Centenars de pagesos es mobilitzen per reclamar no cobrar per sota del preu de cost

0
833
Els pagesos anuncien mobilitzacions.

Unió de Pagesos ha convocat aquest dijous al matí una desena de tractorades simultànies arreu de Catalunya, per reclamar que la pagesia pugui viure amb dignitat, atès que ara per ara són molts els seus subsectors que cobren per sota del preu de cost de mantenir les seves explotacions agràries. a Vilafranca es feia la mobilització corresponent a les comarques del Penedès i el Baix Llobregat, i hi són presents un centenar de tractors, a més de desenes de cotxes i furgonetes (dels procedents de més lluny). La concentració s’ha fet a l’esplanada de l’hospital, des d’on han sortit en marxa lenta travessant tota la ciutat fins a l’Àgora, on han llegit un manifest, els ha rebut el cap de l’oficina comarcal del DAR, el director general de l’Incavi, i acabaran amb una botifarrada.

Josep Esteve (Subirats), coordinador d’Unió de Pagesos a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, explicava que aquesta és només “el tret de sortida d’un seguit de mobilitzacions sostingudes”, entre les quals hi haurà una manifestació a Madrid el 15 de març. Denuncien que ha empitjoratles condicions de treball al camp, als sectors de la llet, de la vinya, del cereal… i que hi ha “inacció” del Govern per fer-hi front. El sindicat reclama cobrar a preus justos, denuncia que hi ha encariment de costos, no es compensa prou els danys causats per la fauna salvatge, es redueix l’espai agrari, hi ha bretxa salarial, massa burocràcia, demanen l’IVA reduït per la maquinària agrícola, entre altres.

Josep Marrugat (la Granada), responsable del sector vitivinícola d’Unió de Pagesos, posa l’exemple de les cooperatives agràries: “al desembre-gener vam cobrar la liquidació de 2020 entre 18 i 28 cèntims, unes liquidacions paupèrrimes, haurien de ser com a mínim de 45 cèntims per no perdre-hi diners”. A més, a aquesta retallada, que té la seva arrel “el 2018, que Freixenet-Henkell va baixar de 45 a 30 cèntims i ho ha arrossegat tot, tothom s’hi ha apuntat, s’hi ha d’afegir l’encariment dels fertilitzants, els fitosanitaris, el material per emparrar, el gasoil, la reforma laboral ha encarit molt el personal i les cotitzacions… en un any l’increment de cost en global ha estat d’un 15%”, afirma Marrugat. El pagès sindicalista també explica que l’únic que manté la pagesia són els ajuts externs: “ens ajuden les pensions dels avis, el sou de la dona, fem serveis a altres pagesos, de vegades hi posem patrimoni, i com a subvencions tenim la PAC de la Unió Europea per invertir en la reestructuració de la vinya (comprar pals, filferros, esplanar, arrencar vinya, proteccions pels conills…), préstecs a 0% d’interès per passar-se a l’agricultura ecològica i ajuts a fons perdut de 25.000 euros a joves per incorporar-se al camp”. Sense aquests ajuts, Unió de Pagesos afirma que fer de pagès ja no és viable. Des de fa anys.

FER UN COMENTARI