Del ‘Tauró Xic’ al ‘Pollet Piu-Piu’: les cançons infantils en català que sorgeixen del Penedès

0
1399
Manel Roures i Neus Baldrich, dos dels integrants de Som Mainada.

Al rànquing de cançons en català més escoltades a YouTube el 2023, entre noms com The Tyets, Stay Homas o Figa Flawas, s’hi va colar un projecte anomenat Som Mainada, amb la seva adaptació de la cançó infantil El Pollet Piu-Piu. En tot just sis mesos, el vídeo havia superat el mig milió de visualitzacions, entrant al número 10 d’aquesta classificació.

Els protagonistes d’aquesta fita tenen les seves arrels al Baix Penedès. Som Mainada és un projecte que va néixer fa prop de 5 anys amb la voluntat de fer versions en català de les cançons infantils més populars que es poden trobar a YouTube. “Vam veure que els pocs vídeos que hi havia d’aquestes peces en català eren molt casolans, i vam voler fer-ne de més professionals”, explica a La Fura Manel Roures, un dels impulsors.

Roures, que viu al nucli de l’Hostal (Sant Jaume dels Domenys), té, junt amb el seu germà Carles, la discogràfica Brisa Records, amb seu a Vilafranca del Penedès. El 2019 van rebre un encàrrec per produir vídeos infantils cantats en italià, i va ser quan van pensar que podrien fer versions en català d’aquestes cançons.

Junt amb el músic Javier Martín, un altre dels pilars del projecte, es van estrenar amb la cançó El Tauró Xic, la versió del popular Baby Shark. Els resultats van ser molt bons, i el vídeo ja acumula més de 2,7 milions de visualitzacions. D’aquesta manera van veure que hi havia demanda per aquestes produccions en català, i van començar a adaptar altres cançons.

Composicions pròpies amb finalitats educatives

El 2020, en ple confiament, va arribar la quarta porta important de Som Mainada, Neus Baldrich. Aquesta professora de música i de primària que també viu a l’Hostal es va sumar al projecte per aportar composicions pròpies, molt enfocades al vessant educatiu. La primera cançó pròpia que van fer va ser Confinats.

Des d’aleshores, la producció de cançons pròpies ha anat en paral·lel a l’adaptació de cançons populars. “Com a mestra, vaig detectant què és el que pot funcionar i faig propostes al Manel”, explica Baldrich. De fet, ambdós remarquen que és una eina educativa que funciona molt bé, sobretot amb aquelles cançons que tracten temàtiques del calendari festiu i popular, com el Nadal, el Tió, Sant Jordi o el Carnaval.

Tot i que generalment és Neus Baldrich la que canta les cançons, també compten amb moltes altres col·laboracions, com les que des d’un inici del projecte ha fet Marina Cañellas, que ja és una pota més de Som Mainada. Entre elles destaca Un pagès del Penedès, una cançó que parla del seu pare, però que és extrapolable a la situació que es viu al Penedès amb la pagesia. En totes aquestes cançons, Javier Martín fa els arranjaments musicals i les grava al seu estudi, mentre que Manel Roures s’encarrega de les il·lustracions gràfiques, la imatge i la direcció dels vídeos.

El Pollet Piu-Piu, amb les onomatopeies correctes

Sobre la bona rebuda que ha tingut El Pollet Piu-Piu, els membres de Som Mainada es mostren sorpresos. “No ens ho esperàvem, de fet, me’n vaig assabentar a través d’una notícia que va sortir al 3/24”, explica Roures. I això que era una adaptació que feia temps que estava acabada, i que tenien guardada en un calaix perquè els faltava el vídeo. Sobre aquesta cançó, aclareixen que ja existia una versió en català, però que mantenia les onomatopeies en castellà. “Vam voler corregir això, posant bub en lloc de guau, o piu-piu en lloc de piu, que és com es diu en català”, afegeixen.

Les més de 500.000 visualitzacions en poc més de 6 mesos tenen l’afegit que venen de molts punts del globus terrestre, no només de Catalunya, demostrant que la música en català “pot connectar amb audiències de tot el món”. Tot i la bona rebuda del projecte, des de Som Mainada admeten que encara no han trobat la manera d’aconseguir un retorn de tota la inversió que fan en cada vídeo.

Han tingut contactes amb administracions o TV3, però sense poder arribar a acords. Fins i tot han posat sobre la taula poder fer un espectacle de directe, tot i que ara mateix això és complicat per la disponibilitat de cadascun d’ells. “La recompensa més gran que tenim per ara és saber que les cançons s’escolten i es fan servir educativament”, expressen tots dos. El que sí que poden anunciar és que aviat sortirà el primer conte de Som Mainada, sobre El Tauró Xic, que compta amb textos d’Irene Guasch i il·lustracions de Manel Roures.

El conte del ‘Tauró Xic’.

FER UN COMENTARI