Aflora un jaciment ibèric i romà rere el barri de l’Hospital d’Olesa de Bonesvalls

0
973

Per encàrrec de l’Ajuntament, la cooperativa Arqueovitis ha realitzat al llarg de quinze dies un sondeig arqueològic en una vinya abandonada propera al barri de l’Hospital, que ha permès confirmar l’existència d’un jaciment que aniria del segle III aC (ibèric) al IV dC (època romana imperial). La prospecció s’ha fet en ser la segona proposta més votada als pressupostos participatius de 2019; una proposta formulada per Joan Arenas, restaurador de patrimoni i veí del barri de l’Hospital, que en les seves passejades per la zona havia trobat moltes restes ceràmiques que li van donar peu a pensar que a sota hi podia haver algun jaciment.

Moneda de bronze de s. IV, amb la imatge de Constantí II.

Sofia Aldeco, directora de l’excavació, explica que després d’obrir diverses rases, s’hi ha trobat una quinzena de sitges d’emmagatzematge en un sector, i uns metres més enllà unes estructures de pedra que caldria seguir excavant per conèixer-ne la funció. Això a banda, s’hi ha trobat una moneda del segle IV, de bronze, amb l’efígie de Constantí II; un rascador de pell de ferro; la mandíbula esquerra d’una cabra; escòria de ferro que fa pensar que allà hi podria haver hagut un taller d’eines de ferro; una teula romana d’un sostre; i pivots d’àmfora tant romana com ibera.

Fer-lo visitable

Carles Vico, regidor d’Urbanisme a Olesa, ja ha confirmat que després de la troballa, que ha estat tota una sorpresa per al Consistori, l’Ajuntament agafa el compromís de destinar almenys dos o tres anys més alguns diners a seguir amb les excavacions. El 19 de juny es faran unes portes obertes a les troballes i espera que a curt termini es pugui incorporar al catàleg d’actius turístics d’Olesa de Bonesvalls.

FER UN COMENTARI