Anunci de rebaixa de l’IBI urbà per compensar l’alça del cadastre a Vilanova

0
1340
Glòria Garcia (anterior regidora d’Hisenda), Olga Arnau (regidora d’Hisenda) i Neus Lloveras (alcaldessa).

L’Ajuntament de Vilanova ha anunciat que portarà al ple d’aquest dijous a la tarda, que tindrà caràcter extraordinari i serà monogràfic, una rebaixa de l’IBI que té com a objectiu compensar l’increment del valor cadastral dels habitatges, derivat de la revisió cadastral que s’està efectuant. La pressa per fer aquesta aprovació és que, per llei, la minva no es podria aplicar a l’any 2019 si s’aprova més enllà del 30 de juny.

La ponència de la revisió cadastral, que s’està ultimant, incrementa el valor dels habitatges un 12,90% en relació a la darrera revisió cadastral, que data de l’any 2006. L’habitatge és l’únic que puja. Els usos industrials van un 51,11% a la baixa, els solars un 26,62%, els comercials un 12,95%, les oficines un 5,34% i els pàrquings un 0,18%.

Segons ha explicat la regidora d’Hisenda Olga Arnau, quan hi ha una puja (com és el cas de l’habitatge), l’increment s’aplica a partir de l’any següent però repartida en deu anys. Així, cada any puja un 10% del total fins a arribar, al desè any, al 100% de l’alça. En canvi, les rebaixes s’apliquen senceres el primer any.

L’equip de govern de CiU-ERC ha decidit compensar l’increment previst per l’any que ve rebaixant el coeficient de l’IBI del 0,82% actual al 0,80%. “Creiem important fer aquest ajust perquè a ningú no li apugi el rebut de l’IBI”, ha dit l’alcaldessa Neus Lloveras. Cap dels dos partits al govern, no obstant, s’han volgut comprometre a aplicar un descompte cada any per seguir compensant l’alça de la revisió cadastral en els nou anys següents. Però donen un punt de vista alternatiu: com que al 2014 ja es va fer una minva del 15% i al 2015 una altra del 17%, els valors cadastrals ara estarien un 30% per sota de l’anterior revisió cadastral.

La revisió que s’ha fet ara ha afectat 55.162 referències, de les quals 30.016 són habitatges, és a dir, el 54,41%. Del total, 2.672 han passat d’ús urbà a rústic, i l’increment lineal del valor global ha pujat un 1,16%, segons Arnau.

FER UN COMENTARI