Albiren taurons pelegrins i rorquals prop del litoral garrafenc

0
2287
Harry Potter és un rorqual dels que l'EDMAKTUB ha vist aquests últims anys. Rep aquest nom per la marca en forma de llamp blanc del llom. // EDMAKTUB

L’Associació EDMAKTUB, organització que es dedica a la divulgació científica i a l’estudi del medi aquàtic, especialment dels cetacis de la costa catalana, fa una valoració més positiva de la situació de la fauna marina al territori en relació al passat 2019.

Malauradament, el context d’emergència sanitària ha impedit que els equips científics d’EDMAKTUB poguessin treballar in situ i recopilar dades i imatges de rorquals i altres animals com fan habitualment, ja que el confinament va suposar que haguessin de treballar des de casa. Tot i així, i gràcies a les dades aportades pels pescadors, els membres de l’associació consideren que la situació no és tan crítica com el passat 2019, durant el qual només van aconseguir albirar cinc exemplars de rorqual comú (una balena que pot arribar als 24 metres de longitud i que a la primavera s’apropa a les costes garrafenques per alimentar-se). Aquestes dades eren força alarmants, sobretot tenint en compte que el 2018 havien arribat a registrar fins a 99 exemplars d’aquest espectacular mamífer, i eren conseqüència directa de la sequera de l’any passat.

L’animal que ha fet que aquest 2020 porti més esperances, però, és el tauró pelegrí: aquesta espècie és el segon peix més gros del món després del tauró balena, i s’alimenta del mateix plàncton que els rorquals. Fins ara es tenia constància de la seva existència prop de les aigües del Garraf perquè cada any hi havia un o dos exemplars que quedaven atrapats a les xarxes, però fins aquest 2020 els seus albiraments eren pràcticament una utopia.

El fet que alguns pescadors hagin vist taurons nedant a la superfície és excepcional, però no es deu a la reducció de la presència humana a les aigües que ha comportat el confinament. Segons Eduard Degollada, president de l’EDMAKTUB, es podria deure a que situacions com el temporal Glòria del passat mes de gener han remogut masses d’aigua, redistribuint l’aliment de taurons i rorquals, i a que, sortosament, aquest any hi ha hagut més pluges que al 2019, cosa que fomenta la presència de nutrients a rius i mars.

Segons dades que diversos pescadors de les confraries de Palamós, Tarragona i Vilanova han aportat a l’EDMAKTUB, la primavera d’aquest 2020 han arribat a albirar 90 balenes, i de moment han registrat 42 taurons entre Tarragona i Vilanova, xifra que encara avui segueix creixent. Tot i així, aquestes xifres no es podran comprovar i contrastar.

Cuidar el medi aquàtic

El veterinari i doctor en anatomia funcional dels mamífers marins Eduard Degollada va fundar l’EDMAKTUB l’any 2000 per estudiar el mar i divulgar la seva riquesa i biodiversitat. Per les seves investigacions disposen d’un catamarà equipat amb un multicòpter teledirigit, hidròfon i instruments per recollir mostres, imatge i so. L’associació no té ànim de lucre i funciona a partir de recursos propis, d’altres fundacions i de particulars interessats en la preservació de la fauna i el medi ambient.

Aquesta mateixa tarda el catamarà de l’associació salparà en direcció al Golf de Guinea amb motiu del projecte SACET (South Atlantic Cetacean Project), una iniciativa autofinançada que té per objectiu l’estudi del medi aquàtic, la seva fauna i el nivell de contaminació per l’Atlàntic sud fins a finals d’any. L’avantatge de participar en projectes de l’EDMAKTUB és que, a diferència de recerques que es duen a terme en vaixells pesquers o petrolers, els investigadors poden fer les parades que considerin necessàries i aturar-se a observar la fauna i el medi amb més deteniment.

Encara que el projecte SACET sigui força ambiciós, l’associació l’ha d’adaptar als propis recursos personals i econòmics i comptar amb l’interès i aportacions de terceres persones i grups internacionals i locals.

FER UN COMENTARI