El Claustre de Sant Francesc de Vilafranca es convertirà en l’epicentre d’espectacles artístics multidisciplinaris amb el cicle “Paraules als Claustres” que s’organitza des de l’any 2010 al municipi. El festival iniciarà aquest mes de maig i durarà fins al 28 de setembre
La programació d’aquest any està composta per 10 projectes artístics que inclouen recitals de poesia, música experimental, exposicions i lectures dramatitzades. Unes activitats que vinculen el Claustre amb la paraula i que “volen reivindicar aquest espai com un lloc que propiciï la reflexió, el pensament, el coneixement i la creació”, ha indicat Àngels Dalmau, regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.
Els actes estan dirigits a tots els públics, sense oblidar la presència del públic familiar, ni tampoc l’homenatge que el cicle dedicarà a autors com Mercè Rodoreda, Vicent Andrés Estellés i en especial a Joan Salvat Papasseit en el centenari de la seva mort.
El cicle compta amb actes organitzats per altres entitats vinculades a la paraula. D’una banda, el Festival En Veu Alta –que enguany celebra el seu 20è aniversari– oferirà l’exposició La casa de l’EVA i les lectures itinerants Les estances de l’EVA amb motiu de l’efemèride. Per la seva banda, el Vijazz Penedès presentarà tres projectes de jazz liderats per dones en el marc del seu cicle “Elles i el Jazz” amb l’actuació de Marina Vallet Quintet, Èlia Lucas Quintet i Lucía Rey Trío.
Les entrades es poden adquirir per 4 € a través de la pàgina web espectacles.vilafranca.cat o bé el mateix dia de l’espectacle una hora abans del seu inici al mateix Claustre de Sant Francesc. L’accés a les exposicions i a l’espectacle infantil és gratuït.
Deu espectacles
El cicle iniciarà el dissabte 18 de maig a les 20 h amb l’homenatge a Mercè Rodoreda. L’actriu Marta Millà farà una lectura dramatitzada de La plaça del diamant, que transportarà als espectadors a la Barcelona dels anys trenta, al barri de Gràcia de la mà de la Colometa. La lectura estarà acompanyada de la guitarra espanyola del Francisco Gamallo i de la creació d’una escenografia pictòrica en directe de la mà de Mariona Millà que permetrà al públic submergir-se plenament a la història.
Destaca l’espectacle més trencador del conjunt d’actes: Preludi a la lentitud, que fusiona la poesia oral i escènica, la música electrònica, l’espectacle i el teatre que, “partint del no-res, text i música van creixent alhora i ens condueixen cap a un èxtasi col·lectiu”. Serà el dissabte 29 de juny a les 20 h.
Clourà el cicle un grup de teatre de Sant Pere de Riudebitlles sorgit a la ràdio municipal amb Anzagar, una tragèdia escrita per Robert Long. Es tracta d’un acte en format de ficció sonora que consta d’una locució escènica amb efectes de so i música, com si es tractés d’un programa de ràdio en directe.
Completaran la programació el recital musical i poètic Esgarrapant la nit… poesia en femení; una exposició i un concert en honor a Pete Seege; l’exposició Els telèfons de l’EVA i l’espectacle escènic Primavera d’hivern, primavera d’estiu… en homenatge a Joan Salvat Papasseit; el concert 10 anys de Paraula i Guitarra a càrrec de Toti Soler i Joan Massotkleiner i; l’espectacle infantil Som i serem de la companyia 2princesesbarbudes.