En una iniciativa pionera al país, els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca han geolocalitzat les nou Stolpersteine (llambordes en record als deportats als camps de concentració nazi) que hi ha a la vila. Ho han fet utilitzant l’aplicació mSchools (Mobile History Map) i en el marc d’una sortida organitzada conjuntament amb el festival Vilapensa i amb la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, de l’Amical de Mauthausen.
L’activitat va tenir lloc el dia 21 d’abril i abans de dur a terme la geolocalització els i les alumnes van assistir a una lectura teatralitzada de cartes enviades pels soldats republicans als seus familiars durant la Guerra Civil espanyola. Tot seguit, organitzats en grups van netejar el metall que cobreix les llambordes i van geolocalitzar-les. També van explicar la deportació dels republicans penedesencs internats a camps de concentració nazi i van llegir textos, entre d’altres, del vilafranquí Eusebi Pérez, supervivent del camp de concentració de Mauthausen. A més, i tenint en compte que enguany el festival Vilapensa girava al voltant del mal, van haver de reflexionar al voltant de qüestions com ara com una societat culta i civilitzada, que llegia Hölerling i escoltava Wagner, va poder arribar a tal grau de depravació humana, o com s’explica l’oblit institucional de la democràcia espanyola a les víctimes de la guerra civil.
L’institut Eugeni d’Ors compta amb un projecte propi anomenat “La llibertat afusellada” emmarcat dins la xarxa Mai Més i el projecte Buchenwald, impulsats des de l’Associació Mauthausen i que té per objectiu educar en els Drets Humans i en la lluita contra la intolerància, la xenofòbia i els crims contra la humanitat.