Som a Nadal i és un bon moment per fer una mirada enrere, i també cap endavant. Per a la majoria de famílies serà un Nadal diferent, de circumstàncies, com tot el que hem tingut aquest any: les relacions socials, el contacte amb la gent, la festa major, les trobades familiars, el fet d’anar a tot arreu amb mascareta, sense petons, sense abraçades, amb mirades de recel en situacions de proximitat a altres persones, amb restricció de moviments, primer amb el confinament sever, després limitant totes les accions socials i de lleure que són essencials en societat. I la mort, les persones que ens han deixat i la por a contraure l’endimoniada malaltia que ens porta de corcoll des de fa deu mesos i que en un moment o altre, directament o indirecta, sempre apareix en totes les converses de la gent.
Tenim finalment la vacuna, o diverses vacunes, aconseguides en un temps rècord, cosa que obre molts recels sobre possibles efectes secundaris de mitjà termini, que no hi ha hagut temps material d’estudiar. Però és el que tenim i és l’esperança més immediata per a molta gent que necessita com l’aire per respirar poder tornar a una certa normalitat. En els pròxims dies els equips professionals de la salut començaran a posar-la, primer a la gent gran i a les persones amb patologies prèvies i que tenen més risc de contagi, i després de mica en mica a la resta de la població que voluntàriament es vulgui vacunar. El camí fins a obtenir la immunitat col·lectiva no serà curt. Aniran apareixent nous brots, noves onades i noves soques com la londinenca. Potser descobrirem efectes secundaris que encara no se’ns han desvelat. Encara hi haurà més persones que patiran, en un hivern i una primavera que, com els de 2020, poden ser molt crus. Amb això, hi hem de comptar. I tenir paciència. Ves què hi farem!
Tot això també ha tingut coses positives –no gaires–, com el fet que els índexs de lectura –de ficció, la gran evasió– i de consum audiovisual han pujat. I ens hauria d’haver servit per aprendre lliçons. Hi ha teories que relacionen els nous virus i la seva violència inusitada amb el canvi climàtic, l’explotació de recursos, la sobrepoblació i, en definitiva, el maltractament que estem donant al planeta que ens acull i que es defensa. Aneu a saber! Si més no, seria per reflexionar-hi. Sigui com sigui, i malgrat tots els malgrats, que tingueu un bon Nadal.