Aquest cap de setmana Canyelles celebra una nova edició de la Fira de Santa Llúcia, sens dubte, l’esdeveniment més concorregut de tots els que s’organitzen al municipi al llarg de l’any i un dels que més visitants reuneix a tota la vegueria.

En aquest Tema de la Setmana ens hem apropat al backstage d’aquesta fira per conèixer de primera mà com s’organitza i el paper que hi tenen els veïns i veïnes del poble.

1. Els inicis

Fa divuit anys una colla de veïnes de Canyelles pujava en un autobús i marxava d’excursió a Espinelves, a visitar la Fira de l’Avet, en el que era una sortida organitzada pel grup de Pastorets del poble. Després de passar el dia per aquest llogarret de l’Osona, en el viatge de tornada  es va anar gestant la idea: “Per què no organitzem nosaltres una fira de Nadal al nostre poble?” i així va ser com l’any següent naixia, amb només trenta parades, la Fira de Santa Llúcia de Canyelles.

Aquest grup impulsor  estava format per Magda Alsina, Engràcia Obiols, Annita Bertran, Conxita Estallé, Montse Rosdevall, Mercè Roig i Rosa Huguet, l’actual alcaldessa, juntament amb Tonet Hill i Josep González. Aquest grup de dones que van impulsar la fira va  ser també el precursor del que al cap d’uns anys seria el Grup Dona, una entitat molt arrelada i activa en la vida cultural i social de Canyelles i una de les peces claus en l’organització de la Fira de Santa Llúcia.

2. El Grup Dona, peça clau

Algunes de les voluntàries del Grup Dona que treballen per la Fira de Santa Llúcia.

 


La primera fira que es va celebrar comptava, com hem comentat, amb una trentena de parades i una exposició. Ara, disset anys després, la mostra aplega més de 350 parades i amb 70.000 visitants és la segona fira de Nadal més important de Catalunya, superada només per la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. “És un orgull molt gran veure com ha crescut i com cada any arriben milers de visitants al nostre poble”, comenten la Magda Alsina i la Virgínia Mir, del Grup Dona.

Durant els primers anys la fira es va mantenir força estable, amb un nombre similar de parades (la majoria, locals) i amb la introducció molt progressiva d’activitats relacionades. El primer any, tal com recorda Rosa Huguet, la Fira es va celebrar només el diumenge al matí i va comptar amb la presència del Tomasot, la figura de bestiari festiu de Vilafranca que simula un gall negre del Penedès. El segon any ja va muntar-se la Casa del Pare Noël, sens dubte un dels pols d’atracció de la mostra i un dels punts més concorreguts.

La Virgína Mir va començar a col·laborar amb la Fira de Santa Llúcia ara fa dotze anys; ella ha estat l’artífex de la decoració de tots els espais que actualment impulsa el Grup Dona: l’Arbre dels Desitjos, la decoració dels carrers i dels balcons, així com de pràcticament totes les exposicions (enguany excepte la de Harry Potter). Ella és qui pensa i dissenya tots els elements decoratius i, per fer-ho, explica que cal imaginació i optimització de recursos: “Aquí s’aprofita tot, nosaltres som de reciclar! Cada any depenent del material que tenim invento una cosa o una altra per anar decorant l’Arbre de la Sort, els balcons i finestres del carrer Major, l’exposició del Nadal… De creativitat no ens en falta!” rebla. La Virgínia hi posa la creativitat i explica a la resta de companyes com anar fent tot el material que calgui.

Aquest any el Grup Dona ha organitzat el Nadal Blau, una exposició situada a Cal Comes (carrer Major) i protagonitzada per un gran avet decorat de color blau; la Casa del Pare Noël, a Cal Faló (Pujada a l’Església), l’Arbre dels Desitjos del davant de l’Ajuntament i, com a novetat, el Bosc de la Il·lusió situat al jardí del Castell.

3. Escudella per a 10.000

A més de tot això, el Grup Dona s’encarrega també de fer escudella per a 10.000 persones i de produir tot el material que venen els dos dies de Fira a la seva paradeta i els beneficis de la qual destinen a fins solidaris. Per poder fer front a tota aquesta feinada, el que intenten és aprofitar les habilitats de cadascú: “Les que saben cosir s’encarreguen d’arreglar o renovar quan cal el vestit del Pare Noël,  algunes pinten o retallen, altres munten els ramets de la sort i els centres florals, altres fan l’escudella…, hi ha feina per a totes!”, comenta la Magda Alsina.

Expliquen que la seva gran recompensa és veure dissabte el matí tot el poble engalanat i com la gent va arribant i el va omplint els carrers. Tot i això, encara no han acabat una fira que ja pensen en l’altra: “la setmana següent a la fira ja ens reunim tots per avaluar com ha anat la mostra i al gener comencem a treballar i a planificar la de l’any vinent. Realment no hi ha ni una setmana a l’any que no es treballi per la Fira de Santa Llúcia”, comenta l’alcaldessa, Rosa Huguet.

La feina grossa comença, per al Grup Dona, a finals d’agost. És en aquesta època quan algunes d’elles, juntament amb l’alcaldessa, van fins a Espinelves a escollir els avets que necessitaran per a la fira. Normalment en trien set de grans i uns quants de petits, i unes setmanes abans de la mostra els els envien fins a Canyelles. Passada la fira, es replanten tots en diferents punts del municipi.

Des de finals d’agost les voluntàries del Grup Dona queden pràcticament cada matí en una sala que l’Ajuntament els té cedida al mateix edifici i van preparant tot el que els caldrà fins arribar a la fira. A mesura que avancen els mesos, la dedicació va creixent fins que les setmanes prèvies a la fira es passen pràcticament tot el dia treballant-hi. “A la feina de decorar i fer les exposicions se’ns suma la de preparar tot el material per vendre a la nostra parada. Dissabte passat vam anar a Mercaflor a comprar tot el que necessitem i aquests dies ens dediquem molt a fer ramets de la sort, garlandes de Nadal i centres de flors”, comenta la Magda Alsina.

El Grup Dona va crear-se com a entitat fa quinze anys i actualment en formen part una vintena de dones, tot i que en la Fira de Santa Llúcia hi treballen entre deu i quinze: “Amb els anys la gent s’ha anat fent gran i ara som menys que abans”, comenta la Magda.

A banda de la parada que fan per la Fira de Santa Llúcia, el grup també pren part al Vadefires, la Dixieland i Sant Jordi. Els diners que obtenen participant en aquestes quatre accions els destinen a fins solidaris. “Hem fet donacions a l’Hospital de Sant Camil, a l’ambulatori del poble, a l’Associació contra el càncer… A més, aquest any hem cosit més de cent coixins per a les dones afectades de càncer de mama”, comenten.

4. Aposta per la qualitat

Enguany la Fira de Santa Llúcia comptarà amb 22.000 m2 expositius al centre del poble i amb 350 parades de productes nadalencs, artesania, jardineria i floristeria, restauració, alimentació, entitats locals i comarcals i ONG. En llista d’espera n’han quedat 1.072 i moltes altres s’han descartat perquè no complien amb els requisits establerts. I és que des de fa anys que l’aposta dels organitzadors és buscar la màxima qualitat dels estands que hi participen: “Si som el que som ara és perquè cuidem molt que tots els paradistes compleixin amb el protocol que tenim”, comenta l’alcaldessa. Una voluntària del Grup Dona és qui s’encarrega de comprovar durant els dos dies de fira que totes les parades compleixin amb el que se’ls requereix.

En la línia de millorar edició rere edició, des de l’any passat l’Ajuntament de Canyelles aposta per substituir progressivament les carpes de lona i plàstic de les parades per la fusta. Si l’any passat n’hi havia 12, enguany ha triplicat el nombre: “el camí que volem és el d’anar cap a un model alemany de Fira de Nadal”, anuncia l’alcaldessa.

5. Dues noves exposicions

La Fira de Santa Llúcia d’enguany comptarà amb dues noves exposicions situades al Castell de Canyelles. Una està impulsada pel Grup Dona al jardí del Castell i l’han titulat “El Bosc de la Il·lusió”. Estarà protagonitzada  per personatges de Disney i està concebuda perquè el públic hi passegi.

Per fer-la realitat ha estat imprescindible la feina de José Luís Álvarez, marit de la Virgínia Mir. Ell fa mesos que treballa retallant i pintant figures sobre suport de porexpan,  construint recreacions de tres cases que apareixen en diferents pel·lícules de la factoria, il·luminant els diferents espais del jardí, buscant la música ambient adequada, etc.

L’altra l’exposició nova serà sobre Harry Potter i de la seva producció se n’ha encarregat l’artista Lluís Amaré. Es farà a l’interior del Castell i aproparà tots els visitants a l’univers de la saga creada per J.K. Rowling. “Creiem que amb aquesta exposició unirem la màgia del Nadal amb la de la saga Potter. A més, la gent tindrà la possibilitat d’entrar a una part del castell, un edifici que normalment està tancat al públic”, comenta Amaré.

La mostra estarà formada per sis o set espais que representaran amb tota  riquesa de detalls escenes o elements coneguts per tots els amants de Hogwarts, l’escola de màgia més popular del món. Per fer-los Amaré va inspirar-se en una exposició sobre l’univers Potter que es va fer a València i ha avançat que el visitant podrà trobar-s’hi les cartes màgiques o el laboratori. A més, dins el Castell també hi haurà un espai de marxandatge per qui vulgui tenir un record de l’esdeveniment.

6. Ampli programa d’activitats paral·leles

A banda de les parades i les exposicions esmentades, la Fira de Santa Llúcia de Canyelles programa desenes d’activitats majoritàriament familiars al llarg de tot el cap de setmana.

Els més petits tenen la possibilitat de veure i conèixer el Pare Noël, però també de fer cagar un tió gegant ubicat al carrer Que no Passa i d’entrar a la haima que el patge Vibó té al costat de la sala Multicultural per donar-li la carta. De pessebres per visitar n’hi ha dos, un a l’interior de l’Ajuntament fet pel Grup Savis i un altre de gegant i solidari exposat al Bar del Casal.

A més, en diferents espais de la fira hi haurà actuacions musicals a càrrec de la vilanovina Rail Band que oferirà versions jazzístiques de nadales clàssiques. I els que vulguin escoltar cançons de Nadal podran fer-ho dissabte i diumenge a les cinc de la tarda a l’església.

A més, l’Artífex, l’Escola d’Arts i Oficis de Canyelles organitzarà durant tot el cap de setmana  tallers infantils de Nadal a la plaça de l’Ajuntament. En aquest mateix emplaçament el diumenge al matí els alumnes del centre oferiran una Mostra d’Oficis Artesans, Costura i Puntes de coixí.

A la Fira de Santa Llúcia els animals també hi tenen cabuda. I és que les associacions i entitats animalistes locals i comarcals tindran un espai destinat a divulgar la tinença responsable de peluts i a promoure l’acollida.

Tota la informació relativa a espais, horaris i activitats de la Fira de Santa Llúcia es poden consultar a través d’una aplicació per a mòbil.

7. Més busos llançadora

Per fomentar la mobilitat sostenible, l’Ajuntament de Canyelles posa a disposició dels visitants de la Fira la possibilitat d’utilitzar un servei de bus llançadora gratuït. Fins ara aquests autobusos sortien de Vilanova i Vilafranca, però enguany s’hi ha afegit una nova línia que sortirà de Sitges i passarà per Sant Pere de Ribes.

La línia de Vilanova començarà a funcionar el dissabte a les nou del matí i fins a les set de la tarda i el punt de sortida serà l’estació de tren. La línia de Vilafranca sortirà a partir de les deu del matí i fins a les vuit del vespre des de l’estació d’autobusos. La freqüència de sortida en tots dos casos és cada dues hores. Pel que fa a la tornada, el servei s’iniciarà a les 10.30 h per als visitants que vulguin tornar a Vilanova i a les 9.30 h per als que vulguin fer-ho a Vilafranca. Els busos passaran també cada dues hores.

Pel que fa a la línia de Sitges-Sant Pere de Ribes, sortirà des de Sitges a les 10, les 13 i a les 16 h, pararà a la plaça de Catalunya de Ribes a les 10.10 h, a les 13.30 i a les 16.10 h. La tornada des de Canyelles es farà a les 13.30, les 16.30  i les 21 h.

Per als visitants que arribin a Canyelles amb el seu vehicle privat, l’organització ha habilitat per a l’ocasió una dotzena de zones d’aparcament al voltant del nucli antic. A més, al lateral de la carretera C-15Z en sentit Vilanova i a l’avinguda del Raval hi haurà places especials per a persones amb mobilitat reduïda.

8. L’escudella, el plat estrella de la fira

Un element molt tradicional i arrelat a la Fira de Santa Llúcia de Canyelles és l’escudella. Actualment se’n serveixen 10.000 racions i, fins que no es pugui construir una cuina industrial, no es podrà incrementar aquesta xifra per poder satisfer tota la demanda.

Ahir dijous a la Sala Multicultural va arribar ja tota la intendència: fogons, olles, cassoletes, aigua i tota la verdura necessària per fer centenars de litres d’escudella. Avui divendres de bon matí arribaran tota la resta de productes frescos i les voluntàries del Grup Dona començaran a tallar-ho tot i a posar les olles al foc. Tots els productes que s’hi posen són de primera qualitat i de proximitat i se serveixen, a tres euros la ració, en cassoletes de fang. Al llarg del migdia, la tarda i el vespre el brou anirà bullint i un cop feta quedarà custodiada sota vigilància a la Sala Multicultural, per tal que demà dissabte a partir de les nou del matí tothom que ho vulgui pugui menjar-ne.

Per fer les 10.000 racions d’escudella l’Ajuntament compra: 60 apis, 58 cols, 50 naps, 50 xirivies, 50 kg de pastanagues, 60 kg de patates, 68 porros, 100 kg de cigrons, 300 kg de galets, 350 garrafes de 8 litres, 5 kg de sal, 134 kg de pollastre, 50 kg de gallina, 100 carcasses, 81 kg de cansalada viada, 33 ossos d’espinada, 30 ossos salats, 55 quilos de falda de vedella, 45 kg de peus de porc, 32 kg de costella de porc, 15 ossos de vedella, 20 kg ossos de pernil, 70 kg de botifarra negra, 70 kg de botifarra blanca i 215 kg de mandonguilles.

FER UN COMENTARI