Calafell estudia la implantació de màquines que retornin diners a canvi de reciclar

0
774
Foto: Shutterstock.

Reciclar a canvi de diners. Aquesta és la idea que gira al voltant de l’últim projecte mediambiental que vol posar en marxa l’Ajuntament de Calafell. Es tracta d’una prova pilot amb què es vol implicar tant a la ciutadania com a empreses en el circuit del reciclatge. Per fer-ho, l’Ajuntament està estudiant la instal·lació de diverses màquines que retornaran diners a canvi de reciclar un envàs. “Es tracta d’un sistema que hem ‘copiat’ d’Alemanya. De fet, antigament ja es duien els casquets de les ampolles al supermercat i et tornaven els diners. No estem inventant res nou, però si adaptant-lo al món actual”, explica el regidor d’Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos.

En aquest sentit, aviat els veïns de Calafell podran dipositar envasos de plàstics, llaunes o vidre a l’interior d’aquestes màquines que, al seu torn, els recompensarà amb una determinada quantitat de diners en forma de bons. Aquests bons es podran gastar, després, al comerç local. “Volem generar una nova manera de tornar l’envàs i, al mateix temps, crear sinergies, implicant a les marques, botigues i a tot el comerç en general”, apunta Marcos.

Més que generar un nou sistema de recollida, que pot ser minoritari, des de la regidoria de medi ambient volen transmetre que “el residu té un valor segons el seu tractament”. El regidor d’Ecologia Urbana detalla que “si fiquem aquest residu al rebuig, el consistori ha d’assumir un cost més elevat per a la seva eliminació, la qual cosa es tradueix després en un augment de la taxa d’escombraries o dels impostos municipals. En altres paraules, si no reciclem ho acabem pagant nosaltres mateixos”.

Un altre dels objectius d’aquest sistema pioner és recollir dades. Les màquines identifiquen, gràcies al codi de barres, el tipus de residu que es recicla, de quina marca és i, fins i tot, on s’ha comprat, de manera que l’Ajuntament també podrà obtenir molta informació per generar una “traçabilitat”.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament té, per tant, la intenció de millorar les taxes de reciclatge. Conscients que hi ha moltes vies per fer-ho, creuen que aquest nou sistema de recollida de residus acabarà complementant els sistemes que ja n’hi ha i, fins i tot, crear un nou canal de reutilització. “Malauradament, sembla que si no és amb diners costa reciclar, però esperem que aquesta interrelació sigui positiva”, diu Aron Marcos.

De fet, el projecte ja està tenint una molt bona acollida i, segons apunta l’Ajuntament, hi ha algunes marques interessades en formar part d’aquest circuit. L’expectativa és tan bona que, fins i tot, des del consistori es mostren “preocupats”: “El retorn que generem s’haurà de pagar i si tenim grans volums de recollida, haurem de tenir també un bon pressupost per fer-hi front”.

El Baix Penedès, a la cua de Catalunya

Una de les causes que ha motivat a l’Ajuntament de Calafell a tirar endavant aquest projecte són els nivells de reciclatge que presenta actualment el municipi i, especialment, la comarca del Baix Penedès. “El Baix Penedès es troba a la cua de Catalunya i Calafell, tot i que té un dels millors números de la comarca, segueixen sent molt dolents”, confessa Aron Marcos. Des de l’Ajuntament tenen clar que això es deu, bàsicament, al fet que Calafell és un municipi turístic: “Tenim població flotant, és a dir, hi ha molta gent que només ve a Calafell a passar el cap de setmana i, com que són només dos dies, no reciclen”. L’Ajuntament, però, assenyala que no és l’únic factor que els fa ser a la cua del país en matèria de reciclatge i apunten al model de recollida actual com un altre dels elements a tenir en compte: “És un model anacrònic i no és suficient amb millorar-lo; l’hem de canviar”.

I la implantació d’aquestes màquines de devolució i retorn dels residus és un primer pas per aconseguir aquest canvi. Ara per ara, només es podran reciclar llaunes, envasos de plàstic i vidre, però des del consistori avancen que han començat a estudiar la possibilitat de reciclar altres tipus de residus, com ara els brics. El servei entrarà en funcionament abans d’aquest mateix estiu i comptarà, de moment, amb dues màquines: una estarà ubicada al mercat municipal de Calafell i l’altra es col·locarà al centre de Segur, tot i que encara està per determinar la ubicació exacte. El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, també ha avançat que hi ha un parell de supermercats interessats en instal·lar-ne una, així com diverses marques interessades en participar d’aquest projecte.

FER UN COMENTARI