El CRAM ha alliberat 21 tortugues babaues (Caretta Caretta) a la platja de Coma-ruga, a la zona de la Masia Blanca, al mateix punt on fa just un any van néixer bona part dels exemplars. I és que l’any passat, a principis de juliol, i després d’una campanya de custòdia i protecció del niu en la qual hi van participar més de dos-cents voluntaris, van néixer 78 tortugues en aquest emplaçament. Gairebé la meitat van ser alliberades el mateix dia mentre que la resta van ser traslladades al CRAM (Fundació per la Conservació i Recuperació d’Animals Marins) per créixer i fer més viable la seva supervivència al mar. Aquest dilluns al vespre, pràcticament un any després, les tortugues han tornat a Coma-ruga per entrar, aquest cop sí, al mar.
Orientació a través de camps magnètics
Tal com explica l’oceanògrafa Sílvia Giralt, els exemplars s’han alliberat al lloc on van néixer i se les ha deixat una estona en contacte amb la sorra perquè s’ha comprovat que les tortugues són capaces d’enregistrar un mapa magnètic de la Terra i tornar, d’aquesta manera, al lloc on han nascut per pondre-hi els ous: “Les tortugues s’orienten a través d’un eix geomagnètic i les femelles acostumen a tornar a la platja on van néixer per fer-hi el seu niu. Per això hem volgut alliberar aquestes caretes al lloc on van néixer i les hem deixat entrar tranquil·lament a l’aigua perquè tinguessin temps d’enregistrar aquest eix i així poder, d’aquí 15 o 20 anys, tornar per fer el niu”, diu Giralt.
Totes les tortugues que aquest dimarts s’han deixat a la zona de la Masia Blanca, a Coma-ruga, porten un microxip que permetrà que, en cas que acabin en qualsevol refugi del Mediterrani, puguin ser identificades.
El primer any, vital
L’alliberament dels dotze exemplars de careta forma part del programa Head-Starting del CRAM, que consisteix en la cria en captivitat temporal fins que els exemplars assoleixen un pes i mida òptim que afavoreixi la seva supervivència quan siguin reintroduïdes al medi natural. “El primer any de vida de les tortugues és el més crític i el que hi ha l’índex de mortalitat més alta. Per això esperem un any a deixar-les al mar, busquem que tinguin la mida i el pes necessaris i comprovem que la seva conducta natural es mantingui intacta”, comenta l’oceanògrafa.
Aquestes setmanes comença la temporada de posta d’ous de les tortugues. Des del CRAM insisteixen que la tranquil·litat i el respecte cap a aquests animals ha de ser prioritari: “Les femelles surten sempre de nit a la plata, si en veiem alguna és vital deixar-la el més tranquil·la possible, no posar-s’hi a prop ni enfocar-la amb llanternes. Si es troba un rastre el que demanem és que es procuri no esborrar-lo i s’intenti documentar amb fotografies o indicacions clares el lloc on s’ha trobat perquè el puguem custodiar, mentre que si es localitza un niu amb cries és primordial no tocar-les i deixar que elles soles arribin al mar. Pesen només 15 grams i són molt delicades”, comenta Sílvia Giralt.