Arrenca el mercat del préssec d’Ordal

0
330
Foto de família dels nou productors que integren l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal. / La Fura

L’excepcional situació de sequera i la proliferació de porcs senglars preocupen, i molt, als productors

Aquest cap de setmana, 3 i 4 de juny, torna el Mercat del Préssec d’Ordal, que se celebrarà tots els caps de setmana de juny, juliol i agost a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal. Hi participaran set dels nous agricultors que integren l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, que posaran a la venda directament, sense intermediaris, aquest fruit dolç tan nostrat.

Al mercat, que s’allargarà fins a mitjans de setembre per a les varietats més tardanes, també hi participaran quatre artesans agroalimentaris (Les Filos, Vinyet, Set Pots i Mel Mallofré) i una desena de cellers del municipi, que complementaran l’oferta pròpiament del préssec donant a conèixer els seus projectes i oferint també venda directa dels seus productes.

Amb la voluntat d’oferir una experiència més enllà de l’acte de compra i de captar nous públics, des de l’Ajuntament de Subirats s’han programat diverses activitats tots els dissabtes de juliol. Un taller d’introducció a l’esperanto a càrrec de l’Associació Catalana d’Esperanto (1 de juliol), un tast guiat per descobrir la versatilitat del préssec d’Ordal de la mà de Caram Caram (8 de juliol), un taller infantil per conèixer el gelat de préssec d’Ordal que ha elaborat Garcia Sirvent (15 de juliol) i un maridatge amb escumosos (22 de juliol) són les cinc propostes que s’han ideat. Així mateix, el 24 de juny, 22 de juliol i 12 d’agost, els visitants del mercat podran gaudir de la wine truck, una furgoneta on es podran degustar els productes que elaboren la desena de cellers participants.

“Intentem crear noves propostes que convidin el client a allargar la seva visita i conèixer així tota l’oferta turística que ofereix el municipi”, explica Òscar Guerrero, tècnic de Turisme de Subirats, que destaca l’ampli ventall d’activitats que es poden fer, com una ruta amb patinet elèctric, gaudir d’un dels wine bars dels cellers o dinar en un bon restaurant.

El Mercat del Préssec d’Ordal va arrencar el 2006 i, després de sis anys de moltes dificultats, el 2012 va viure un punt d’inflexió fins al 2016, any en què el nombre de visitants es va disparar. Actualment es calcula que cada dia hi acudeixen prop de mil persones vingudes d’arreu de Catalunya, però principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La sequera i els senglars, al punt de mira

La situació de sequera excepcional (des de novembre ha plogut poc més de 65 litres per m2) condicionarà la campanya d’enguany. Així ho ha sentenciat Josep Ràfols, president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, que ha apuntat que la collita podria ser entre un 40 i un 60% inferior al 2022, any en què es van produir 500.000 kg de préssec. “Hem hagut d’aclarir molt per aprofitar el màxim l’aigua i, fins i tot, en algunes parcel·les, els que en tenim, ens hem vist obligats a recórrer al reg de suport, una opció que es reserva més endavant per a les varietats més tardanes”, explica Ràfols, que s’ha mostrat escèptic sobre com evolucionarà la temporada. “L’escenari ideal seria que, entre juny i agost, plogués 150 litres per m2 i que no hi hagi episodis de temperatures desmesurades com ha passat els últims anys”, apunta.

Malgrat que la producció serà inferior, des de l’associació s’assegura que hi haurà préssec per abastir els caps de setmana de mercat i per a la venda directa a les finques entre setmana. On no se’n portarà és a Mercabarna. I tot i que el préssec serà més petit, serà de gran qualitat. Així ho ha afirmat Ràfols, que també ha avançat que l’encariment desmesurat dels insecticides i els adobs es traslladarà al preu final que pagarà el consumidor, que es preveu entre un 10 i un 15% més elevat.

Els productors també s’han mostrat visiblement preocupats per la proliferació que ha experimentat la població de senglars els últims anys i la manca de suport que han rebut per part de l’administració pública. Asseguren que la instal·lació de pastors elèctrics, a part dels costos afegits que suposa, no és sempre una mesura eficient i que, si aconsegueixen esquivar les tanques, els senglars arrasen amb tot, amb les pèrdues econòmiques que això genera.

La sequera, l’increment de preus i altres problemàtiques afegides com els senglars posen de manifest la dificultat que es troben els agricultors i la manca de relleu generacional per continuar amb la seva activitat. Les xifres parlen per si soles: a finals dels anys 80 hi havia un miler d’hectàrees de presseguers al territori. Actualment n’hi ha poc més d’un centenar.

FER UN COMENTARI