Foto de portada: Sergi Abad.
El Festival Jardins Terramar de Sitges celebra els seus primers cinc anys de vida. I deunidó. Només li van fer falta dues edicions per aconseguir fer-se un lloc entre els festivals més importants del panorama musical català i, en els darrers anys, ha assolit xifres de rècord: una mitjana de 25.000 assistents, més de 200 persones contractades i una valoració de màrqueting de més de dos milions d’euros, segons Kantar Media. Però també ha hagut de fer front a una pandèmia mundial, i l’any passat a la celebració d’un festival sense precedents, amb distància de seguretat i mascareta. Aquest 2022, però, tornarà la música, tornaran les nits d’estiu, l’art i la gastronomia als centenaris jardins de Terramar, en la que es preveu que sigui la millor edició de totes.
Els jardins obriran les portes el 28 de juliol i acolliran un total de catorze concerts dels artistes catalans i estatals més aclamats del moment. Joan Dausà serà l’encarregat d’inaugurar l’edició d’enguany, Joan Manuel Serrat pujarà a l’escenari del Terramar per darrera vegada en una nit que promet ser emotiva i, com és habitual, podrem gaudir de veus conegudes com la de Rosario, Hombres G, Rozalén o l’obra de teatre de Carles Sans, que tancarà el festival disset dies més tard, el 13 d’agost. Tot plegat, en un lloc màgic, amb una arquitectura i vegetació úniques que conviden no només a gaudir de la bona música, sinó també de les propostes artístiques locals i de l’oferta gastronòmica del Village, entre altres.
Tot i això, els promotors del festival, Terra Music & Events, encara tenen els ulls posats en la pandèmia i, especialment, en el conflicte a Ucraïna. Les dues crisis –sanitària i humanitària– han provocat l’absència d’artistes internacionals al cartell d’enguany, així com l’increment dels costos del festival en més d’un 20% respecte l’any passat. Es tracta, sobretot, de l’encariment del preu del gasoil i, per consegüent, del transport, però també dels subministraments i materials que es necessiten per muntar un festival d’aquestes característiques. Malgrat la incertesa provocada pel conflicte bèl·lic i l’evolució de la pandèmia, els organitzadors tenen molt clar que, amb cinc anys de vida a l’esquena, el festival ha de fer un pas endavant per implicar-se i col·laborar activament amb la vila de Sitges: “La gran assignatura pendent és fer créixer el festival al llarg de tot l’any, i per això, a partir del 2023 posarem en marxa projectes compartits amb el teixit associatiu de la vila”, ha avançat el codirector del festival, Joan Ramón Rodríguez. Però, mentre aquestes novetats no arriben, per què no gaudim del cinquè aniversari del Festival Jardins Terramar de Sitges?
1. El Village Experience, principal novetat
Millorar l’experiència del públic ha estat sempre una de les prioritats dels organitzadors del Festival Jardins Terramar. Per això, primer es van crear els espais més slow, com la zona Village, on els assistents als concerts poden passejar, relaxar-se, menjar o fer una copa i allunyar-se, durant uns minuts, del bullici de l’escenari. Aquí s’hi poden trobar foodtrucks, una zona de market i diversos concerts i espectacles d’artistes locals i de la comarca, entre altres.
Però aquest 2022 el festival ha volgut fer un pas més enllà i consolidar-se com una experiència de lleure, cultural i gastronòmica. Per fer-ho possible, els promotors del festival han creat una nou espai: el Village Experience. Es tracta d’una zona prèmium amb capacitat per a un centenar de persones que rebran una atenció més personalitzada. Els assistents que hi accedeixin, a més, podran relaxar-se i degustar un menú elaborat per la cuina de Cal Blay.
2. Un cartell eclèctic, nacional i únic
El tret de sortida al festival el donarà el 28 de juliol Joan Dausà, l’artista català del moment. Després de tres anys de silenci discogràfic, el de Sant Feliu de Llobregat torna a Sitges amb el seu darrer àlbum, “Ho tenim tot”, i un nou senzill acabat de sortir del forn, Queda’t així, que farà vibrar els jardins de Terramar. L’endemà el protagonista del festival –i, de fet, de l’edició sencera– serà Joan Manuel Serrat, que torna als escenaris amb la seva última gira “El vici de cantar 1965-2022”. Així, Serrat s’acomiadarà personalment del públic de Sitges, amb qui ha compartit vida i cançons durant més de mig segle. La primera actuació del noi del Poble Sec a la vila va ser el 4 d’agost de 1968 i ara es tornarà a repetir la història, coincidint amb l’adeu de l’artista.
Uns altres artistes que també actuaran al festival en la que podria ser la seva darrera gira són els del Dúo Dinámico, que hi actuaran el dia 30 de juliol. Després de seixanta anys de carrera, Manuel de la Calva i Ramón Arcusa deixaran empremta al Jardins Terramar de Sitges en un concert en què no hi faltaran grans clàssics del duet com Quinze años tiene mi amor, Quisiera ser, Perdóname, Bailando el twist o Amor de verano.
Diumenge 31 de juliol farà escala a Sitges el cantant hispano-alemany Alvaro Soler. El de Sant Cugat del Vallès només ha confirmat dos concerts a Catalunya, i un d’ells tindrà com a escenari els jardins de Terramar. Amb una carrera meteòrica, Soler ha aconseguit en menys de deu anys 45 discos d’or i de platí i és, actualment, un dels artistes més escoltats a l’àmbit digital. El mismo sol, Sofia, Magia o A contracorrent són alguns dels temes que faran saltar el públic.
El pop rock, els sons cubans, el corregut mexicà o la música disco arribaran a Sitges el 2 d’agost de la mà de Rozalén, que ha tornat al escenaris aquest 2022 per donar continuïtat a la seva gira “El árbol y el bosque”. Serà una nit plena de sensibilitats, positivisme i històries amb les quals tothom s’identifica. A més, serà un concert inclusiu ja que Rozalén comptarà amb l’acompanyament de l’intèrpret de llenguatge dels signes Beatriz Romero. I és que l’artista no només és una de les principals veus de la nova cançó d’autor, sinó també una important activista social en defensa de les minories.
El 3 d’agost estarà dedicat al públic més familiar, ja que el festival ha programat un espectacle que combina la música amb el teatre i l’humor. La Jana, en Pau, la Melmelada Band i molts dels seus amics portaran un trosset de l’imaginari màgic d’El Pot Petit a la cinquena edició del Terramar. Una ocasió magnífica per viure i reviure les cançons que ja s’han convertit en una part de la banda sonora d’un gran nombre de llars.
Aquest any també torna a Sitges una renovada Rosario, esprement a fons la irresistible barreja de rumba, flamenc, reggae, balades i pop que, anys enrere, ella mateixa va batejar com a “gypsy-funky”. És així com la filla petita de La Faraona i el Pescaílla, trenta anys després del seu debut, es presenta al festival el 4 d’agost amb el seu primer disc en cinc anys, “Te lo digo to’ y no te digo na”, cuinat amb eines rabiosament modernes i excitants col·laboracions com la de Vanesa Martín, que actuarà a Sitges un dia després. La poetessa de les cançons presentarà el seu últim treball, que porta per nom “Siete veces sí”, així com aquelles cançons que l’han convertit en una estrella de la cançó d’autora, com El tren de la cordura, Perdiendo el equilibrio, Sin saber por qué o De tus ojos. El concert de la malaguenya Vanesa Martín promet ser un dels més emotius del festival.
Uns altres que deixaran petjada seran els Stay Homas, que amb una trajectòria molt curta, ja han enamorat milions de persones arreu del món. El 6 d’agost es podrà gaudir d’un dels grups emergents més consolidats del panorama musical internacional, que faran el salt de la terrassa de casa a l’escenari del Terramar per presentar el seu primer disc, “Agua”.
El 7 d’agost serà el torn de la que és considerada la millor banda europea de versions. Es tracta de Mark Knopfler i el seu grup bRTOHERS iN bAND; un directe de més de dues hores que repassa el més destacat de la trajectòria de dIRE sTRAITS, revivint temes com l’antològic Money For Nothing o els clàssics Tunnel Of Love i Sultans Of Swing.
Reserveu energies per a l’endemà perquè el bon rotllo i les cançons de Nil Moliner asseguren un xou memorable al Festival Jardins Terramar. L’artista català presenta el seu segon àlbum d’estudi i un dels millors directes del país, “Nuestra Locura Tour”.
Tres dies després, l’11 d’agost, i amb les entrades gairebé exhaurides, la millor banda de tribut de Queen, God Save The Queen, liderada per l’argentí Pablo Padín, oferirà un concert per recordar els temes més emblemàtics de la mítica banda britànica. I encara per als nostàlgics, en aquest cas del pop i rock estatal dels vuitanta, el 12 d’agost arribaran els Hombres G, la mítica banda madrilenya liderada per David Summers.
La cirereta del pastís la posarà el 13 d’agost Carles Sans, l’integrant del Tricicle, amb l’espectacle en solitari Per fi sol!, que apagarà els llums dels jardins de Terramar amb un monòleg basat en fets reals que farà gaudir els “tricicleros” descobrint vivències divertides que encara ningú coneix.
3. Un festival sostenible
El Festival Jardins Terramar segueix en el camí d’obtenir la certificació Biosphere i és, de fet, cada cop més a prop. “Aquest és un pas més en l’objectiu de complir uns criteris exigents de sostenibilitat en una triple vessant: cultural, econòmica i mediambiental”, explica el codirector del festival, Joan Ramon Rodríguez.
Els organitzadors tenen molt clar que hi ha d’haver una relació molt més estreta entre la celebració del festival i la sostenibilitat, i per això ja fa uns anys que van decidir avançar-se i adoptar un seguit de compromisos mediambientals amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica i recuperar un espai centenari com els jardins de Terramar. En aquest sentit, als jardins es fa una aposta clara per l’estalvi i l’eficiència energètica, la prevenció i la correcta gestió dels residus i l’ús responsable dels recursos. Entre altres novetats, en l’edició del 2022 es redueix la presència dels plàstics en l’àmbit gastronòmic i es renova la flota de vehicles que treballaran durant els dies del festival, que passaran a ser completament elèctrics.
En la línia d’oferir oportunitats laborals, aquest any Terra Music & Events ha signat dos convenis de col·laboració per ampliar els objectius socials i d’ocupació. Els acords s’han segellat amb el Centre de Distribució d’Aliments, gestionat per Càritas i Creu Roja de Sitges, i amb el Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10 per a la contractació d’un centenar de persones per al festival, de les quals un 70% són dones. “Treballem per garantir la satisfacció de totes les persones que conformen el festival (artistes, assistents i personal) perquè per assolir la sostenibilitat és imprescindible la col·laboració de tota la cadena de valor”, assenyala Rodríguez.
4. “El concert del Terramar serà una excusa per retrobar-nos i celebrar que seguim aquí”
Joan Dausà, músic
Després de l’èxit de Ho tenim tot, Joan Dausà acaba de publicar Queda’t així, un nou senzill optimista i ple d’energia. La nova cançó, produïda per Alizzz, també dona nom a la seva gira estiuenca, que farà parada a Sitges el 28 de juliol, inaugurant la cinquena edició del Festival Jardins Terramar.
Encara no havíem paït el teu últim treball, Ho tenim tot, i fa cinc dies publiques un nou tema. Quina rebuda ha tingut?
És una cançó que ha vingut per quedar-se en els nostres concerts. El disc Ho tenim tot va sortir a la tardor de l’any passat i, de cara a la gira d’estiu, teníem ganes de posar una mica de benzina, d’aire fresc i, sobretot, una mica d’optimisme a tot plegat. Volíem fer una cançó que portés nous colors a la gira, per això vam decidir fer un single que fos festiu, alegre, estiuenc i que se sumés al que ja portem de repertori.
Què és Queda’t així?
És un cant no només a estar amb qui tu vols, sinó fer un pas més i consolidar aquelles relacions que valen la pena, que fa anys que vius… Sovint ens deixem portar per allò més fugaç i la cançó convida a reflexionar sobre aquell espai i aquell moment que un dia trobes. Si mai trobes aquest lloc, fes-lo valdre, guarda’l i intenta cuidar-lo.
La cançó ha estat produïda pel músic català Alizzz. Ha estat difícil trobar-vos?
Va ser una sorpresa quan l’Alizzz va decidir sumar-se a produir el single. És cert que ell ve d’un altre terreny, però al final hem aconseguit trobar un lloc interessant que uneix els dos universos, on jo m’hi veig reflectit i ell també. De vegades, quan investigues molt, et pots perdre una mica del teu origen, però en aquest cas hem arribat a un lloc que ens agrada i ha estat un luxe i un plaer treballar amb ell.
El fenomen Dausà s’està transformant?
És una evolució constant perquè el fenomen Dausà és viu. Es tracta de seguir fent coses, de seguir escoltant-te aviam què et ve de gust fer en aquell moment, seguir a prop del teu seguidor i sorprendre’l… En aquest cas, vam tenir ganes de fer una cosa diferent, sorprenent i que ens donés una mica d’aire fresc després d’aquests dos anys que hem viscut tots plegats.
A partir d’ara, provaràs coses noves o és només un experiment puntual?
De moment ha estat això i ho anirem veient. Quan toqui fer un nou disc veuré si segueixo tenint ganes d’experimentar amb coses més allunyades del que jo era quan vaig començar, a veure quina és la sensació que tinc en cantar aquestes cançons més alegres al concert. Evidentment, a mi m’agrada generar moments més explosius i festius durant els directes, per això vam començar integrant La gran eufòria, Tot anirà bé, Ho tenim tot… La idea és aconseguir que en un concert es generin diferents sensacions i emocions i no només la nostàlgica, que és la que ens acompanyava al principi.
L’any 2018 vas actuar per primer cop al Festival Jardins Terramar de Sitges. Com ha canviat des d’aleshores Joan Dausà i què s’hi trobarà el públic aquest 2022?
D’entrada, tot el que hem canviat tots després de la pandèmia. I després, veuran una evolució com a banda i com a projecte. Ara, al directe trobo que hi passen coses una mica més interessants. No és tracta d’un gran canvi d’estil, però és cert que han entrat cançons més potents i més elèctriques. Si no recordo malament, a l’anterior gira, la banda portava un “cel·lo” i aquest any portem una guitarra elèctrica. Per tant, a aquesta gira d’estiu s’hi suma ràbia, potència i una mica d’èpica als directes.
Arribes a Sitges en el millor moment de la teva carrera?
Tenim la sensació que estem en un molt bon moment. Dels deu anys de trajectòria, creiem que ens trobem en el moment més dolç, amb una connexió molt maca amb el seguidor i amb un disc que s’ha instal·lat molt bé. Per tant, el del Terramar promet ser un concert molt bonic. Però també tenim clar que són moments diferents i que serà un estiu imprevisible. Dependrà molt de la resposta del públic, ja que hem estat dos estius sense poder fer plans i ara la gent té milions de propostes. Ara ens toca treballar perquè de totes aquestes propostes, la gent triï venir a un concert nostre.
El Festival Jardins Terramar serà la vuitena parada que faràs aquest estiu dins de la teva gira, la primera sense restriccions. És un al·licient més?
Sens dubte. Serà un concert molt viu, molt alegre i molt dinàmic, però també amb moments de reflexió com hem fet sempre. Però sobretot serà un concert per retrobar-nos i per celebrar que seguim aquí. Les cançons seran una excusa per abraçar-nos a través de la música i per gaudir d’un espai tan especial com el Terramar.
5. “El Terramar de Sitges no és només un festival de quinze dies”
Joan Ramon Rodríguez, codirector del Festival Jardins Terramar de Sitges
És l’edició més esperada?
Sempre ho esperes. L’edició del 2019 va ser un punt d’inflexió i tothom esperava que el 2020 fos l’any de la consolidació del festival. Però va arribar la pandèmia i tot se’n va anar a norris. L’any passat, tot i les restriccions –horàries i sanitàries–, la resposta va ser molt bona i esperem que enguany encara ho sigui més.
L’objectiu és superar xifres d’abans de la pandèmia?
Sí, o com a mínim, igualar-les. Aquest any hem posat a la venda unes 30.000 entrades i esperem vendre’n al voltant de 26.000. També és cert que el festival no pot créixer més, ni en dies, ni en aforament, ni en número de concerts. Aquest any hi ha programades 14 actuacions, que és el topall màxim que podem assumir. Per tant, ara el que volem fer és millorar l’experiència del públic.
Com ho fareu?
Després de l’èxit de l’espai gastronòmic de l’any passat, enguany hem fet un pas endavant i hem creat una nova zona: el Village Experience. Es tracta d’un espai prèmium, amb una capacitat per a cent persones, on el públic podrà estar assegut tranquil·lament mentre gaudeix del festival, al mateix temps que tindrà l’oportunitat de degustar un menú dissenyat per a l’ocasió. La gent que vulgui rebre aquesta atenció personalitzada podrà comprar el passi en el moment d’adquirir les entrades. De fet, ja s’han venut la meitat dels tiquets per aquest nou espai VIP.
El festival va obrir portes el 2017. Quin balanç en feu?
És molt complicat introduir una nova marca al mercat, i més encara quan hi ha altres festivals que fa més de vint i trenta anys que se celebren. Amb l’aturada per la pandèmia ens feia por que tota la feina que s’havia fet per explicar què és el que fem als Jardins de Terramar no hagués servit per res. Afortunadament, aquests anys hem treballat molt dur per arribar al públic i no ha estat així. Hem aconseguit que la gent ens situï al mapa i que els mitjans ens considerin un dels deu festivals més importants de Catalunya. Som conscients que estem jugant en una lliga econòmica molt difícil, on tots els festivals ens doblen en pressupost, però després de quatre anys de picar molta pedra hem aconseguit entrar al routing de les agències i que els artistes s’ofereixin a venir a Sitges.
L’estat de salut del festival és, per tant, molt bo.
Crec que sí, però aquest any tenim l’obligació de consolidar el festival perquè el 2023 puguem viure, novament, un altre punt d’inflexió. Nosaltres i tots els festivals haurem de fer aquesta feina perquè la gent s’oblidi del virus i de tot el que està passant al món.
Els estralls de la pandèmia encara són presents?
Sí, i a això cal sumar el conflicte a Ucraïna. Ens estem trobant que, a causa de la guerra, els costos dels festivals han crescut un 20% respecte a altres anys. Estem parlant sobretot de l’encariment del preu de la benzina, del transport i de les estructures i materials que es necessiten per muntar un festival d’aquestes característiques. A més, aquest any tampoc podrem comptar amb cap cara internacional, ja que molts artistes han decidit suspendre les seves gires.
Què heu buscat, doncs, a l’hora de preparar el cartell d’aquest 2022?
Volem ser molt eclèctics, alhora que juguem amb els artistes que estan de gira. Darrerament ens hem adonat que els artistes nacionals estan guanyant molt de pes entre el públic i, malgrat que hem portat artistes internacionals com George Benson, Joan Baez o Gregory Porter, sempre ens ha costat més vendre aquests tiquets que no pas els del concert de Joan Manuel Serrat, Joan Dausà o Vanesa Martín. La gent ens demana artistes de casa i això és el que estem buscant. El que en un principi semblava un problema s’ha convertit en una oportunitat.
Quins artistes podem destacar de l’edició d’enguany?
Destacaria, per exemple, el concert d’en Joan Dausà. Pensem que serà la millor manera de començar el festival perquè, després que l’any 2018 ja actués a Sitges, en Joan ha fet una evolució artística impressionant. És, per a molts, l’artista català del moment. No em vull oblidar tampoc d’en Joan Manuel Serrat. L’última vegada que el vam convidar no va poder actuar a causa d’una malaltia, i quan va anunciar la seva retirada no ens ho vam pensar. Serrat té, a més, una connexió molt especial amb el poble de Sitges, en concret amb el Retiro, que celebra el seu 150è aniversari. El Terramar i Serrat se’n devien una, com la Rosario, que l’últim cop tampoc va poder actuar perquè el dia del seu concert va caure un xàfec que ens va obligar a suspendre el concert. Finalment, també destacaria la cloenda del festival, perquè enguany serà una de les cloendes més originals i divertides que hem tingut mai, amb l’actuació del Carles Sans.
Sense oblidar-nos del suport al talent local i de la comarca.
I tant! És el tret diferenciador d’aquest festival. N’hi ha que fan aquesta aposta per donar veu a artistes emergents, però nosaltres apostem per artistes de Sitges i de la comarca. Teníem molt clar que volíem deixar de ser un festival de quinze dies per implicar-nos activament amb la vila. Creiem que Sitges té els espais adients per fer-ho possible i la nostra intenció és fer créixer el festival al llarg de tot l’any. Aquesta és la gran assignatura de Sitges i del festival, per això a partir del 2023 volem fer projectes compartits amb el teixit associatiu de la ciutat, que anunciarem en els propers mesos. El festival s’està transformant, però és difícil fer aquesta transformació sols; el Terramar és un projecte de vila i hem de ser-hi tots.
Quin és l’impacte del festival pel territori?
Ara mateix estem en contacte amb la Diputació de Barcelona per fer un estudi sobre l’impacte econòmic que representa el festival per a la comarca del Garraf, però si ens fixem en la valoració de màrqueting de la marca Terramar Sitges feta per Kantar Media, l’any 2019 –abans de la pandèmia– va de ser de 2.200.000 euros. El festival també treballa amb una quarantena d’empreses del territori i dona feina a més de 200 persones; una oferta que enguany s’incrementarà amb un centenar més, fruit d’una col·laboració amb l’Ajuntament de Sitges. Un cop tinguem aquest estudi coneixerem quin és l’impacte econòmic del festival a nivell d’allotjaments i pernoctacions, restauració, comerç local, desplaçaments… i podrem explicar que el Terramar de Sitges no és només un festival de quinze dies.