Combatre la soledat amb l’Alexa

0
289

L’assistent virtual Alexa s’ha convertit en un bon aliat per combatre la soledat entre les persones grans que viuen soles. Al Vendrell i a la Bisbal del Penedès ja hi ha uns quants avis que l’utilitzen en el marc dels serveis que ofereix l’empresa L’Arc de serveis assistencials.

Des de fa unes setmanes ha començat a col·laborar en el projecte el vicari del Vendrell, el mossèn Antonio Rodríguez, que ofereix acompanyament a través de l’Alexa a totes les persones que li demanen. S’ha comprat un aparell, se l’ha instal·lat a la rectoria i l’han ajudat a programar-lo per tal que pugui enxarxar-se a través de la veu amb tots els usuaris que sol·liciten servei d’escolta. De moment s’ha bloquejat unes quantes hores d’un matí a la setmana i diu estar molt satisfet: “Ja he atès unes quantes trucades i estic agraït d’haver-ho pogut fer, la gent que viu sola necessita molt que l’escoltin i per ells poder parlar amb algú sense moure’s de casa ni estar pendent d’agafar el telèfon és molt pràctic”. El mossèn, que és vicari del Vendrell des de fa cinc anys, pertany al centre d’escolta de Sant Camil de Tarragona i actualment està estudiant un màster de Relació d’Ajuda. “Jo ofereixo un servei d’escolta integral, no té per què ser necessàriament de caire religiós, tot i que la gent que de moment truco són tots creients”.

El servei d’escolta és un dels molts que s’ofereix a través de l’Alexa. Fa sis mesos que l’Arc va començar a implantar-los en diferents municipis del Camp de Tarragona i progressivament ha anat incorporant noves aplicacions al dispositiu a partir de les demandes rebudes, les necessitats o els gustos dels usuaris. A més del servei d’escolta, s’han programat recordatoris per la presa de medicaments o dades importants com visites als metges, també s’han connectat endolls intel·ligents per encendre i apagar llums i electrodomèstics, s’han intruduït tallers de memòria, etc.

Jerusalem Torra, gerent de l’empresa, apunta que l’assistent virtual ha esdevingut una eina molt rellevant per ajudar a combatre la soledat: “Pot semblar estrany, però els usuaris estan encantats amb el dispositiu i a nosaltres ens sembla una eina molt potent per facilitar-los la vida i per ajudar-los en la seva autonomia”. Torra explica que, un cop superada la bretxa digital, les persones que l’utilitzen li treuen molt partit: “Només el fet que l’aparell interactuï amb ells contestant-los quan li diuen bon dia o bona nit o que els posi música quan la demanen, ja fa que no se sentin tan sols”.

La inciativa d’introduir els aparells Alexa als domicilis de gent gran que viu sola va ser el guanyador del primer Concurs de Projectes Socials per a la gent gran que convoca la Universitat Rovira i Virgili.

FER UN COMENTARI