(foto de portada: Maria Rosa Ferré)
“El canvi climàtic és un fet. Ho mostren les dades de les quals disposem actualment i ho afirma la comunitat científica mundial que treballa en aquest àmbit sota el paraigua del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).
Dels disset anys més càlids des que se’n tenen registres, setze han estat posteriors a l’any 2000, i per primera vegada a la història, l’any 2015 la temperatura mitjana global del planeta (l’aire sobre la superfície terrestre i marina) va superar en 1°C la que hi havia a l’època preindustrial. Finalment, per primera vegada en vuit-cents mil anys la concentració de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera va sobrepassar la concentració permanent de 400 parts per milió”.
Així de contundent comença el tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, publicat el 2017 per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Catalans, que posa en negre sobre blanc el que és una conclusió de consens entre la comunitat científica internacional. El canvi climàtic és una evidència i és urgent posar-hi remei abans no sigui massa tard. Per això –i perquè la reacció davant d’un fet que pot esdevenir catastròfic per al planeta a mitjà termini és molt tènue–, s’ha convocat per al divendres 27 de setembre una vaga general mundial contra el canvi climàtic.
Emissions de CO2
L’exponencial increment d’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera de les darreres cinc dècades a causa de l’acció humana està comportant un clar augment de la temperatura, la pèrdua de permagel, la desaparició de glaceres, la pujada del nivell del mar, i cada cop es donen més fenòmens meteorològics extrems, com els aiguats i les inundacions de fa pocs dies al sud del País Valencià i Múrcia, o l’esclafit de primers d’agost a Vilanova. Dos casos propers, que són peccata minuta al costat dels grans incendis forestals que hi ha hagut enguany a la selva amazònica (més de 77.000 focs detectats des de principis d’any) o a la Sibèria russa (12 milions d’hectàrees forestals calcinades aquest estiu, segons Greenpeace).
Tot indica que, si no s’hi posa fre, aquest tipus de fenòmens anirà a més. Possiblement les quantitats de pluges en algunes zones seran les mateixes, però concentrades en pocs episodis tempestuosos. I regions com la Mediterrània seran de les més afectades per situacions extremes com les esmentades. Altres conseqüències globals, amb afectacions desiguals per zones, seran més pluges torrencials, més risc d’incendi, més sequeres, disminució de la producció agrícola, escassedat d’aigua potable, etc.
El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha fet una projecció amb l’horitzó de l’any 2100 i calcula que al Penedès l’increment més gran de temperatures serà a la tardor i la primavera, especialment a les terres baixes (cita Sant Sadurní, Gelida) mentre que el descens pluviomètric més gran serà a l’estiu i a la tardor.
1,5 i 2 graus
La convenció de l’ONU sobre el canvi climàtic es va marcar el 2015 a París un objectiu: que l’increment de la temperatura mitjana del planeta no superi a finals de segle en 1,5°C la temperatura mitjana d’abans de la revolució industrial (a principis del segle XIX), en comptes dels +2° acordats al Protocol de Kyoto el 1997. Amb una visió optimista, es considera que aquests +1,5° serien assumibles per a la Terra, amb mesures d’adaptació. Tanmateix, les emissions de gasos d’efecte hivernacle no paren de créixer a causa de l’acció humana, perquè els interessos econòmics curtterministes prevalen per sobre dels de la protecció del planeta. Fins al punt que els estats, si superen els objectius de reducció d’emissions previstes per fer front al canvi climàtic, poden “comprar” els drets d’altres països als quals els en “sobrin” i fer les paus. Com ha fet Espanya en diverses ocasions (2008-2012). Ens estem, doncs, autoenganyant. Al ritme actual, si l’economia continua basant-se en el consum de combustibles fòssils, la temperatura de la Terra podria acabar el segle XXI fins a 5° per sobre de la d’abans de l’era industrial. És la visió més pessimista que hi ha sobre la taula, sobre la qual no hi ha consens.