El Govern de la Generalitat va acordar en la seva reunió de dimarts concedir la Creu de Sant Jordi a la pianista vilanovina Leonora Milà i a tres entitats penedesenques, com són el Casal de Vilafranca i les llorencenques La Cumprativa i El Centre. Aquests són els quatre noms que precisament l’anomenat Govern a l’exili, encapçalat per Carles Puigdemont, havia posat sobre la taula a mitjan mes de maig. En total es distingiran amb el màxim reconeixement que atorga la Generalitat 30 persones i 24 entitats.
La compositora i pianista vilanovina Leonora Milà, ja jubilada, serà distingida per una carrera d’èxit internacional en el món de la música que ha contribuït a la projecció de la cultura catalana. Va debutar amb tan sols 12 anys i va fer llargues gires per Europa, els Estats Units i Àsia, com a solista o acompanyada de prestigioses orquestres. Va ser la primera artista de l’estat a actuar a la República Popular de la Xina (1979) i la primera compositora que estrena un ballet a Sant Petersburg. D’entre l’extensa obra escrita, formada per més de cent partitures, destaquen els seus quatre concerts per a piano i orquestra, l’exitós CD d’havaneres per a piano, les cançons per a veu i piano basades en textos de poetes com J.W. Goethe, Salvador Espriu i Joan Maragall, i dos ballets breus titulats Pintor Lee i Drame a trois, gravats per la Sant Petersburg State Symphony Orchestra of Mussorgsky Theatre.
Les tres entitats agraciades amb el Sant Jordi formen part de la Federació d’Ateneus de Catalunya. De la Societat La Principal “Casal” de Vilafranca, la Generalitat destaca els més de cent anys d’història i el fet que s’ha convertit en un espai cohesió al voltant de la cultura, l’esbarjo i l’esport al Penedès.
També es distingeix la Societat Cultural i Recreativa La Cumprativa, de Llorenç del Penedès, en ocasió del seu centenari. En els seus orígens, La Cumprativa es va convertir en seu d’ideals llibertaris i progressistes de Llorenç, i amb el temps va esdevenir un factor de cultura i cohesió social.
La Societat Recreativa El Centre, també de Llorenç, atresora una trajectòria de gairebé 130 anys dedicada a dinamitzar la vida social i cultural de Llorenç. L’entitat va ser un element primordial de la vida rural i de l’ambient catòlic del poble, especialment al tombant del s. XX i durant la Guerra Civil. Disposa de seccions dedicades al ball de bastons, els falcons i el teatre.