La Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre de l’Alt Penedès (GATAP) i el Casal de Vilafranca han impulsat Escena Penedès, un projecte que busca promoure el teatre amateur de la zona.
Miquel Àngel Garcia, president del Casal, explicava avui en roda de premsa que la iniciativa sorgeix de l’interès d’un treball conjunt entre el Casal i els grups de teatre amateur del territori, i també per la creació d’un nou festival amb motiu de la celebració de l’aniversari del Casal. Garcia afegia que tant des del Casal com des de GATAP “s’espera que el festival tingui continuïtat i es pugui fer cada any”.
Salvador Casals, gerent de l’entitat cultural, ha definit el festival com la vivència d’un “cap de setmana de teatre al cor de Vilafranca”. El format de l’espectacle és de tres dies, del 21 al 23 de setembre: es buscava acumular el públic en un cap de setmana intens en comptes de fer una programació escalonada en diversos mesos.
El festival mostrarà 5 espectacles i comptarà amb una masterclass de teatre, a càrrec d’Enric Majó, i un maridatge de vins que acompanyaran les actuacions. A més, un dels objectius del festival és recuperar el premi Rosa Florido, enfocant-lo a la producció inèdita de grups amateurs. Així, la companyia que resultés guanyadora del premi podria representar la seva obra al festival del 2019.
Valeri Laguna, representant de la GATAP i director del Taller d’Assaig Teatral (TAT), ha exposat que les propostes teatrals seran molt variades: “volem demostrar que, a part de saber fer vins, també sabem fer teatre i fer diferents gèneres amb bona qualitat”. Divendres 21, primer dia d’Escena Penedès, el grup de teatre de Can Rossell La Companyia es Grata representarà l’obra de creació pròpia “155… i escaig”. Dissabte serà el dia potent del festival: al matí tindrà lloc la masterclass i a la tarda es representaran tres actuacions: una lectura dramatitzada de contes de Manuel de Pedrolo, a càrrec de L’Arrel de Sant Miquel d’Olèrdola, la peça “Dos embolics i una recomanació” amb el grup Pa amb Xocolata de Torrelles, i “Ca barret! Viola del violer” del TAT.
Finalment, diumenge els participants de les escoles de Gelida representaran “I per què no en parlem?” i “Escape! Si pots”.
Per a Remei Ullate, coordinadora de GATAP, Escena Penedès és un festival de contrastos: “hi barregem l’humor àcid i negre de Pedrolo amb la reivindicació del paper de la dona, la reivindicació de la llibertat, les necessitats que ens exposaran els joves de Gelida…”.
El cartell ha estat elaborat a partir del logotip d’Escena Penedès, ideat per Salvador Casals (on s’ajunten les dues boques del teatre, la comèdia i la tragèdia, amb una copa de vi); i una fotografia molt expressiva feta per Toni Galidó, que busca interpel·lar el públic.
Les entrades, amb preus que oscil·len entre els 3 i els 5 euros, i els abonaments, que van dels 5 als 15 euros, es vendran al mateix Casal abans de les representacions.
Enhorabuena! Brindaremos por el éxito