Primeres prospeccions amb georadar al jaciment iber de les Masies de Sant Miquel

0
2160

La Universitat de Barcelona, per encàrrec de l’Ajuntament de Banyeres, ha iniciat les primeres prospeccions amb georadar al jaciment iber de les Masies de Sant Miquel. L’objectiu és poder disposar d’una radiografia del terreny que indicarà on es troben les construccions, estructura, murs i restes d’eines, metall i ceràmica que encara no han estat descoberts.

Capital de la Cossetània Oriental

En una primera cata als terrenys, efectuada a la dècada dels 80, es va poder documentar la cronologia d’aquest assentament, que es creu que va ser habitat entre els segles VII i II aC. També es va poder delimitar la seva extensió, ni més ni menys que 4 hectàrees.

Es tracta d’una extensió de grans dimensions que evidencia que va ser una gran ciutat, probablement la capital del sector de la Cossetània oriental, al voltant de la qual s’articulaven assentaments especialitzats com el Fondo del Roig de Cunit, destinat a l’explotació agrícola, Les Guàrdies del Vendrell, dedicada a l’explotació del mineral del ferro, la Ciutadella de Calafell, que exercia la funció de control del territori i de l’arribada de productes comercials per mar o la Font de la Canya d’Avinyonet, centre d’emmagatzematge i distribució de mercaderies.

Un cop finalitzades les prospeccions amb georadar, la Universitat de Barcelona lliurarà a l’Ajuntament un inventari detallat de totes les troballes efectuades. Així mateix, es preveuen realitzar ben aviat reunions a tres bandes entre la Generalitat, la Universitat de Barcelona i el consistori per tal de preveure nous plans de futur i trajectòria del poblat iber.

FER UN COMENTARI