Entitats ecologistes i ajuntaments activen mesures de protecció per garantir la supervivència d’una espècie “en perill d’extinció”

Com és habitual en aquestes dates, el corriol camanegre es deixa veure a les platges del Penedès per iniciar la seva temporada de cria. Coincidint amb la nidificació d’aquest petit ocell, diverses entitats ecologistes i administracions engeguen campanyes per a la seva protecció. És el cas del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, que ha posat en marxa, un any més, el seu projecte de seguiment de la població de corriol camanegre a les platges del litoral central-sud català.

Aquesta campanya, però, és presenta especialment important perquè la situació del corriol a les platges és “problemàtica”, assegura el responsable del projecte, Xavier Pedro. Enguany, el corriol camanegre es troba en una situació encara més delicada que els anys anteriors perquè, segons el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya, ha passat de ser una espècie vulnerable a estar en perill d’extinció. “La seva situació és greu i crítica, però tenim moltes opcions a l’abast per protegir-lo i revertir la situació”, diu Pedro.

Els ecologistes són conscients que enguany “el corriol tornarà a enfrontar-se a la massificació i l’entrada d’animals domèstics a les platges”. Uns problemes que, sumats a la contaminació i la disminució d’àrees naturals, dificulten la seva nidificació i cria. Per aquest motiu, des del Gepec-EdC fan una crida al voluntariat de persones que vulguin col·laborar en la protecció d’aquesta espècie en alguns dels municipis de les comarques del Garraf i Baix Penedès. “No cal experiència de cap tipus, només ser conscient de la importància de conservar aquesta espècie”, diu Xavier Pedro.

Els objectius del Gepec i el seu voluntariat estaran focalitzats en la salvaguarda dels seus nius, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació. Aquesta tasca es compaginarà amb una altra de divulgació i sensibilització enfocada a la ciutadania, amb la qual es remarca la necessitat de respectar el corriol i tot l’ecosistema litoral on es troba.

L’estat de les platges, clau

De la mateixa manera, el grup ecologista defensa que “una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie” i, per tant, aposten per un canvi de dinàmica a les platges, així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació pròpia.

Per la campanya d’aquest 2022, el Gepec torna a comptar amb el suport dels ajuntaments de Calafell, Cunit, Cubelles i Sitges. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol i es faran actuacions de conservació per protegir l’espècie. El responsable del projecte assenyala que la col·laboració amb els ajuntaments és “imprescindible per poder salvar l’espècie i un pas endavant cap a la renaturalització de les platges”.

A Calafell, per exemple, ja han començat a fer diverses actuacions per garantir una major supervivència dels polls de corriol. A la platja del port de Segur s’ha adequat un espai on s’estaven duent a terme tasques de naturalització perquè el corriol pugui nidificar. “Hem adaptat l’espai perquè ens hem adonat que aquest ocell necessita zones amb poca vegetació per fer les seves postes”, explica el regidor d’Ecologia Urbana a l’Ajuntament de Calafell, Aron Marcos.

Espai adequat per a la cria del corriol a la platja de Segur de Calafell. // La Fura

Calafell és, de fet, un dels municipis on la temporada passada es van registrar més postes i, el què és encara més important, on els nivells de supervivència van ser més elevats. Aquestes dades, però, no garanteixen que, enguany, es torni a detectar una presència tan gran de corriol. “Aquest ocell és imprevisible i cada campanya intentem aprendre una mica més sobre ell”, admet Marcos. Això no obstant, el Gepec ja ha confirmat que ha localitzat la primera parella de polls a tocar del port de Segur.

Vilanova detecta els primers exemplars

Per la seva banda, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també ha activat les mesures de protecció del corriol camanegre. Des de la setmana passada, per exemple, no es permet anar amb gossos a la platja de Ribes Roges, principal espai de nidificació d’aquesta au, i aquest cap de setmana entrarà en funcionament el servei d’informació. La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha explicat que s’ha iniciat la revisió de la normativa que regula l’ús de les platges a la ciutat, i que s’està estudiant com incorporar aquestes mesures de protecció. “És un dels temes que posarem sobre la taula: com hem de fer els tancats, la neteja de la platja o treure mobiliari”, detalla Jofra.

La xarxa de persones observadores i expertes en ornitologia que registren la presència d’exemplars ha anunciat que ja s’ha detectat una dotzena de corriols al voltant de la desembocadura del torrent de Sant Joan, vuit dels quals són femelles.

Mentrestant, aquesta setmana l’Ajuntament de Vilanova està fent alguns arranjaments, com ara la recol·locació dels tancats de protecció i “unes llaurades per alliberar vegetació en alguns indrets per afavorir la nidificació.

FER UN COMENTARI