociacions han estat “molt tenses” fins aconseguir el compromís de l’empresa per garantir un mínim de 35.000 euros a tothom. Ha admès que les pretensions del comitè eren “més elevades”, però la proposta va convèncer gairebé a tota la plantilla “perquè garanteix una indemnització per sobre del que pertocaria per llei amb un acomiadament improcedent”. L’alternativa, segons Pineda, era “anar a judici, però la gent ha considerat important poder passar pàgina”.

Reindustrialitzar les instal·lacions de Mahle

A banda de les indemnitzacions, el pacte de l’ERO també inclou el compromís per reindustrialitzar les instal·lacions de Mahle a Vilanova, tant de la fàbrica que tanca ara com de l’altra que va tancar fa anys. Per aquest motiu, l’empresa, els representants dels treballadors, la Generalitat i l’Ajuntament de Vilanova crearan una comissió per buscar inversors que puguin donar feina als menors de 49 anys que ara han estat acomiadats. La comissió estarà treballant fins al 31 de març del 2023.

Amb aquest ERO, Mahle posa punt final a una activitat industrial que ha tingut una durada de més de 60 anys a Vilanova. La multinacional alemanya va absorbir fa més de 30 anys la fàbrica FISA (Fundiciones Industriales SA), ubicada al centre de la ciutat, i després es va instal·lar als polígons industrials de fora del municipi. “Aquests dies quedaran a la fàbrica uns operaris per arranjar les màquines per vendre-les, però ja ha acabat tot”, ha lamentat Pineda, al costat de nombrosos treballadors que aquest divendres s’han acomiadat visiblement emocionats.

FER UN COMENTARI