Poder somriure sense por o menjar sense dificultats són algunes de les petites coses de què podem gaudir gràcies a una bona salut bucodental. Però no tothom té accés a una bona assistència que li permeti aquest benestar. La sanitat pública cobreix pocs tractaments odontològics, només visites al dentista, radiografies diagnòstiques i extraccions. La resta s’han de pagar i moltes persones no tenen recursos per fer-ho.

Amb la voluntat de contribuir a revertir aquesta situació, l’Ajuntament de Vilanova va posar en marxa el març del 2016 el projecte solidari “Odontologia per a tothom”, amb la finalitat de garantir l’assistència odontològica a les famílies de la ciutat que es troben en situació de vulnerabilitat i que no poden assumir el cost de tractaments que, malgrat ser necessaris, no són coberts per la Seguretat Social. Des de la seva posada en funcionament, ara just fa dos anys, s’han atès un total de 213 persones, 138 adults i 75 infants i joves d’entre tres i divuit anys.

1. Treball en xarxa

FOTO: iStock

La iniciativa és possible gràcies al treball en xarxa entre els Serveis Socials municipals, els centres d’atenció primària de la ciutat i dues clíniques privades: el Centre Dental Vilanova i la Unitat d’Odontologia i Implantologia de l’Hospital Sant Antoni Abat, que són les que fan viable el projecte assumint les despeses dels tractaments de forma totalment altruista.

Cada actor del circuit té una funció. Els Serveis Socials són qui, en primera instància, deriven els beneficiaris a la xarxa. Els odontòlegs dels CAP hi contribueixen assumint les radiografies panoràmiques que permeten elaborar un diagnòstic i també aquells tractaments que cobreix la sanitat pública, mentre que les clíniques privades són les que completen l’assistència en aquells casos en què el tractament queda fora d’aquesta cobertura.

Són, principalment, tractaments preventius com neteges bucals, segellats de fissures i fluoritzacions, així com procediments d’odontologia conservadora com curetatges, obturacions, endodòncies i reconstruccions. No hi queden incloses les extraccions que, en cas de no poder-se evitar, es deriven a la Seguretat Social, ni tampoc cap tipus de pròtesis, que comporten la reposició de les peces absents.

Tal com explica Ramon Pérez, gerent de la Unitat d’Odontologia i Implantologia de l’Hospital Sant Antoni Abat, “es tracta de tractaments totalment necessaris per abordar malalties freqüents com la càries o la periodontitis (una inflamació greu de les genives). Patologies, adverteix, que si no es tracten a temps poden comportar la pèrdua de peces dentals. “Una problemàtica”, insisteix, “que no només impedeix una correcta funció de l’aparell masticatori, comprometent la salut de la persona, sinó que també impacta en la seva autoestima i les relacions socials, si no es pot fer front al cost que suposa la col·locació d’un implant”.

2. Dues derivacions per setmana

FOTO: iStock

Cada una de les dues clíniques implicades en el projecte assumeix dos pacients nous per setmana, derivats dels Serveis Socials. “Ens suposa un gran esforç atendre aquests pacients i combinar-ho amb la nostra activitat ordinària”, explica Pérez, que comenta que “a vegades ens arriben persones amb una boca molt deteriorada, que requereix molta feina i almenys cinc o sis visites”. Destaca, però, que “ajudar persones que ho necessiten és el que ens mou a participar en una iniciativa que pren més sentit que mai en l’actual context de crisi econòmica, en què moltes famílies han vist minvats els seus ingressos i han hagut de prioritzar altres aspectes per davant de la seva salut bucodental”.

Per als professionals, afegeix, aquestes atencions també són una ocasió per desterrar falses creences. La més comuna, afirma, és la convicció que les dents de llet afectades per càries no cal tractar-les perquè acabaran caient. No fer-ho pot originar infeccions, provocar la pèrdua de la dent i posteriors problemàtiques com maloclusions en una etapa en què la boca encara està en construcció (les dents, per naturalesa, tendeixen a ocupar l’espai que queda buit, desquadrant tota l’estructura òssia). A més, indica, els bacteris de les dents de llet poden afectar les peces definitives, produint-hi també càries.

3. Donar valor al servei

Les despeses d’aquests tractaments, com dèiem, són assumides per les clíniques privades de forma solidària. Això sí, els usuaris han d’aportar, simbòlicament, la quantitat de tres euros per visita, per donar un valor al servei ofert. També han d’assumir el compromís, com a pacients, de seguir les pautes i els tractaments prescrits, així com assistir a les sessions informatives i preventives, en matèria de salut dental, que es promouen en el marc del projecte.

4. Avançar en la conscienciació

FOTO: iStock

De fet, a banda del seu vessant solidari, les clíniques privades han vist en el projecte una oportunitat per avançar en la conscienciació sobre la prevenció i la rellevància d’una bona salut bucodental. “Un aspecte en què cal insistir encara molt perquè no li donem la importància que té”, apunta Ximena Soto, directora del Centre Dental Vilanova. Reduir el consum de dolços en la dieta, raspallar-se les dents després de cada àpat, augmentar la resistència de l’esmalt amb glopejos de solucions fluorades, netejar els espais interdentals amb fil de seda i visitar el dentista un cop a l’any són les pautes mínimes per tenir cura de la salut oral, recorda Soto, que assegura que “amb aquests petits hàbits es pot prevenir l’aparició de patologies que, si no es tracten adequadament, poden derivar en afectacions més greus”.

A tall d’exemple, explica que la pèrdua de peces dentals no només es tradueix en dificultats per menjar i digerir, sinó que també pot provocar problemes en l’articulació temporomandibular, ocasionant vertigen o molèsties cervicals. Així mateix, alerta que les persones que presenten malalties a les genives tenen entre un 25% i un 50% més de probabilitats de patir patologies cardiovasculars. “La boca”, insisteix, “és l’origen de moltes infeccions que poden passar a la sang, per això és tan important tenir-ne cura”.

5. Anar ampliant la xarxa

FOTO: iStock

El projecte es va impulsar l’any 2016 davant la preocupació dels professionals socials per la manca de cura bucodental detectada en la població amb dificultats econòmiques. També hi va contribuir la situació de col·lapse en què es trobaven les iniciatives d’odontologia solidària existents a Catalunya, com Dentistas sobre Ruedas, l’Associació de Dentistes Solidaris o la Fundació d’Odontologia Solidària, que no podien absorbir les derivacions que es feien des de Vilanova fins al cap d’un any.

Tot i que, de moment, el projecte només compta amb la col·laboració del Centre Dental Vilanova i de la Unitat d’Odontologia i Implantologia de l’Hospital Sant Antoni Abat, la intenció és anar sumant el màxim nombre de clíniques privades, amb l’objectiu de crear una xarxa de dentistes locals socialment compromesos amb la ciutat.

 

 

FER UN COMENTARI