Art contemporani als aparadors buits, per ajudar a revitalitzar el Centre de Vilafranca

0
924
Acte de presentació del VAAX, al celleret de Família Torres.

Vilafranca Aparador d’Art Contemporani (VAAC) és el nom que s’ha donat a la iniciativa del Casal per acostar l’art a la gent que passa pels carrers del Centre, exposant obres de diferents artistes en aparadors de locals comercials que han quedat buits i, de retruc, intentar ajudar a revitalitzar la zona comercial. El VAAC té la seva arrel a Manlleu, on l’Arkham Studio fa set anys que duu a terme una iniciativa similar, i que ara s’exporta al Penedès. La singularitat d’aquesta iniciativa a Vilafranca és que també hi tindrà el seu racó la cultura del vi ja que el celler Torres cedeix set dels seus vins de gamma alta i que porten tots una etiqueta que és una obra d’art, per tal que també s’hi exposin.

17 artistes

Així, entre l’1 d’abril i el 30 de maig s’exposaran obres de 17 artistes i set vins a nou locals comercials: tres al carrer de la Cort, dos al de Santa Maria, tres més a la plaça de la Constitució i un a la plaça del triangle. Hi exposaran nou artistes penedesencs (Àngel Camino, August Rosell, David Ribas, Marta Marcé, un aportat per la galeria d’art Palmadotze, dos professors de la secció de belles arts del Casal com són Joan Batet i Mireia Camacho i dos del fons d’art de la Fundació Pinnae) i set portats per Arkham Studio (Pati Baztan, Jordi Traveria, Marcel Camps, Eudald de Juana, Emilio García, Mireia Tysoe, Alamà i Stefanie Herr.

El dimecres 31 de març es farà a les 8 del vespre davant les Panyeries l’acte inaugural, amb presència d’alguns dels artistes, que faran una visita guiada pels aparadors decorats. També es faran visites guiades (amb inscripció prèvia, gratuïta, al web vaac.cat) els divendres del 9 d’abril al 28 de maig, i entre tots els assistents el Centre Vila sortejarà vals de compra.

Sensibilitat per l’art

Durant la presentació, el gerent del Casal, Salvador Casals, ha dit que el Vilafranca Aparador d’Art Contemporani “és una mostra a prova de covid, si no ens tornen a tancar a tots a casa”, ja que es pot veure passejant pel carrer. Lluís Moreno, director d’art d’Arkham Studio, creu que “a Vilafranca hi ha molta sensibilitat per l’art” i ha fet notar que el cartell del VAAC fa referència a l’eslògan de la mostra, “Aixequem persianes a l’art”, i a l’sky-line de la vila: s’hi mostra el so que fa quan s’aixeca la persiana d’una botiga, amb un perfil en què s’intueix la basílica de Santa Maria. Isabel Vea, directora de comunicació de Família Torres, ha recordat que la mare del director del celler Miquel Torres, Waltraud Maczassek, “ha encomanat la sensibilitat amb l’art a tota la família”. I el regidor de promoció econòmica de Vilafranca, Joan Manuel Montfort, ha afirmat que “a l’Ajuntament ens preocupen els locals buits” però hi ha afegit que “molts d’aquests locals ja estaven tancats abans de la pandèmia” i que “al comerç de la vila la pandèmia ha afectat menys del que pensàvem”, de manera que la seva conclusió és que “no estem tan malament”.

FER UN COMENTARI