El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha confirmat l’efectivitat d’un producte natural que s’aplica a la vinya per protegir-la dels danys que fan els cabirols. Fa poques setmanes, des d’Unió de Pagesos havien alertat dels “importants danys” que els cabirols estaven provocant en vinyes de l’Alt i el Baix Penedès, així com de l’Alt Camp, el Bages o el Priorat.
Després d’una prova pilot que s’ha fet en tres finques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat, Acció Climàtica ha presentat els resultats a la Taula de Cogestió per al Control de Danys. Aquests han estat satisfactoris, ja que aquestes finques no han patit danys en els darrers mesos.
La prova s’ha fet amb un producte que s’aplica directament als ceps i que actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu de l’animal. Segons Acció Climàtica, el producte és “natural” i està autoritzat per a l’agricultura ecològica. Desprèn una olor i un gust que no agrada als cabirols, el que fa que no busquin aliment en aquests conreus. S’usa a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic.
El producte es va aplicar a aquestes tres parcel·les dues vegades, amb un mes de diferència, mostrant resultats “positius”. Des del departament també han informat que hi ha oberta una convocatòria d’ajuts per als propietaris de les finques de vinya, amb els quals se subvenciona la instal·lació de tanques per protegir els cultius.
Els pagesos havien lamentat que l’acció dels cèrvids estava provocant pèrdues d’entre un 50% i un 100% en algunes finques, sobretot per l’augment de població. Per aquest motiu demanaven emprendre actuacions de control de la població de cabirols amb urgència.