Amor per Sant Jordi

0
501

Diumenge ho petarem! Serà Sant Jordi, la diada més nostrada dels catalans i, com cada any, La Fura hi dediquem un número molt especial, enguany amb més pàgines del que és habitual, com sempre amb un escampall de llibres considerable amb el qual modifiquem la nostra maquetació i que ens permet recuperar tots els llibres d’autoria penedesenca que s’han anat publicant al llarg del darrer any. N’hi ha més de cent, poca broma! És l’evidència que som un país de lletraferits.

A més, la nostra portada és també molt especial. Ho és perquè l’encarreguem cada any a algun dissenyador o escola d’art del Penedès, que ens permet lluir una obra artística com a carta de presentació per a una Fura que respira, tota ella, Sant Jordi. Enguany se n’ha encarregat el Zig Zag, un centre d’expressió plàstica ubicat a Vilafranca, que disposa d’una aula de dibuix i pintura, amb gravat, còmic i il·lustració i les tècniques pictòriques. També s’hi treballa la plàstica amb fusta, cartró pedra, mosaic, fang, cistells, etc. Els seus tallers i projectes creatius són oberts a persones de totes les edats, a partir dels 2 anys. En el cas de la portada que teniu a les mans, ha estat creada per alguns alumnes de 6 anys, que han creat un collage a partir de retalls de fusta de 22 dracs diferents. L’infant ha hagut de buscar, entre les diferents formes, peces que li suggerissin les diferents parts del drac, que han anat enganxant per construir-lo. Tots ells han estat pintats amb tonalitats de diferents verds i variades textures.

Finalment, dins aquest especial dedicat al llibre, dediquem el nostre Tema de la Setmana a entrevistar tres escriptors que en els darrers mesos han estat llorejats amb alguns dels premis de més prestigi de les lletres catalanes, tots tres penedesencs. Són el vilafranquí Jordi Llavina, que el 13 de desembre va rebre el 64è Premi Carles Riba de poesia, convocat per Òmnium Cultural, en el marc de la Nit de Santa Llúcia; el vilanoví Marc Vintró, premiat dins la mateixa vetllada amb el 25è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions; i la vendrellenca Gemma Ventura, guardonada la nit de Reis amb el 55è Premi Josep Pla de narrativa. Tres penedesencs, doncs, a la cúspide de la literatura catalana, que malgrat la regressió que pateix la llengua quant al seu ús social, manté un estat de salut envejable.

FER UN COMENTARI