Les xifres de supervivència d’aquesta temporada adverteixen de la necessitat de tenir platges més naturals i vives

Amb l’arribada del mes de setembre, molts dels polls de corriol camanegre nascuts al litoral català comencen a alçar el vol cap a indrets més càlids o zones més tranquil·les i, així, es posa punt i final a una campanya de conservació que va començar el passat mes de març.

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-Edc) és l’encarregat, des de fa 36 anys, de tenir cura d’aquesta espècie, protegint i millorant el seu ecosistema. L’any passat, de fet, l’entitat va iniciar el projecte de conservació del corriol, amb l’objectiu de determinar i protegir les zones de nidificació i alimentació d’aquesta espècie des del Garraf fins a la Terres de l’Ebre. Això els ha permès estudiar, novament, l’evolució de les característiques i tendències de les seves poblacions.

“Aquesta temporada ha estat positiva, sobretot per la resposta de persones interessades en el projecte”, valoren des del GEPEC. I és que amb dades a la mà, la campanya d’enguany no ha estat tan bona com l’anterior, quan van sobreviure 27 exemplars de corriol. Segons el GEPEC, aquest 2021 han sobreviscut 23 pollets, un fet que adverteix “de la necessitat de tenir platges més naturals i vives”, apunten.

De fet, són aquestes platges més naturals les que han marcat la diferència a la comarca del Baix Penedès. A Calafell, on s’hi està fent una tasca molt important al voltant de la regeneració de dunes i recuperació de vegetació autòctona, és el municipi on s’hi han produït més postes, una quinzena, amb un total de 38 ous. D’aquests, 15 exemplars han aconseguit sobreviure.

Aquestes dades, però, són un fet excepcional. A la resta del Baix Penedès l’índex de supervivència del corriol es redueix a 1 o 2 exemplars volanders, és a dir, pollets nascuts que arriben als trenta dies d’edat. A Cunit, per exemple, només ha sobreviscut un pollet, d’un total de 6 postes i 12 ous. Un fet que el GEPEC atribueix a l’elevada presència d’animals domèstics a les platges.

El president del Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN), Ricardo Collado, coincideix que la causa principal d’aquesta pèrdua de postes i l’alta mortalitat infantil és l’impacte provocat per gossos i gats a les platges. Ha estat, almenys, el que ha provocat que a la platja de Coma-ruga no hagi nascut cap pollet aquesta temporada. “Fa anys que les dades són molt dolentes en aquest espai, bàsicament perquè no s’està gestionant bé. El corriol necessita espais on fer el niu i que aquests estiguin allunyats de qualsevol impacte”, lamenta Collado. En canvi, el president del GEVEN assenyala que a la platja de les Madrigueres les dades són positives, amb 6 nius i un total de 9 exemplars vius. “Si les xifres són bones és perquè a Les Madrigueres s’ha fet un gran esforç, amb moltes accions de conservació d’habitat i campanyes de sensibilització per evitar el vandalisme”, apunta.

Un altre indret del litoral on la campanya ha estat positiva és Vilanova i la Geltrú. Així ho detalla l’entitat ecologista GEPEC que, a l’espera de la valoració de l’ajuntament vilanoví, ja ha avançat les dades d’aquesta temporada. Aquest 2021, a les platges de la capital del Garraf, el corriol ha fet 9 postes més que l’any passat –un total de 13–, però s’han acabat perdent 4 nius. Tot i això, el grup d’ornitòlegs col·laboradors amb el consistori s’ha mostrat “satisfet” perquè l’índex de supervivència també ha estat més elevat que en temporades anteriors. Com en el cas de Calafell, a Vilanova han sobreviscut una gran quantitat d’exemplars. Han nascut 24 pollets i, d’aquests, 21 han pogut aixecar el vol.

Tot i aquestes dades, el GEPEC no vol amagar la realitat d’aquesta espècie catalogada com a vulnerable i ha recordat que, amb les xifres de supervivència resultants d’aquesta temporada, es corre el risc de perdre les poblacions establertes en determinades zones durant anys si no es prenen mesures exhaustives de conservació. “No s’ha d’oblidar que les platges són, abans que un espai d’oci i lleure, un ecosistema”, alerten.

FER UN COMENTARI