El Ministeri de Transició Ecològica ha començat aquest dimarts 9 de gener els treballs de demolició de la plaça del Mil·lenari, una estructura situada al passeig marítim de Segur de Calafell que entra cap a la sorra en forma de mirador. La plaça es troba al tram de platja del municipi més afectat per l’erosió, motiu pel qual feia temps que estava sobre la taula el seu enderroc.
Segons el regidor d’Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, la plaça té “un perill estructural de patir una esllavissada” per l’erosió que li provoca el mar. De fet, ja s’ha generat una petita cova als seus fonaments, per on entra l’aigua de mar quan hi ha temporals. Marcos ha estat taxatiu quan ha apuntat que, si l’estructura no es treu, eventualment acabaria caient.
Aquesta primera fase suposarà la demolició d’uns 800 metres quadrats de plaça, amb un cost de 80.000 euros que paga íntegrament el ministeri. D’aquesta manera, Calafell es converteix en un dels primers municipis catalans que elimina estructures rígides per donar més espai a la platja, una mesura que reclamen els experts en conservació del litoral. L’Ajuntament es regeix pel pla de conservació que es va aprovar a finals del 2021, i que va ser impulsat pel geòleg Xisco Roig.
Adaptar-se a la realitat actual
Marcos ha avançat que aquesta serà la línia de treball que se seguirà d’ara endavant al litoral, amb altres actuacions que s’aniran fent per adaptar el passeig “a l’escenari actual provocat pel canvi climàtic“. La plaça del Mil·lenari es va acabar de construir el 2002, en un moment, segons Marcos, que hi havia “una altra realitat, amb una platja de 100 metres“.
L’erosió constant del litoral obliga les administracions a moure fitxa i des del Servei Provincial de Costes ja van apuntar que l’aposta actual és “tirar enrere la línia de costa”, en lloc de pagar obres d’arranjament dels passejos que pateixen afectacions. En aquest context s’emmarquen actuacions com la de Calafell o com la que es farà a la Pineda, a Vila-seca.