Albiren un tauró en perill d’extinció a les aigües del Garraf

0
599
Fotografia del tauró albirat feta per David Jara - Associació Cetàcea.

El passat cap de setmana l’Associació Cetàcea, que es dedica a la recerca i la divulgació al voltant de les espècies marines del litoral català, va albirar un tauró solraig a les aigües del Garraf, nedant prop de la superfície i apartat de la costa.

L’associació va fer aquest albirament en una de les seves sortides, que organitzen de manera periòdica en el marc dels seus projectes “Foto-identificació de balenes i dofins al litoral català” i “Plomes al mar”, mitjançant els que registren l’activitat d’animals marins per recopilar informació sobre el seu comportament.

Una espècie protegida, però en perill elevat

El tauró albirat, de 2,5 metres de llargada, és de l’espècie Isurus oxyrinchus o tauró solraig; catalogada en perill crític d’extinció segons la International Union for Conservation of Nature (IUCN), sobretot al Mediterrani. Des del 2011 aquest tauró és una espècie protegida a l’estat espanyol i la seva pesca, exportació i comercialització està prohibida.

“Aquesta espècie és objectiu de la pesca industrial, víctima de pesca accidental i molt apreciada per la pesca esportiva. A més, també és víctima del comerç internacional d’aletes de tauró” expliquen des de l’Associació Cetàcea. “Cal tenir en compte que el tauró solraig triga 18 anys a reproduir-se, cosa que agreuja encara més la situació”, afegeixen.

Des de l’associació asseguren que aquest taurons, que són els més ràpids del món (arriben als 70 km/h), no són perillosos per l’ésser humà i “suposen una peça clau als oceans perquè regulen les poblacions de diverses espècies i mantenen l’equilibri dels ecosistemes marins”.

Finalment, des de la Cetàcea lamenten que malgrat es tracti d’una espècie protegida i en perill d’extinció, aquests taurons “es continuen comercialitzant i no estan protegits a tots els països”.

 

FER UN COMENTARI