Cunit frena el desplegament dels contenidors intel·ligents fins després de l’estiu

0
97
Deixalles acumulades al costat d'una illa de contenidors soterrats tancada.

El desplegament del nou sistema de recollida de residus a Cunit està sent molt més accidentat del que es podia preveure. Amb el nou contracte, el municipi ha apostat per la recollida porta a porta, que es fa des del març al nucli antic i als barris del nord de la C-31, i pels contenidors intel·ligents que s’obren amb una targeta, que es van començar a desplegar el passat 1 de juliol a les urbanitzacions de muntanya i els barris del sud de la C-31.

Però la transició entre l’anterior sistema i els actuals està sent molt turbulenta. La retirada dels contenidors oberts està topant amb la resistència d’una part dels ciutadans, que es mostren en contra del nou sistema, i amb les actituds incíviques d’una altra part, que no dubten a deixar els residus a la via pública on abans hi havia les illes de contenidors. Això ha provocat una acumulació de residus en diferents punts que comença a ser preocupant.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha decidit posar el fre i aturar el desplegament dels contenidors intel·ligents –que s’estava fent progressivament– fins després de l’estiu. “Ja els hem posat a les tres urbanitzacions de muntanya i en algunes zones pròximes al nucli antic, però els sectors de l’altra banda de la via i fins a la platja els deixarem per al setembre”, ha avançat a La Fura l’alcaldessa del municipi, Dolors Carreras.

“Mirarem de passar l’agost com puguem, recollint diàriament els residus que es llencen”, afegeix Carreras, que lamenta que una part del veïnat, especialment el de segona residència, estigui “en rebel·lia” davant aquests canvis. L’alcaldessa defensa que durant mesos s’ha donat tota la informació i s’han fet sessions amb diferents col·lectius. Tot i això, una part de la població s’ha oposat al canvi des del principi, organitzant manifestacions en contra i recollint signatures.

A això s’hi ha sumat l’habitual augment de població que hi ha els mesos d’estiu, amb l’arribada de molts visitants i veïns de segona residència, el que ha fet que l’equip de govern hagi decidit congelar el desplegament fins que passi la temporada alta. En alguns dels punts on ja s’havien posat contenidors intel·ligents, s’ha optat per posar al costat contenidors oberts de rebuig, amb l’objectiu que les bosses de brossa no es deixin a terra. Amb tot, Carreras avisa que començaran a “multar” aquells que persisteixin en les actituds incíviques.

“Crisi de salut pública”

Ara mateix la situació a Cunit és convulsa. Molts veïns estan enfadats, tant els que estan en contra del nou sistema i es neguen a seguir les indicacions, com els que sí que ho fan, però veuen com els residus s’acumulen al carrer. “És un fàstic, al vespre la brossa arriba fins a dalt de tot”, comenta la Maria José, una veïna del carrer de Pere Romeu, en referència a les deixalles que s’amunteguen al voltant d’una illa d’antics contenidors soterrats que té al davant de casa.

“Està tot molt brut i això fa que proliferin les rates i els escarabats”, afegeix un treballador d’un bar que hi ha a prop. Des de l’Assemblea Veïnal de Cunit, una de les entitats que s’ha mostrat més combativa per aquest tema, afirmen que el municipi es troba davant d’una “greu crisi de salut pública”. Ells, junt amb la plataforma No al Porta a Porta i l’associació de veïns Els Sorres-Heig, van recollir prop de 2.000 signatures en contra d’aquest model, i van impulsar una manifestació el passat mes d’abril.

Des de l’oposició, el grup d’ERC ha condemnat “les actituds incíviques d’alguns ciutadans” i han lamentat que “deixar la brossa als carrers és una falta de respecte cap a la ciutadania”. No obstant això, creuen que la implantació del porta a porta no ha estat adequada. Per això insten els responsables de l’equip de govern a “demanar disculpes” als veïns i exigeixen un “pla de xoc per reforçar la recollida de la brossa que es troba als carrers”.

També creuen que cal augmentar la recollida de la brossa orgànica a 5 dies la setmana durant l’estiu i demanen que es facin accions per “eliminar les plagues causades per la presència de la brossa” a la via pública. Des d’ERC mostren la seva preocupació “per la salubritat i la imatge nefasta” que està donant el municipi i consideren “inadmissible reduir Cunit a un femer públic”.

Augment del reciclatge

L’Ajuntament de Cunit ha demanat paciència i col·laboració dels ciutadans per desplegar el nou model de recollida de residus, que assegura que ja està donant resultats positius. El regidor de Medi Ambient, José Manuel Cabada, afirma que des del mes de març el reciclatge ha augmentat “del 40% al 60%”, reduint 200 tones per mes el rebuig que es porta a la incineradora. “Això és bo per al medi ambient, però també per a la butxaca dels ciutadans”, ha assenyalat.

Contenidors intel·ligents, a Cunit, al costat dels contenidors habituals.

FER UN COMENTARI