Una diada de Sant Fèlix excel·lent

0
2266
3 de 10 descarregat dels verds (foto: Castellers de Vilafranca).

La diada de Sant Fèlix d’enguany ha estat una de les millors de tots els temps. El ritme frenètic de castells d’extrema dificultat dels últims anys ha viscut a Vilafranca un dels seus zenits amb un castell de deu descarregat, tres castells dels anomenats nets, tres pilars de vuit i encara cinc gamma extra més, amb protagonisme repartit entre les quatre colles però, sobretot, amb el més destacat dels Castellers de Vilafranca, que han repetit la millor actuació de tots els temps: 3 de 10, torre de 8, 3 de 9 amb agulla i pilar de 8 descarregats.

Torre de 9 dels egarencs (foto: Minyons de Terrassa).
Torre de 9 dels egarencs (foto: Minyons de Terrassa).

Sense castell de deu
Puntualíssima, la diada va arrencar a 1/4 d’1 i en menys d’una hora i mitja s’havien complert dues rondes senceres. Els Minyons no van poder revalidar el 3 de 10 carregat l’any passat a Vilafranca malgrat arribar-hi enguany per primer cop amb un castell de deu ja coronat. Va remenar molt des del principi i amb dosos col·locats es va esfondrar. La llenya els va passar factura i se’n van recuperar com van poder, improvisant una torre de 9 en segona ronda, però ja no passant a les següents els castells de nou bàsics (3 i 4 de 9 amb folre) i del pilar de 7.

4 de 9 de la Colla Vella (foto: Vella de Valls).
4 de 9 de la Colla Vella (foto: Vella de Valls).

Tres anys de 4 de 9 rosat
La Vella de Valls va arrencar amb el tercer 4 de 9 amb agulla descarregat en cinc dies. La campanada la va donar amb un 4 de 9 sense folre en segona ronda quasi perfecte, el primer de l’any i descarregat per tercer Sant Fèlix consecutiu a la plaça de la Vila. En canvi, el 3 de 10 de tercera ronda es va mostrar tendre: se’ls va esfondrar abans de sonar gralles i a la segona temptativa el van desmuntar amb setens abans que patís la mateixa sort. El sisè 5 de 9 amb folre de l’any (i tot just segon que descarregaven a Vilafranca, després del del 2000) va donar pas al primer pilar de 8 del curs, també descarregat.

Torre de 8 carregada pels vermells vallencs (foto: Joves de Valls).
Torre de 8 carregada pels vermells vallencs (foto: Joves de Valls).

Torre de 8 vermella
Els tercers a actuar, la Joves de Valls, van anar a totes des del primer moment. Divendres havien descarregat a assaig, amb xarxa, la torre de 8 sencera, fet que els donava plena confiança. I van sorprendre tothom arrencant amb la torre neta, per treure nervis i sense especular. La torre, que “només” havien carregat dos cops en tota la seva història, es va coronar amb aparent facilitat, però quan l’enxaneta va travessar el castell, va començar un tremolor que es va fer imparable. Van reaccionar a la caiguda amb el 3 de 9 i amb una torre de 9 que enguany encara no havien completat, per acabar amb un pilar de 8 que volien descarregar per primer cop, objectiu que a la Bisbal havien tingut més a prop. Després de carregar-lo, a l’inici del descens es va abalançar endavant. Amb tot, amb tres castells de gamma extra, silenciaven les veus que haurien substituït la Joves per la Jove de Tarragona a Sant Fèlix.

La millor actuació
Els Castellers de Vilafranca arribaven a Sant Fèlix amb molts més dubtes que les últimes temporades, atès que havien caigut fins ara més de l’habitual. Però van dissipar els dubtes ràpidament, i de quina manera. El handicap d’actuar últims no es va deixar notar i van sortir de plaça revalidant la millor actuació de tots els temps ja assolida per Tots Sants de 2015, amb un castell de deu, un de net, un amb agulla i el més gran dels pilars, tot descarregat.

7a torre de 8 descarregada pels verds (foto: Castellers de Vilafranca).
7a torre de 8 descarregada pels verds (foto: Castellers de Vilafranca).

3 de 10 i torre neta
El seu debut va ser amb el 3 de 10. Haver-lo descarregat tres dies abans a l’Arboç els donava una confiança extrema, i el cert és que van plantar un castell de deu que no ho semblava, ja que en cap moment va patir. Dificultat extrema i seguretat total. El moment clau de la diada va arribar en segona ronda. Van anteposar la torre de 8 al 4 de 10 ja que els “torraires” creien que era el millor moment per afrontar aquesta fragilíssima construcció amb el màxim de garanties per poder-la descarregar. L’any passat la tenien a punt de mel però no l’havien pogut completar, i tenien l’espina clavada. Enguany, a més, tenia canvis al tronc, ja que el cap de colla Toni Bach es quedava a terra i a terços el rellevava Carles Mata, que des de feia dos anys la parava a segons. Els verds van plantar una torre magnífica, potser menys parada que en altres ocasions però sempre la van tenir sota control. Era la setena que descarregaven els Castellers, que segueixen sent l’única colla que l’ha pogut completar a plaça.

El pilar més gran per acabar l'actuació dels verds (foto: Castellers de Vilafranca).
El pilar més gran per acabar l’actuació dels verds (foto: Castellers de Vilafranca).

Sense 4 de 10
En canvi, el 4 de 10 de tercera ronda es va mostrar verd. No el van poder lligar bé i aviat es va veure que l’intent no anava pel bon camí. Va caure amb setens i van recuperar-se amb el cinquè 3 de 9 amb agulla de l’any, lluitat com mai, patidor i llarg d’execució ja que el pilar va entrar tard i la canalla del tres es va haver d’esperar a dalt. Però el tronc, per Sant Fèlix, aguanta retards i el que calgui. Van acabar la diada, a 2/4 de 5 de la tarda, amb el primer pilar de 8 de l’any, que enguany s’ha fet esperar més de l’habitual.

FER UN COMENTARI