La verema ha començat i amb ella s’ha posat en funcionament el viver de celleristes que l’Ajuntament de Vilafranca ha impulsat en una antiga nau del carrer Comerç, i que dona opció a joves (i no tant joves) que tinguin vinyes i que vulguin començar a vinificar i vendre, de fer-ho en un equipament públic, equipat i amb assessorament, sense la necessitat de fer d’entrada ja la gran inversió de construir un celler.
El viver arrenca amb un total de set usuaris (tots de l’Alt Penedès), en principi al límit de la seva ocupació, per bé que l’espai es pot adequar, si fes falta, per donar servei a tres o quatre més, segons explica el seu coordinador i enòleg Lluís Serra. El viver neix amb una capacitat d’entrada de 30.000 quilos de raïm i està plantejat perquè petits productors puguin vinificar quantitats petites, que poden anar de les 1.500 a les 3.000 ampolles. Entrar el raïm, vinificar-lo i després ser capaços de vendre’l, de manera que el projecte pugui créixer i fer-se viables. Segons Serra, hi ha hagut bastanta més demanda, però n’hi ha hagut bastants que s’ahn descartat: “hem escollit perfils exitosos, els que venen amb la voluntat de tirar endavant un projecte empresarial i fer-lo créixer, no els que venen a jugar”. Són sobretot perfils de gent amb una vinculació familiar amb l’explotació vitícola, que han optat per altres vies professionals però que no volen deixar perdre la tradició familiar i que volen aprofitar la masia per tornar-hi a fer vi. Hi poden estar un màxim de quatre anys, ampliables en dos més, quan ja hauran hagut de fer la inversió necessària per tenir el seu propi celler.
El president comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, convida els pagesos a “treure’s la por de premsar, embotellar i comercialitzar el vi”, en el que entén que és una bona sortida davant la precarietat del sector pel baix preu del raïm. Joan Huguet, president de la DO Penedès, recorda que antigament tot pagès tenia un petit celler a la masia, feia vi i el venia a granel, i que això es va perdre, la pagesia va passar a vendre als grans cellers i a les cooperatives, i ara considera que cal fer marxa enrere per tornar a dignificar el sector.
La nau, de 573 m2, disposa de deu tines de mil litres i tres de 2.000 litres per a vi blanc, quatre tines de 2.000 litres per a negre i tres dipòsits de mil, dos mil i tres mil litres per a estocatge i moviments de vi. El raïm s’entra per un moll de descàrrega pel carrer lateral i a dins compta amb maquinària versàtil, tota d’acer inoxidable, per vinificar; una cinta per triar el raïm, les fulles, una cinta transportadora per carregar la premsa o la derrapadora i la premsa pneumàtica.
La rehabilitació de la nau del viver ha costat 508.000 euros, dels quals 374.000 ha estat cofinançats per altres administracions, i l’Ajuntament de Vilafranca hi ha posat la resta. Això a banda, l’Ajuntament ha rebut la confirmació que rebrà 1,9 milions d’euros dels fons Next Generation per rehabilitar els 2.000 m2 restants de la nau, des d’ara i fins al 2026, on l’administració local vol fer-hi la segona biblioteca. Així doncs, la DO Penedès, en principi, no s’hi traslladaria. L’alcalde Francisco Romero ha manifestat que ara haurà de buscar el finançament per 1,9 milions addicionals i fer un pla d’usos de l’equipament, sense descartar que en els 2.000 m2 restants també hi pugui haver alguna ampliació del viver.