L’equip d’arqueologia de la cooperativa ArqueoVitis ha fet nous treballs al jaciment de la vil·la romana de La Verna, a Torrelles de Foix, els dos últims mesos. Uns treballs que s’han centrat a continuar buscant els límits de la vil·la i caracteritzar-ne els diferents espais documentats, entre els quals n’hi ha un per a l’elaboració de vi.
Com a novetat, s’ha certificat la perllongada ocupació de l’espai amb una forquilla cronològica que va des de l’època dels ibers fins a finals de l’època romana, amb més de cinc segles d’història. Durant la campanya d’aquest any també s’han descobert les restes de noves estances que conformen la part rústica de la vil·la, entre les quals destaca un lacus, un dipòsit que servia per a la fermentació primària del most del raïm.
Aquesta troballa lliga el passat vitivinícola de La Verna amb una de les actuals activitats que duu a terme la finca. Durant la campanya d’excavacions, l’equip ArqueoVitis, juntament amb Josep Anton Escofet, propietari de la finca, ha iniciat un viatge en el temps experimentant amb tècniques documentades a l’antiguitat sobre els diferents processos de fer vi i diversificant al màxim tots els productes que s’obtenen de la vinya.
En aquesta línia, s’està elaborant un vi natural, brisat i de mínima intervenció, de la varietat macabeu, provinent de les vinyes conduïdes en pèrgola amb tutors de fusta situades a tocar de les restes arqueològiques.