Centenars de desperfectes per un esclafit i posterior tempesta a Calafell i Cunit

0
3289
Arbre caigut a la restaurada Masia del Vilarenc, que va haver de ser desallotjada.

Per fi ha plogut i de manera general al Penedès, però ho ha fet de manera tempestuosa i s’han repetit els episodis d’inundacions i desperfectes habituals de quan plou fort, especialment al litoral.

Les restes de l’huracà Ophelia, procedent de l’Atlàntic, van arribar dimecres cap a les 6 de la tarda al Penedès, però malgrat que ja estava previst, ho va fer de manera sobtada, “caòtica”, segons explica el meteoròleg baixpenedesenc Josep Miró: “tres o quatre minuts abans del pas del front va arribar una gran ventada, de direcció i velocitat molt canviant; la temperatura abans era alta, i després baixa, i això provoca una caiguda dels vents de dalt a baix”. D’aquest fenomen, de vents verticals, caiguts en picat, se’n diu esclafit, i es va donar puntualment a Calafell i a Valls. A més, els vents verticals van coexistir amb els horitzontals i de moviments circulars. En resum, a Calafell hi va haver vents de 90 km/h durant deu minuts, que a la teulada de l’Ajuntament van arribar als 115,9 km/h, que ho van escombrar tot.

IES Camí de Mar, a Calafell.
IES Camí de Mar, a Calafell.

Centenars d’arbres caiguts, baixos inundats, contenidors bolcats, carrers negats, centenars d’habitatges sense electricitat… A tall d’exemples: el centre de formació Vilarenc Zenit va haver de ser desallotjat per la caiguda d’arbres esberlats pel vent; van caure palmeres al pati de l’IES Camí de Mar i al carrer; el passeig de la Unió va quedar tallat al trànsit, entre la carretera del Sanatori i l’Av. del Vilarenc; el vent va bolcar el remolc on hi havia guardats els Gegants vells de Calafell; i Segur de Baix va quedar intransitable durant una estona. De pluja, però, poca, perquè la tempesta viatjava ràpidament.

Remolc on hi havia guardats els Gegants vells de Calafell, bolcats.
Remolc on hi havia guardats els Gegants vells de Calafell, bolcats.

Habitatges sense llum
Van caure centenars de llamps i tot Calafell va quedar una hora sense electricitat, però a l’Arboç el tall va durar en alguns casos fins dijous a les 10 del matí, amb 349 llars afectades. De les 34 trucades del Baix Penedès que hi va haver al 112, setze van ser de Calafell. A més, el vent va fer bolcar un camió aparcament a la benzinera del polígon El Foix (l’Arboç); van quedar tallada la carretera TV-2041 a Bonastre i els llocs habituals de quan plou fort al Vendrell: la desembocadura de la riera de la Bisbal (Sant Salvador), la seva confluència amb el torrent del Lluc, els passos de Cal Tano i dels Masos de Coma-ruga. Els talls elèctrics que més van durar van ser al Tancat i al Mas d’en Gual; també n’hi va haver als multicinemes.

Riada a l'Av. de la Font, de Cunit.
Riada a l’Av. de la Font, de Cunit.

Després d’una pausa nocturna, el xoc de l’aire fred acumulat al cel amb l’aigua calenta del mar va provocar una segona tempesta, cap a les 5 de la matinada, que va inundar Cunit, on van caure 76,5 l/m2 (113,7 entre els dos dies). A Vilanova van caure 77,4 l/m2, a Sant Pere de Ribes 67,8, a Canyelles 66,3 i a Vilafranca 51,4.

FER UN COMENTARI