El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha tancat la campanya de conservació i protecció del corriol camanegre d’aquest 2023. La temporada de nidificació ha durat des del mes de març fins a les primeres setmanes de setembre, temps durant el qual els ecologistes han treballat per preservar aquesta espècie vulnerable que els últims anys ha incrementat la seva presència al litoral penedesenc i tarragoní.
Des del GEPEC-EdC han apuntat que aquest any han sobreviscut 12 polls d’aquesta espècie a les platges dels municipis on l’entitat ha actuat perquè té convenis de col·laboració amb els ajuntaments. Són Calafell i Cunit al Baix Penedès, Cubelles i Sitges al Garraf, i Torredembarra al Tarragonès.
Aquesta xifra de 12 exemplars volanders supervivents és clarament inferior a la del 2022, quan van sobreviure 25 pollets. Això tot i que enguany hi ha hagut més postes en aquestes platges (34 per 29) i que s’han post més ous que l’any passat (105 per 85). Des del GEPEC-EdC alerten que aquesta pèrdua de postes i “l’alta mortalitat infantil” són un clar avís de “la necessitat de tenir platges més naturals i vives”.
L’entitat lamenta que amb xifres de supervivència com les d’aquesta temporada “es corre el risc de perdre les poblacions establertes en determinades zones de nidificació durant anys”. Tot i les dificultats, el GEPEC-EdC mostra la seva voluntat d’enfocar-se “en el treball continu que es necessita per garantir un futur més segur per aquesta espècie”, duent a terme nous estudis i recerques en col·laboració amb altres experts.