El grup local d’Amnistia Internacional commemora enguany el vintè aniversari de la seva posada en marxa i ho fa amb un ampli ventall d’activitats que s’allargaran des d’aquest mes de setembre fins al març del 2022.
El portaveu d’AI al Penedès, Joan Parra, ha posat en valor la tasca que l’organització ha fet des dels seus inicis i ha recordat qui va ser la primera presidenta de l’entitat, Amparo Pérez. Parra ha insistit que Amnistia Internacional va néixer a Vilafranca del Penedès, però que des d’aleshores han treballat per estar presents a tota la vegueria. El portaveu d’Amnistia ha descrit els vints anys de l’entitat com “un projecte maratonià amb garanties de futur” i amb l’objectiu d’implicar, encara més, Vilafranca en els seus projectes.
El grup local també ha avançat alguns projectes en els que, a hores d’ara, estan treballant i que marcaran el fil conductor d’aquesta efemèride. Es tracta del projecte ‘18+1’, que pretén donar visibilitat als menors no acompanyats i que consisteix en l’elaboració d’un mural a gran escala al centre la ciutat, com els que es van fer l’any passat per la Festa Major. L’organització no ha confirmat encara on es farà aquest quadre, però sí ha avançat que l’encarregada de tirar endavant aquest projecte serà la filla de l’expresidenta Amparo Pérez.
Més enllà d’aquesta qüestió, Amnistia Internacional té previst analitzar en detall altres problemàtiques que afecten actualment el planeta, com ara el canvi climàtic o la pandèmia de la Covid-19. La finalitat és, en cada cas, “reflexionar sobre els drets humans, com hem evolucionat en aquests vint anys i quin futur ens espera”. A nivell més intern, AI Penedès s’ha proposat recuperar col·laboradors i membres que han passat per l’entitat i organitzar una trobada per agrair la tasca que s’ha fet durant aquest temps.
El públic també compartirà les seves reflexions
La primera activitat emmarcada en el vintè aniversari de l’organització serà el dia 28 de setembre. Es tracta d’una trobada entre Amnistia Internacional i altres entitats per compartir pensaments i experiències al voltant dels drets humans. Dos dies més tard, el 30 de setembre, l’Escorxador de Vilafranca acollirà una conferència a càrrec de David Bondia, professor de Dret a la Universitat de Barcelona i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
L’entitat ha recordat que són actes oberts a tothom, però amb aforament limitat. Per aquest motiu, AI vol que la ciutadania també participi directament de tots els actes que s’organitzin i, així, poder “compartir idees i reflexions” amb el públic.