El dissabte 13 de febrer se celebra el Dia Mundial de la Ràdio, data escollida per l’ONU per commemorar aquest dia tan emblemàtic. Després de la Primera Guerra Mundial, el 1920, les emissores de ràdio van créixer ràpidament a conseqüència de la gran quantitat de transistors. La seva mida reduïda facilitava poder escoltar programes d’entreteniment i informació a qualsevol indret.
A més d’un el sorprendrà que l’origen d’aquest dia sigui espanyol. I és perquè Jorge Álvarez, el 2008 president de l’Acadèmia Espanyola de la Ràdio, va ser qui va proposar-ho a l’ONU. L’objectiu d’aquesta celebració és destacar la importància social de la ràdio. Aquest mitjà de comunicació, segons l’ONU, és essencial a l’hora de transmetre informació i crear opinió entre la població.
Des de la creació de la primera emissora local, Ràdio Terrassa, el 1911, ja ha passat més d’un segle, i la creació d’estacions de ràdio municipals ha anat creixent constantment. També és ben cert que moltes altres emissores han hagut de tancar portes. El motiu ha estat sobretot per no poder assumir el cost que representa mantenir unes instal·lacions bàsiques en bones condicions.
Actualment, totes les emissores locals han de fer un gran esforç per competir amb les grans emissores comercials, tant pels mitjans tècnics com per les noves tecnologies. Però si hi ha un veritable suport per part dels ajuntaments, hi haurà sempre al capdavant de la ràdio local uns col·laboradors que sense gens d’interès econòmic estirin el carro per oferir als oients la seva millor versió.
Per tot això, en aquest dia mundial de la ràdio vull felicitar a tots aquells que amb el seu esforç constant i desinteressat fan possible que la ràdio local segueixi ben viva.
Feliç dia mundial de la ràdio.
Lluís Miquel García,
director d’Ona Bitlles – Emissora Municipal
Sant Pere de Riudebitlles